Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 20 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.03.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.03.2011

Преглед на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 20.03.2011 08:25:04 UTC

Обновена 20.03.2011 08:25:04 UTC

Всички неделни турски вестници са дали на заглавна страница новини във връзка с военната интервенция в Либия.
Започваме прегледа с вестник Йени Шафак. В новината озаглавена „Като в Персийския Залив” вестникът пише, че след като либийският лидер Муамер Кадафи е пренебрегнал призивите на международната общественост да напусне поста и да назначи на свое място лидер, който ще получи подкрепата на народа, в ООН бе прието решение за военна интервенция и след кратко време най-напред Франция, а след това и САЩ, Канада, Великобритания и Италия започнаха да нанасят въздушни и ракетни удари по стратегически обекти в Либия. Вестникът пише, че ситуацията силно наподобява периода, когато Ирак стана цел на международна интервенция и след това стана арена на пълен хаос и дестабилитет. В новината пише, че по време на операцията назована „Одисей Доун” са загинали десетки души.
Вестник Ватан, в новина по същата тема пише, че западната коалиция водена от САЩ и Франция и в която членуват 22 страни е приела на вчерашното заседание в Париж решението за свалянето на Кадафи и че и Катар и Обединените Арабски Емирства са подкрепили това решение. В новината пише, че въздушната операция е започнала с думите на френския президент Саркози-Борим се с чудовището, и че първата вълна от 20 френски самолета е започнала бомбардировката в 18 часа и 45 минути турско време и са били унищожени четири танка на Кадафи в град Бенгази.
Вестник Миллийет пише, че непосредствено след френската въздушна атака, американските кораби и подводници в Средиземно Море са изстреляли 1123 ракети Томахок срещу цели в столицата Триполи и град Мисрата и по този начин е била парализирана противовъздушната система на Либия. Вестникът сочи, че Турция следи с внимание развоя на събитията и че е предложила многоетапен план за разрешаването на кризата, като подчертава, че ако операцията, започната с резолюция на ООН бъде предадена на НАТО, в нея непосредствено участие ще вземат и турски самолети Ф-16.
Вестник Радикал в новината озаглавена „Допустимата норма във Фукушима бе преодоляна, има наличие на радиация в хранителните продукти и водата”, съобщава, че допустимата граница на радиация в района на ядрената централа във Фукушима в Япония е била преодоляна и че е открито радиационно замърсяване във водата и в някои растителни и животински хранителни продукти.
Вестник Заман отбелязва в новината под заглавието „Египет се запозна с демокрацията на референдума”, че вчера страната е била изправена пред най-важното изпитание за демокрация в периода след свалянето на режима на Хюсню Мубарек и че участието в референдума провеждащ се с цел въвеждането на конституционни промени, които ще проправят пътя за демократични избори е било много високо.
Вестник Ватан, в новина на икономическа тема пише, че на 31ви март в столицата на Великобритания Лондон ще се проведе конференцията „Развивай се с Турция, организирана от страна на турско-британския делови съвет. В новината пише, че на конференцията ще присъстват икономисти, учени и политици от двете страни и ще бъде направена равносметка на настоящото положение и потенциалните възможности и ще се търсят пътища за разгръщането на сътрудничеството между Великобритания и Турция, която е с най-бързо развиващата се икономика в Европа.
Вестник Хюррийет е дал място на едно важно астрономическо явление. В новината озаглавена „Супер Луна” вестникът пише, че снощи луната е преминала в най-близката до Земята точка и отбелязва, че това астрономическо събитие се назовава Супермуун.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2