Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 17 март 2011 г.

Една трета от българското население говори турски

България | 17.03.2011

Български новини на турски и турски сапунки на български

Една трета от българското население говори турски

Една трета от българското население говори турски

От началото на март националистическата партия "Атака" събира недалеч от сградата на БНТ подписи за премахване на новините на турски език от програмата на държавната телевизия. Какво всъщност дразни "Атака"?

Георги Папакочев попита известния български журналист и член на Управителния съвет на БНТ Бойко Станкушев какво по-точно дразни крайните националисти в случая – езика, на който така или иначе говори една трета от българското население, сапунените турски сериали, които заливат комерсиалните телевизии или обстоятелството, че наближават общински избори?

Бойко Станкушев: „Аз, естествено, не мога да отговоря какво ги дразни, нито съм сигурен, че партия „Атака” всъщност са крайни националисти в класическия смисъл на думата. Моето лично мнение, като не говоря от името на институцията БНТ, е, че това просто са предизборни „активности”, които естествено и напълно разбираемо целят увеличаване на присъствието на тази политическа сила в медийното пространство с цел нейното популяризиране и евентуално покачване на рейтинга, който през последните месеци спадна драстично”, обяснява Бойко Станкушев.

"Законът буквално ни е вързал ръцете"

Патриотизъм с главно П

Патриотизъм с главно П

Наистина ли мястото на 10-минутната емисия на турски език, която излъчва български новини, е в програмата на БНТ, а не в някой регионален тв-канал? На този въпрос Бойко Станкушев отговаря така:

„Ще дам два отговора. Личното ми мнение е, че мястото на тези новини не е в национален ефир, защото чисто от финансова, от бизнес гледна точка, се изразходва доста голям ресурс за облъчване на цялата територия на страната, в по-голямата част от която безспорно няма такова население.

Лично аз бих решил проблема чрез разпространението им в регионалния ефир. В интерес на истината обаче, и сега говоря вече като представител на институцията БНТ, законът буквално ни е вързал ръцете и ние нищо не можем да направим. Това се знае и от господин Сидеров, и от „Атака”, и от всички в парламента и извън него.

Доказателство е следният простичък факт. На 25 ноември 2005 година ПГ на партия „Атака” внесе в деловодството на Народното събрание чисто нов законопроект за тотално изменение на Закона за радио и телевизия с акцент върху разделите за майчин език, малцинства и т.н. Неизвестно защо няколко седмици по-късно те сами си изтеглиха законопроекта. Какво доказва това? Нещо просто – те знаят, че чукайки на вратата на БНТ с настоятелното искане ние да премахнем тези новини, те искат да внушат, че няма законова пречка, като им е много добре известно, че такава пречка съществува”, казва Бойко Станкушев.

Странно е и друго: че местните крайни националисти не се възмущават от наличието на цяла мощна медийна империя - това са вестници, тв-канали, радиа - която е под контрола на опозиционното ДПС, а една 10-минутна новинарска емисия им бърка в очите? Защо?

"Атака прави на ГЕРБ мечешка услуга"

Бойко Станкушев: „Отново се връщам на отговора на първия ви въпрос, че не съм убеден, че Атака са крайни националисти в академичния смисъл на това понятие. Мисля, че целта е много по-прозаична – опитват се да изтъргуват предизборно влияние срещу гласове, срещу нещо друго, не знам точно какво, с най-голямата в момента парламентарно представена партия ГЕРБ. На която те понякога сътрудничат, макар че в момента й правят мечешка услуга, защото с това, което вършат, в голяма степен саботират десния европейски имидж на ГЕРБ в ЕНП”, коментира Бойко Станкушев.

Поредната ябълка на раздора

Поредната ябълка на раздора

Допускате ли той, че казусът „новини на турски език” може да се превърне в международен проблем между България и Турция? Дали някой в България не цели сега тъкмо това? Отговорът на Бойко Станкушев:

„Нищо чудно някой наистина да цели тъкмо това. А конкретно една верижна реакция, крайно неблагоприятна за мястото на България в ЕС, може да започне тъкмо с опитите за ревизиране на ратифицираната от българския парламент през 1999 година Рамкова конвенция за защита на националните малцинства, подписана в Съвета на Европа в Страсбург през предишната 1998 година, тогава от правителството на Иван Костов.

Естествено, че погледнато от Брюксел, от Страсбург, от всички цивилизовани европейски столици, подобни опити могат да променят отношението към България. А това е недопустимо”, казва в заключение Бойко Станкушев.

Автор: Г. Папакочев, Редактор: Д. Попова-Витцел


дв / portalturey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2