Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 27 април 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.04.2011 Г.



ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.04.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 27.04.2011 12:07:30 UTC

Обновена 27.04.2011 12:07:30 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Ердоган потърси по телефона Бешар Есад” съобщава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който по време на телефонния си разговор с президента на САЩ Барак Обама обсъди събитията в Сирия е потърсил по телефона държавния глава на Сирия Бешар Есад и е подновил призива си за провеждане на реформи и че е взел решение да изпрати специялния си съветник в Сирия.

Вестник Радикал отбелязва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган по време на телефонния си разговор с Бешар Есад е предал безпокойството си относно острата намеса оказвана срещу бунтовниците и големия брой жертви и е казал дословно „Трабвя да дадете отговор на исканията на народа”.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е провел среща с премиера на Киргизстан Алмазбек Атамбаев. Вестникът пише, че на съвместната пресконференция след срещата е било оповестено, че Турция е взела решение да дари на Киргизстан 61 милиона долара и че е бил подписан договор за пълната отмяна на визите между Турция и Киргизстан.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Тристранна среща на върха в Белград” пише, че втората тристранна балканска среща на върха между Сърбия, Турция и Босна и Херцеговина се е провела в град Караджорджево, който се намира в близост до сръбската столица Белград. Вестникът отбелязва, че на съвместната преконференция проведена след срещата на върха президентът на Турция Абдуллах Гюл е казал че целта им е превръщането на Балканите в област на солидарност и на сътрудничество. Вестникът предава, че президентът на Сърбия Борис Тадич е отбелязал, че през периода на Югославия са били допуснати големи грешки, които е трудно да бъдат поправени и че са взели принципно решение нито една страна да не се меси във вътрешните работи на друга страна.

Вестник Заман отбелязва, че в Измир се е провела Международната конференция за реформирането на Европейския съд за правата на човека. Вестникът пише, че в заключителната декларация от конференцията се отбелязва, че се приема провеждането на реформи. Вестникът предава, че в изявление на съвместната пресконференция външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е казал, че Турция след като е поела мандатното председателство на Съвета на Европа е отдала приоритет на процеса на реформи на Европейския съд по правата на човека и е казал, че са били предприети сериозни стъпки за разрешаването на съществуващите проблеми.

В новината със заглавие „След 5 години Китай ще изпревари САЩ” вестник Миллиет съобщава, че за първи път в световната история международна организация е обявила официалната дата, на която ще бъде сложен край на икономическото превъзходство на САЩ. Вестникът отбелязва, че според прогнозите на МВФ през 2016 година Китай ще задмине САЩ и ще стане най-голямата икономика в света. Вестникът пише, че МВФ е прогнозирал че през 2016та година брутния вътрешен продукт на Китай ще бъде 19 трилиона долара, а на САЩ 18 трилиона и 800 милиарда долара.

ТРТ / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2