Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 22 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.03.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.03.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 22.03.2011 11:34:47 UTC

Обновена 22.03.2011 11:34:47 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Щабът в Триполи бе разрушен” съобщава, че щабът на държавния лидер на Либия Муамер Кадафи в либийската столица Триполи е бил поразен от крилати ракети Томахоук изстреляни от американски кораб. Вестникът отбелязва, че в третия ден от операцията са били изстреляни 12 ракети и че не е била дадена информация относно това дали има смъртни случаи или не в операцията. Вестникът предава, че президентът на САЩ Барак Обама е оповестил, че до няколко дни САЩ ще предадат контрола на военната операция в Либия на съюзническите сили.

Вестник Заман в новината със заглавие „Западните журналисти бяха освободени с инициативата на Турция” отбелязва, че задържаните от либийските власти 4ма журналисти, 3ма, от които американски граждани и един британски гражданин са били освободени с инициативата на Турция. Вестникът предава, че либийските власти са предали 4мата журналисти на посланика на Турция в Триполи Левент Шахинкая. Вестникът отбелязва, че турското посолство е издало документ за пътуване на журналистите, които нямат паспорти и че журланистите са били транспортирани до Тунис.

Вестник Сабах съобщава, че снощи премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е приключил 4 дневното си официално посещение в Саудитска Арабия и се е завърнал в Турция. Вестникът отбелязва, че премиерът Ердоган е получил почетна докторска титла от университета Умул Кура в Мека. Вестникът пише, че в самолета на връщане от Саудитска Арабия премиера Ердоган е отговорил на въпросите на журналистите относно развоя на събитията в Либия и заседанието на НАТО и е акцентувал, че Турция не желае Либия да се превърне във втори Ирак. Вестникът предава, че Ердоган е казал, че не желаят да участват в операцията срещу Либия като бойна сила и че искат да поемат доставката на хуманитарните помощи.

Вестник Йени Шафак съобщава, че турското дружество на младите бизнесмени е подписало протокол с Южнокорейския съюз на предприемачите и са запретнали ръкави за осъществяването на търговия на стойност 10 милиарда долара. Вестникът акцентува, че с проектите за съвместно производство ще бъде придадено ускорение на двустранните отношения. Вестникът отбелязва, че с въпросното сътрудничество между двете страни се цели търговския обем да бъде увеличен от 4 на 10 милиарда долара. Вестникът предава, че турските и южнокорейските предприемачи ще може съвместно да осъществяват производство, пласмент и обмен на проекти главно със сферите на енергетиката, биотехнологията и компютърните технологии.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2