Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 26 април 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.04.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.04.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 26.04.2011 08:07:03 UTC

Обновена 26.04.2011 08:07:03 UTC

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Изместване на оста на ЕС” съобщава, че на първата конференция на търговските съветници, външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е казал, че има промяна в ценностната система на ЕС. Вестникът предава, че Давутоглу е отбелязал, че целят да разгърнат икономическата ефективност на Турция и е казал дословно „След като има изместване на оста на световната икономика е невъзможно да останем извън тази промяна. Ние не желаем да се задоволяваме единственно с договора за митническия съюз с ЕС. Още повече, че позицията, която отстоява Съюза относно въпроса с визите показател за изместване в оста на ЕС”.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Ердоган обсъди с Обама въпроса със Сирия” съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган вчера е провел телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама. Вестникът предава, че по време на телефонния разговор двамата лидери са разменили становища относно развоя на регионалните събития и главно относно въпросите със Сирия и Либия. Вестникът пише, че вчера американско компетентно лице е посочило, че стоят над редица алтернативи за прекратяване на насилието упражнявано от сирийската администрация срещу опозицията протестираща властта като налагане на санкции на компетентните лица и други мерки срещу правителството на държавния глава Бешар Есад.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Танкове влязоха в град Дараа” съобщава, че държавният глава на Сирия Бешар Есад, предизвикал острите реакции на международната общественост след като в края на седмицата в Сирия бяха избити 112 демонстранти, не е направил крачка на зад и е изпратил танкове в град Дараа- центъра на протестите. Вестникът отбелязва, че вчера в град Дараа са влезли 3 хиляди военнослужещи в подкрепление от танкове и бронирани машини и че района около джамията Ел Йомери е бил блокиран, а по покривите на някои сгради са били разположени снайперисти. Вестникът сочи, че очевидци са отбелязали, че след откриването на безразборен огън са загинали най-малко 25 души и са били ранени десетки души.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „НАТО бомбардира двореца на Муамер Кадафи” пише, че силите на НАТО са поразили резиденцията Бабюл Азизийе на либийския лидер Муамер Кадафи в столицата Триполи. Вестникът предава, че една от сградите на резиденцията е била разрушена, а компетно лице от либийското правителство е заявило, че целта на операцията на НАТО е убиването на Муамер Кадафи. Вестникът акцентува, че по време на нападението са били ранени 45 души, 15, от които тежко, а ракетното нападение осъществено от силите на Кадафи срещу град Мисурата е отнело живота на 30 души и е причинило раняването на 60 граждани.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 26.04.2011

Обзор на новините за Турция по страниците на чуждестранните вестници...

Изпратена 26.04.2011 11:46:58 UTC

Обновена 26.04.2011 11:48:34 UTC

Днешния преглед на чуждестранния печат ще започнем с вестник Хафта Ичи, издаващ се в Азербайджан. В новината се съобщава, че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е заявил, че желаят проблемът с Нагорни Карабах да бъде разрешен не чрез военни методи а посредством мирни преговори. Вестникът съобщава, че Давутоглу е казал, че целта на Турция е в Южен Кавказ да бъде установен траен мир и стабилитет, като е подчертал ,че Турция е възприела справедлива и открита позиция в процеса за нормализиране на отношенията си с Армения.

В новина на издаващия се на английски език в Ливан вестник Дъ Дейли Стар е поместен репортаж с посланика на Турция в тази страна Инан Йозйълдъз. Посланикът на Турция е посочил, че отношенията между Ливан и Турция са дълбоки и разгърнати и че Турция подкрепя независим, суверенен и политически стабилен Ливан. Посланик Йозйълдъз е подчертал, че отменянето на визовия режим за гражданите на двете страни се е отразило положително на двустранните отношения.

Германският вестник Дойч Тюркише Нахрихтен съобщава позовавайки се на данните на Турския Статистически Институт, че е намалял процентът на безработица в Турция. В новината се отбелязва, че според данните за януари 2011та година, броят на безработните в Туpция е намалял с 500 хиляди в сравнение с броя на безработните отчетен през януари 2010та година.

Небостъргачът Сапфир, построен в истанбулския квартал Левент намери широко отражение по страниците на чуждестранната преса. Високотиражният испански вестник Ел Паис окачестви сградата като най-високия небостъргач на Европа и първата екологична сграда на Турция, подчертавайки че този небостъргач се е превърнал в символа на удивителния икономически прогрес на Турция. В новината пише, че в миналото районът е представлява индустриална зона в която са работели фабрики принадлежащи на немюсюлмани и че днес този район се е превърнал във финансов център и че тук тупти сърцето на турския банков сектор. Испанският вестник добавя, че за последния 6 годишен период в квартал Левент в Истанбул са били построени 40 небостъргача и до 2015та година ще бъдат построени още 29 и те ще станат символ на турския прогрес и икономически възход.

ТРТ / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2