Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 26 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 26.10.2009 г. !

Експерти на МААЕ продължават инспекциите...

Експертите на Международната Агенция по атомна енергия започнаха инспекциите си в новия ядрен комплекс на Иран. ..

Изпратена 26.10.2009 11:30:58 UTC

Обновена 26.10.2009 11:30:58 UTC

Експертите на Международната Агенция по атомна енергия започнаха инспекциите си в новия ядрен комплекс на Иран. Говорител на агенцията отбеляза, че нспекциите ще продължат няколко дена.
Техеранската администрация бе информирала през месец септември Международната Агенция по Атомна Енергия за строежа на новия ядрен комплекс и бе оповестила, че ще позволи тя да бъде инспектирана от служители на ООН и на агенцията.
-
Косово възстановява османски обекти...

В Косово бе реставрирaна джамия от Османския период...

Изпратена 26.10.2009 11:33:37 UTC

Обновена 26.10.2009 11:33:37 UTC

В Косово бе реставрирaна джамия от Османския период, която през 1999та година бе превърната от сърбите в склад. Джамията Рамаданийе построена през 1470та година бе реставрирана с подкрепата на косовските бизнесмени.
Отбелязано бе, че скоро ще бъде реставрирана и открита за молебени и джамията в село Марветце близо до Прищина.
Продължава реставрацията и на историческите джамии Синан Паша в Призрен и Фатих Султан Мехмед в Прищина. Тези две джамии се реставрират с усилията на Агенцията за турско сътрудничество и развитие.
-
Генерал Башбуг отправи остри критики...

Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг проследи филма "Нефес", "Дъх"...

Изпратена 26.10.2009 11:27:52 UTC

Обновена 26.10.2009 11:27:52 UTC

Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг проследи филма "Нефес", "Дъх", тема на който са събитията протекли през 90тте години в една гранична застава на границата с Ирак. Отговаряйки след прожекцията на въпросите на журналисти генерал Башбуг каза, че не е възможно да се погледне благосклонно на събитията изживели се при посрещането в Турция на група терористи, които пристигнаха за да се предaдат на турските власти. Във връзка с филма гнерал Башбуг каза, че през периода за който се разказва във филма, е бил на служба в същия регион и е станал свидетел на честите нападения на терористите от ПКК.
Генерал Башбуг подчерта, че благодарение на самоотвержената служба на турските войници и на загиналите в борбата с тероризма военнослужещи, терористите не са съумели да постигнат целите си.
-
Гюл е на визита в Белград...

Президентът Абдуллах Гюл отпътува вчера на посещение в сръбската столица Белград по официалната покана на президента на Сърбия Борис Тадич...

Изпратена 26.10.2009 11:25:17 UTC

Обновена 26.10.2009 11:25:17 UTC

Президентът Абдуллах Гюл отпътува вчера на посещение в сръбската столица Белград по официалната покана на президента на Сърбия Борис Тадич. В изявлението, което направи на летище Ататюрк в Истанбул Гюл каза, че посещението му ще допринесе за разгръщнето на отношенията със Сърбия и за мира и стабилитета на Балканите. Гюл заяви, че през последния двугодишен период е бил постигнат съществен напредък в отношенията със Сърбия и че по време на визитата ще обсъдят и приноса, който Турция ще може да окаже за развитието и стабилитета на областта Санджак, населена с копмактно бошнашко население.
По време на посещението в Сърбия президентът Абдуллах Гюл е придружаван от държавния министър Фарук Челик и министъра на труда и социалното осигуряване Йомер Динчер.
В Белград президентът Гюл присъства на заседанието на турско-сръбския делови съвет и разговаря с бизнесмени от двете страни.
Официалните контакти на президента Гюл в Белград започнaха днес. Той бе посрещнат от президента на Сърбия Борис Тадич с официална церемония състояла се в президентския дворец. След церемонията Гюл и Тадич проведоха разговор при закрити за пресата врати.
По време на преговорите между делегациите на двете страни ще бъдат подписани спразумения за сътрудничество.
Днес президентът Гюл ще се срещне и с премиера на Сърбия Мирко Цветкович.
Президентът Абдуллах Гюл ще присъства на заседанието на Турско-Сръбския делови форум, след което ще разговаря с председателя на сръбския парлмент Славиция Дукич-Деянович.
-
Преглед на турския печат 26.10.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 26ти октомври 2009та година.

Изпратена 26.10.2009 08:38:53 UTC

Обновена 26.10.2009 08:38:53 UTC

Днешната турска преса е дала широко място по страниците си на новини във връзка с бомбените терористични нападения в Ирак. Вестник Хабертюрк пише в новината озаглавена "Ирак обляна в кръв", че по време на вчерашните две терористични нападения с коли-бомби в столицата Багдат са загинали 147 души. В новината се отбелязва, че по време на експлозиите пред сградата на иракското министерство на правосъдието и на багдатското регионално управление са били ранени и 721 души и че според иракските власти нападението е дело на терористичната организация Ел Каиде целяща да предизвика беезпокойство в страната преди насрочените за месец януари избори.
Вестник Йени Шафак в новината под заглавието "Кървава неделя" съобщава, че сградите пред които са експлодирали колите бомби са се превърнали в руини, а улиците са били пълни с трупове, и поради високата температура пожарникарите са извели труповете обгръщайки ги в одеяла и други подръчни материали. В новината пише, че терористичната организация Ел Каиде е държана отговорна за терористичните нападения.
Вестник Заман се е спрял на посещението на премиера Ердоган в Пакистан. В новината под заглавието "Ердоган води инициативи за да бъде сложен край на напрежението между Иран и Пакистан" вестникът съобщава, че Турция продължава да води посредничество между съседни страни, отношенията между които са се напрегнали поради терористични нападения и сочи, че премиерът Ердоган е обсъдил с пакистанкските си събеседници кризата с Иран възникнала поради обвиненията които Иран отправи към Пакистан във връзка с тези нападения. В новината се отбелязва, че на съвместната пресконференция с премиера на Пакистан Юсуф Ръза Гилани, Ердоган е казал, че това е инцидент с национален, регионален и международен обхват и е подчертал, че ще бъдат предприети нобходимите мерки.
Вестник Миллийет в новината озаглавена "Браун обеща икономически ръст" съобщава, че премиерът на Великобритания Гордън Браун е подчертал, че е решен да изведе страната от състоянието на рецесия и е обещал до края на настоящата година да осигури условията за икономически ръст. В писменото си изявление публикувано в интернет сайта на мнистерския съвет, Браун е казал, че прекратяването на финансовите помощи за фирмите и населението ще представлява сиуцидален акт, но е посочил, че въпреки положителните сигнали трябва да бъдат внимателни.
Вестник Джумхурийет съобщава, че началните и средните училища в столицата Анкара са били закрити за едноседмичен период поради продължаващото разпространяване на заразата от Свински грип и предава думите на валията на столицата, че през този период ще бъде по-добре учениците да не посещават и курсове и други различни образователни програми и мероприятия.
-
Новини 26.10.2009 Новини 1400
-
Емисии 26.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2