Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 18 март 2011 г.

Днес в Германия живеят близо два милиона и половина турциЕвропа | 17.03.2011 Когато турският гастарбайтер стъпи на германска земя Днес в Германия жи

Европа | 17.03.2011

Когато турският гастарбайтер стъпи на германска земя

Днес в Германия живеят близо два милиона и половина турци

Днес в Германия живеят близо два милиона и половина турци

Всичко започва преди точно 50 години - те идват в Германия, за да работят. Някои остават завинаги, други се връщат в родината. Става дума за турските гастарбайтери. Последиците от това "преселение" са и днес гореща тема.

За мнозина юбилеят е повод да си спомнят как е било тогава, преди 50 години, когато първите турски мигранти се отправят към Германия. За Исмаил Бахадир това е било много особен момент - през 1969 г., когато пристига в Мюнхен, журналистите му отделят голямо внимание. Неслучайно - Бахадир е "милионният гастарбайтер от Източна Европа", както пишат тогава германските вестници.

Две в едно

Две в едно

Нужни, но нежелани?

Бахадир работи в Германия 12 години, през 1981 г. се връща в Турция. По времето, когато е в Мюнхен, той е посрещнат с подарък - телевизор. А по времето, когато се връща в Турция, турските мигранти вече не са така желани в Германия. Още през 1973 г. се спира подписването на трудови договори.

Днес, половин век след подписването на "Договора за набиране на турски работници", германци и турци правят равносметка. Редица прояви по повод юбилея припомнят за началото на миграцията, чиито последици са и днес една от горещите теми в Германия. Нищо чудно с оглед на факта, че една пета от населението на страната са турски мигранти или техни наследници.

От гастарбайтери до бизнесмени

Понастоящем в Германия има близо 70 хиляди турски фирми. А Турция, която през 60-те години е все още една твърде бедна страна, днес е развиваща се икономическа сила с непознат преди стандарт на живот. С това днес самата тя става привлекателна за гастарбайтери, пък и за турци, живеещи в Германия.

АГ, ТШ, ДПА, Б. Рачева, Е. Видински


дв / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2