Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 5 ноември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 05.11.2009 г. !

Милибанд посети Турция

Външният министър на Великобритания Дейвид Милибанд, по въпроса за изпълнението на обещанията дадени на Турция за пълноправното й членство в ЕС заяви „Лично аз смятам, че Великобритания и ЕС ще удържат на дадените обещания”.

Изпратена 05.11.2009 11:52:13 UTC

Обновена 05.11.2009 11:52:13 UTC

Външният министър на Великобритания Дейвид Милибанд, по въпроса за изпълнението на обещанията дадени на Турция за пълноправното й членство в ЕС заяви „Лично аз смятам, че Великобритания и ЕС ще удържат на дадените обещания”.

Вчера Милибанд, който пристигна на официално посещение в Турция проведе среща в Истанбул с държавния министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш.

След срещата състояла се в двореца Долмабахче, Багъш и Милибанд отговориха на въпроси на журналисти.

Багъш отбеляза, че Милибанд за пореден път е повторил подкрепата на Великобритания за пълноправното членство на Турция в ЕС.

Дейвид Милибанд на свой ред акцентува на значението, което има за Великобритания становището на Турция във връзка с процеса на членство в ЕС.

Милибанд каза: „Знам, че редица хора в Турция имат съмнения относно ЕС, но Великобритания и ЕС ще останат верни на дадените обещания”.

Милибанд акцентува, че е бил достигнат важен етап в преговорите по Кипърския въпрос и поиска да бъде оказана подкрепа на лидерите.
-
Последни спортни срещи

Спорт

Изпратена 05.11.2009 12:41:59 UTC

Обновена 05.11.2009 12:41:59 UTC

Тази вечер представителите ни в европейската лига УЕФА Фенербахче и Галатасарай ще играят четвъртите си мачове в групите си.

В група F отборът на Галатасарай ще игре на чужд терен с Динамо Букурещ.

В група H Фенербахче ще играе със Стеауа Букурещ на стадион Шюкрю Сарачоглу в Истанбул. .....

В мача от втория тур на финалите на световния шампионат по футбол за младежи под 17 годишна въз Турският баскетболен отбор Фенербахче Юлкер раст отбора на Турция победи отбора на Обединените арабски емирства с резултат 2 на 0 и се класира за четвърт финала. .....

В третата си среща от Европейският клубен турнир по баскетбол за мъже за купата на УЛЕБ турският баскетболен отбор Фенербахче Юлкер победи отбора на Хърватия Цибона Загреб с резултат 67 на 62. .....

Във втората среща от група А на европейския клубен турнир по баскетбол за жени за купата ФИБА, турският отбор Галатасарай победи отбора на Латвия ТТТ Рига с резултат 66 на 60.
-
Лавров посети Кипърската гръцка част

Външният министър на Русия Сергей Лавров, който осъществи двудневно работно посещение в Кипърската гръцка част заяви, че не трябва да се оказва външна намеса на умиротворителните преговори водещи се на острова.

Изпратена 05.11.2009 12:32:53 UTC

Обновена 05.11.2009 12:32:53 UTC

Външният министър на Русия Сергей Лавров, който осъществи двудневно работно посещение в Кипърската гръцка част заяви, че не трябва да се оказва външна намеса на умиротворителните преговори водещи се на острова.

Лавров, който подписа с външния министър на кипърската гръцка администрация Маркос Киприяну договор за сътрудничество в редица сфери каза: „Двете страни трябва самостоятелно да постигнат споразумение и условията на въпросното споразумение трябва да удовлетворяват и двете страни. Единствената роля на международната общественост и генералния секретар на ООН трябва да бъде оказване на помощ за двете части”.

През 2004та година на заседание на Съвета за сигурност на ООН, Русия бе наложила вето на опитите на ООН за отправяне на призив към двете страни на острова, да приемат плана на Анан.
-
България се готви да забрани гласуването на избори на граждните си в чужбина.

Изпратена 05.11.2009 12:55:30 UTC

Обновена 05.11.2009 12:55:30 UTC

Външният министър на България Румяна Желева заяви,че са констатирани много нарушения по време на гласуването в избирателните урни в чужбина.Много от страните в Европа не откриват избирателни секции в чужбина и най доброто разрешение е да се гласува единствено вътре в страната.От това положение ще се повлияят най много българските граждани с турски произход,живеещи в Турция. В последните парламентарни избори на 5 юли в България в 123 избирателни секции в Турция гласуваха общо 93 хиляди български граждани. Междувременно лидерът на ултранационалистическата партия Ред законност сигурност /РЗС/Яне Янев настоява за касиране на резултатите от секциите в Турция и изземването на спечелените благодарение на тях 7 депутатски кресла от ДПС.
-
Отворени са архивите на османския кадастър и нотариални актове

Проект за информационна система на нотариалните актове на османските територии

Изпратена 05.11.2009 12:50:00 UTC

Обновена 05.11.2009 12:54:46 UTC

Османските кадастрални архиви са разкрити за 24 страни в три контитента. Министерството на благоустройстовото и жилищното настаняване дава възможност на изследователите и интересуващите се да използват в интернетна среда над 26 милиона нотариални актове и хиляди документи свързани с Османските територии.Проектът за създаване на информационна система на архивните нотариални актове започнал през 2005 година бе представен на специална церемония от министъра на благоустрояването Мустафа Демир. От нотариалните списъци на османски и турски езици, ще могат да се възползват само изследователите . Открита бе изложба на реставрирани нотариални документи.
-
Ердоган изпрати писмо до Папандреу

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изпрати писмо до премиера на Гърция Йорго Папандреу.

Изпратена 05.11.2009 11:25:39 UTC

Обновена 05.11.2009 11:25:39 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изпрати писмо до премиера на Гърция Йорго Папандреу.

Във въпросното писмо Ердоган сочи, че Турция е готова да дискутира всички съществуващи проблеми между двете страни и прави серия от предложения за създаване на възможности за ново сътрудничество между двете страни.

В писмото си премиерът Ердоган акцентува на мира и стабилността и посочва, „Връзките с Гърция, за които се полагат усилия да се изграждат на основата на взаимното уважение и разбиране, ще окажат позитивно влияние върху регионалния мир и стабилност”.

Премиерът Ердоган отбелязва, че турското правителство притежава необходимата воля за разгръщането на отношенията с Гърция във всяка една сфера и отправя посланието, „Турция е готова да обсъди всички съществуващи проблеми между двете страни” и в тези рамки отправи серия от предложения за обезпечаване на възможностите за ново сътрудничество.

Ердоган акцентува, че схващането за „нулеви проблеми със съседните страни” е сред приоритетите на турската външна политика и изрази надеждата за придаване на ускорение на двустранното сътрудничество и процеса на диалог, които продължават от близо 10 години насам.
-
Преглед на турския печат 05.11.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 5 ноември 2009 година.

Изпратена 05.11.2009 11:22:41 UTC

Обновена 05.11.2009 11:22:41 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с посещението, което ще осъществи президента на Турция Абдуллах Гюл в град Тунджели.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че Договорът от Лисабон, който влезе в изпълнение след като бе ратифициран от Република Чехия ще сложи край на неопределеността на ЕС и че с този договор ще бъдат осъществени редица промени, които ще бъдат в интерес на Турция. Вестникът позовавайки се на изказването на държавния министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш пише, че този договор ще отмени правото на вето на страните членки.

Вестник Ватан съобщава, че във връзка с критиките на ЕС, че Турция е насочила лицето си към Изтока президентът Абдуллах Гюл е казал „Турция е насочена на навсякъде, тя е насочена едновременно към Изтока, към Запада и Юг”. Вестникът предава, че Гюл е казал дословно „Посоката към която върви Турция ще бъде разбрана по-добре ако бъде погледнато в посоките към които върви по въпроси като демократичните ценности, върховенството на законите, зачитането на правата на човека, равноправието между двата пола и функционалността на свободната пазарна икономика”.

Вестник Сабах отбелязва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е изпратил писмо до премиера на Гърция Йоргос Папандреу. Вестникът предава, че в писмото си Ердоган е посочил, че Турция е готова да дискутира всички проблеми пред които са изправени двете страни с цел разгръщането на отношенията с Гърция във всяка една сфера.

Вестник Сабах съобщава, че еврокомисарят отговарящ за разширението на ЕС Оли Рен в речта си пред френския Сенат е защитил членството на Турция в ЕС и е казал, че ЕС споделя редица общи цели с Турция. Вестникът акцентува, че Рен е казал, че въпросните цели са: „Обезпечаването на мира в Близкия Изток, стабилността в Кавказ и сигурността и енергийната сигурност в Афганистан и Пакистан”.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Великобритания изрази подкрепа за процеса на „Демократично отваряне” сочи, че външният министър на Великобритания Дейвид Милибанд след срещата си, която осъществи в Турция държавния министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш е отбелязал, че подкрепят процеса на „Демократично отваряне” и за пореден път е повторил подкрепата на Великобритания за членството на Турция в ЕС”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Златна епоха за турския цветарски сектор” пише, че едновременно с глобалната криза продажбата на цветя в света е спаднала с 30%, но за сметка на това Турция е осъществила 10 процентен ръст в износа на рязани цветя за букети. Вестникът отбелязва, че голяма роля за този ръст е изиграл факта, че потребителите в Европа вместо скъпи цветя като орхидеи и рози са се насочили към по-евтини цветя.

Вестник Стар съобщава, че днес турските футболни отбори Фенербахче и Галатасарай ще играят срещи реванш от Лига Европа. Вестникът предава, че Фенербахче, ще бъде домакин на румънския отбор Стяуа Букурещ, а Галатасарай ще играе на чужд терен с Динамо Букурещ. Вестникът пише, че Фенербахче е победил в първата среща с резултат 1 на 0, а Галатасрай е победил с резултат 4 на 1.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че турската рок група „Манга” се бори за първата петица на Европейските музикални награди на MTV за 2009 година. Вестникът отбелязва, че на конкурса организиращ се в столицата на Германия-Берлин „Манга” ще се състезава за първото място.
-
Новини 05.11.2009 Hовини 1400
-
Емисии 05.11.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2