Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 18 март 2011 г.

Кипърски гърци и турци на нож заради газовите находища в Средиземно море

Кипърски гърци и турци на нож заради газовите находища в Средиземно море

Кипърският президент Димитрис Христофиас (вдясно) бе на визита в Израел в началото на седмицата. Двете държави се договориха съвместно да разработват и използват газовите находища в изключителната икономическа зона между Кипър и Израел. Това провокира остра реакция от страна на Северен Кипър.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Газовите находища в Средиземно море и бъдещата им експлоатация се превръщат в поредния повод за противопоставяне между кипърските гърци и турци, предаде БНР. Причина за изострянето на напрежението е договореното сътрудничество между Кипър и Израел при сондажите и добива на газ в изключителната икономическа зона между двете страни. Споразумението бе постигнато по време на визитата в началото на седмицата в Тел Авив на кипърския президент Димитрис Христофиас.

Бившият лидер на кипърските турци Рауф Денкташ заяви, че Северен Кипър, както и Турция имат права върху района, където ще се експлоатират газовите находища. Според него Турция трябва да спре експлоатацията от Република Кипър на газовите находища в Средиземно море, дори и да се намеси с военноморския си флот. Северен Кипър обвини кипърските гърци, че се възползват от трудната ситуация в отношенията между Турция и Израел, за да си присвоят цялата изключителна икономическа зона. Анализатори смятат, че Турция няма да започне война заради сондажите за газ на Кипър, но очакват Анкара да прати кораби в района, за да следят отблизо извършваните дейности там.



сега / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2