Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 25 февруари 2011 г.

Истанбул става нещо като столица на целия район

Турция рискува с високи залози в региона

Рязко нарасналата икономическа и политическа роля на Турция в Близкия изток и Северна Африка изведнъж се оказа, че създава сериозни главоболия за нейните политици и компании в раздирания от вълнения район.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се превърна в своеобразен модел за народа на арабските улици – избран лидер на сунитска държава, осигуряващ просперитет на родината си и заемащ твърда позиция срещу Израел, коментира пред "Уолстрийт джърнъл" Хюсеин Багчъ от Близкоизточния технически университет в Анкара. Ердоган бе един от първите, призовали Хосни Мубарак да се оттегли.

Това обаче раздразни другите арабските лидери и превръща турците в потенциални мишени на обвинения, че подклаждат бунтове. В същото време се откриват потенциални възможности пред Турция, ако в арабските страни дойде нова власт. За турския бизнес е важно всяка нова власт да запази договорите за свободна търговия със САЩ, защото много от инвестициите в района (особено тези в текстила) са направени именно с идея да се използва това пазарно предимство.

Турски компании са вложили над 15 млрд. долара в Либия. Те имат сериозни инвестиции и в Египет, в чийто строителен сектор са вложили 3 млрд. долара. Турските компании са добре позиционирани да се възползват, след като катаклизмите в Близкия изток и Северна Африка отминат, убедена е Сюзан Сабанджъ Динчер, председател на Akbank. "Истанбул става нещо като столица на целия район", допълва тя.

вдн / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2