Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 26 април 2011 г.

Турция премахва паметника на приятелството с Армения

Турция премахва паметника на приятелството с Армения

Творци направиха неуспешен опит да спасят монумента

Спорният паметник беше остро критикуван в Турция

Работници започнаха демонтажа на гигантска скулптура, целяща да насърчи помиряването между Турция и Армения, съобщи Асошиейтед прес.

Телевизионни кадри показаха вчера кран, който сваля една от двете глави на 35-метровата каменна статуя, изобразяваща човешка фигура, разделена на две, намираща се близо до границата между двете страни.

Статуята, издигната през 2008 г., ще бъде разделена на 18 парчета, които ще бъдат прибрани в хангар на общината, съобщи Анадолската агенция. Работата по премахването на монумента ще продължи 10 дни.

Повреда в една от машините и силният вятър забавиха началото на работата, която трябваше да започне вчера, ден след отбелязването от арменците на 96-та годишнина от клането на техни предци по времето на Османската империя.

Спорният паметник беше остро критикуван в Турция, тъй като се намира близо до ислямска светиня. По време на посещение на мястото през януари премиерът Реджеп Тайип Ердоган определи паметника като "чудовищен" и поиска от местните власти да бъде премахнат.

Творци направиха неуспешен опит да спасят монумента. Известен художник беше намушкан и влезе в болница миналата седмица, след като осъди публично плановете за премахване на паметника. БТА

Редактор: Десислава Ушатова

актуално / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2