Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 20 март 2011 г.

Американските и британски кораби и подводници в Средиземно Море изстреляха срещу приоритетни стратегически обекти в Либия 112 крилати ракети Томахок

ВОЙНАТА В ЛИБИЯ ЗАПОЧНА...

Коалиционните сили водени от САЩ и Франция започнаха военна операция в Либия....

Изпратена 20.03.2011 08:26:12 UTC

Обновена 20.03.2011 08:26:12 UTC

Коалиционните сили водени от САЩ и Франция започнаха военна операция в Либия.
Обекти с военно и стратегическо значение в страната са подлагани на въздушни и ракетни удари.
Решението за започването на военна операция бе прието на заседанието в Париж с участието на представители на 22 страни, което бе организирано кратко време след като войските на Кадафи влязоха в град Бенгази.
Операцията под кодовото название „Одисей Доун” е най-широкомащабната след интервенцията в Ирак международна военна операция.
Операцията по изпълнението на резолюцията на ООН за обявяване на въздушното пространство на Либия за забранена за полети зона започна с атака на френски бойни самолети срещу правителствени танкове.
Американските и британски кораби и подводници в Средиземно Море изстреляха срещу приоритетни стратегически обекти в Либия 112 крилати ракети Томахок.
В операцията освен САЩ, Великобритания и Франция участват и Канада, Италия и Дания.
Италия предаде на съюзническите сили пет свои военни бази.
22 страни членки на Арабската Лига също подкрепиха операцията.
Първия етап на операцията за унищожаване на противовъздушните системи в района на столицата на Либия Триполи приключи с успех.
Вестта за началото на военната интервенция бе посрещната с радост от опозицията в Либия. Улиците на Бенгази бяха препълнени с ликуващи граждани.
В столицата Триполи, привържениците на Кадафи организираха протестна демонстрация.
Либийската държавна телевизия съобщи, че в резултат на бомбардировките на коалицията са загинали 48 и са били ранени 150 души.
В изявлението, което направи по телевизията либийският лидер Кадафи окачестви операцията като „Кръстоносен Поход” и каза, че ще раздаде на населението оръжието от оръжейните складове.
Президентът на САЩ Барак Обама, намиращ се на посещение в Либия, окачестви операцията като „Последното Средство” и подчерта, че осъзнават възможните рискове и че не планират сухопътна операция в тази страна.
Русия и Китай от своя страна изразиха реакциите си и подчертаха, че са обезпокоени от евентуалното нарастване на броя на жертвите.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2