Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 11 април 2011 г.

Орхан Памук идва за два дни в България

Нобеловият лауреат идва на 18 май за два дни

Почитат Орхан Памук

Алма Матер дава Доктор хонорис кауза на писателя


Орхан Памук в дома си в Истанбул
Орхан Памук идва в България на 18 май. Нобеловият лауреат за литература ще гостува за първи път в София по покана на фондация "Елизабет Костова" и ще остане два дни. Писателят ще бъде удостоен с почетното званието Доктор хонорис кауза на Софийския университет "Св. Климент Охридски". А на 19 май от 17 ч в "Червената къща" в столицата Памук ще дискутира с почитатели и литературни специалисти по теми от най-новата си книга с есета "Други цветове".
Най-известният съвременен турски романист е роден през 1952 г. в Истанбул в заможно семейство. Баща му е директор на турския клон на IBM. "Родителите ми винаги са били ориентирани към Запад - те бяха типични републиканци, с типичните светски ценности: либерализъм, секуларизъм, интерес към чуждите култури. Роднините ми бяха просветени западняци, затова виждаха мисията си като просветители на "невежия" народ", споделя писателят. Завършил престижния американски Роберт Колеж в Истанбул, Памук е учил архитектура в Истанбулския технически университет, но след три години следване се отказва. През 1977 г. завършва журналистика в Истанбул, но никога не влиза в професията. Тогава започва да дава плодове и талантът му за писане. Джойс, Фокнър, Вирджиния Улф са писателите, които му допадат най-много.
Първият му роман "Тъмнината и светлината" е създаден през 1974 г., но вижда бял свят едва през 1982 г. под заглавие "Джевдет Бей и неговите синове". Година по-късно Памук публикува "Безмълвната къща" и вече е смятан за водещ турски романист. Романът му "Бялата крепост" (1985) е този, който му носи истинско международно признание, след като печели многобройни награди. По това време Памук е поканен да преподава като гост-лектор в университета на Айова, където написва "Черната книга" (1990).
Прочутият турски писател стана световноизвестен поради факта, че книгите му съчетават традициите на европейската литература с османската изящна фраза. Сблъсъкът и взаимодействията между "източно" и "западно" са основната тема в романите му "Името ми е червен", "Бялата крепост", "Сняг". На откриването на Франкфуртския панаир през 2006 г. Орхан Памук не се поколеба да обвини родината си, че продължава да ограничава свободата на словото. Направи го на официалната церемония в присъствието на президента Абдулах Гюл. Пак през 2006-а авторът на "Черна книга" имаше за кратко проблеми с турското правосъдие заради думите му по повод геноцида над арменците.
Българските фенове познават още от изключителните истории на Памук - "Джевдет бей и неговите синове", "Истанбул", "Нов живот" и "Музей на невинността" са излизали с клеймото на "Еднорог". Орхан Памук е почетен член на Американската академия за литература и изкуство, а през 2005 г. сп. "Тайм" го включва в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.
Интересно е, че между 17-ата и 22-рата си година бъдещият прозаик мислел да се посвети на изящните изкуства.
Когато го питат кое за него е най-сложно при писането на романи, писателят споделя: "Много трудности ми създава желанието - иска ми се да събера всичко в книгата си, а тя в един момент ми се изплъзва и тръгва в своя посока. Най-сериозният ми проблем обаче е главоломното увеличаване на броя на страниците и съкращенията ми. Другото, което понякога чувствам, е самотата. След цялото неколкогодишно писане се съмнявате в стойността, нервирате се, отчайвате се. Струвало ли си е?"
Искра КРАПАЧЕВА

вст / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2