Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 6 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 06.01.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 06.01.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат от 6ти Януари 2011та година...

Изпратена 06.01.2011 08:26:43 UTC

Обновена 06.01.2011 08:26:43 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Хабер Тюрк. В новината пише, че в словото произнесено на официалната вечеря организирана в резиденция Чанкая за посланиците участващи в Третата Конференция на Посланиците, президентът Абдуллах Гюл е поискал акредитираните в Европа турски дипломатически представители да бъдат много внимателни поради разрастващите се на стария континент расизъм и ксенофобия и ги е призовал да възприемат хладнокръвна позиция по проблемите възникващи в тези рамки и да оказват принос за разрешаването им.

Вестник Ватан е поместил коментар за Турция публикуван в американския вестник Ню Йорк Таймз. В коментара се подчертава, че Турция е съумяла да си спечели много голям авторитет в Ирак.

В новина във връзка със същия коментар, вестник Хюррийет отбелязва, че американският вестник е подчертал, че в северната част на Ирак работят 15 хиляди турци и че проявяват дейност 700 турски фирми, което представлява две трети от всички чуждестранни фирми проявяващи дейност в Ирак.

Вестник Стар в новина на икономическа тема пише, че е бил оповестен очакваният с интерес от бизнес средите в Турция "Документ за Индустриална Стратегия". Вестникът сочи, че документът обхваща седем сектора и че в сектора на автомобилостроенето предвижда данъчна адаптация с ЕС, поощряване употребата на високотехнологични машини, уреди и апаратура и на създаването на нови марки.

Вестник Заман в новина по същата тема пише, че в документа обхващащ периода 2011-2014та година, една от целите е Турция да бъде превърната в производствена база на Евразия за средно и високо технологични уреди и като основни сектори, които ще работят в тази насока са определени автомобилостроителния сектор, машиностроителния сектор, сектора на електродомакинските уреди, сектора за електронна апаратура, текстилния, хранително-вкусовия и стоманодобивния сектори.

Вестник Хюррийет е дал място на коментар на американския вестник Дъ Уол Стрийт Джърнъл. В коментара на американския вестник се подчертава, че по-ниската в сравнение с прогнозите годишна инфлация в Турция е доказателство за успешното прилагане на решенията на Турската Централна Банка.

Вестник Йени Шафак съобщава, че 10 годишната канадка Кетри Орора Грей, която заедно с баща си се е увличала от астрономия, е открила с любителски телескоп експлозия на свръхнова звезда на разстояние 240 милиона светлинни години от земята. Вестникът сочи, че Грей е открила следите от експлозията на свръхнова при изучаване на поместените в компютър кадри заснети от баща й посредством любителския му телескоп.

Вестник Джумхурийет в новината озаглавена "Отровния фураж предизвика криза в Германия" пише, че в тази страна са били закрити над хиляда ферми тъй като са употребявали фуражи в които е имало маслени киселини с диоксин. Вестникът пише, че по тази причина също така са били унищожени над 8 хиляди домашни птици и стотици хиляди яйца.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2