Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 27 април 2011 г.

Побърканите от кабеларката "СКОТ" в общинския съвет на Бургас,начело с Касабов и Симеонов сменят турските имена на местности в Бургаско

Сменят турските имена на местности в Бургаско

вторник, 26 април 2011

Бургас

В Бургас предстои масово прекръстване на местностите в общината. Предложението на д-р Антонио Душепеев - когото хората вече наричат на шега Антонио Кръстител, за административна промяна, беше наречено от едни историческа справедливост, а от други - възродителен процес, предаде Дарик.

Комисия от осем съветници да извърши проучвания на съществуващите топоними на турски език и да предложи подходящ механизъм за смяната им. Около това мнение се обединиха повечето съветници в местния парламент на днешното си заседание.

Над 50 процента от местностите или общо 350 носят екзотични турски имена. Други пък са странно звучащи гръцки топоними като Оникилика. Според вносителя на предложението д-р Антонио Душепеев вакуумът с архаичните названия продължава вече 133 години и е време да бъде променен:

„Наименованията, както съществуват на местностите в община Бургас, не позволяват на хората да се ориентират правилно за това къде отиват и какво смятат да правят там. Трябва да вървим напред и да кажем на всичко около нас, че ние сме по-отдавна тук и ние трябва да кажем как ще се казват местности, в които живеем", аргументира се Душепеев.

Според него езиковата смяна ще направи именната система на географските обекти в региона по-лесно разбираеми за населението.

АСН / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2