Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 28 юни 2010 г.

ТРТ новини - 28.06.2010 г.

Германия надигра убедително Англия...

Станаха ясни първите четвъртфиналисти на световното първенство по футбол в ЮАР...

Изпратена 28.06.2010 10:36:06 UTC

Обновена 28.06.2010 10:36:06 UTC

Станаха ясни първите четвъртфиналисти на световното първенство по футбол в ЮАР.
След Уругвай и Гана, за четвъртфинала се клсираха Германия която победи Англия с 4 на 1 и Аржентина която се наложи над Мексико с три на един.
Днес продължават срещите от осминафинала на световното първенсво.
В 17 часа ще започне срещата Словакия-Холандия, а в 21 часа и 30 минути ще започне мачът Бразилия-Чили.
****************
Турският мотоциклетист Кенан Софуоглу звърши на трета позиция 8мия кръг от Световния Шампионат Суперспорт. На челно място се класира ирландецът Йожен Лаверти, а на второ място испанецът Хуан Ласкорз. Лаверти зае челното място в класацията със 161на точки а Софуоглу, който бе лидер, бе изместен на втора позиция със 158 точки.
***************
Деветия кръг на Гранд приз на Формула Едно бе спечелен от Себастиян Веттел от Ред Бъл. На второ място се класира Люу Хамилтън от Макларън, а на трето място Дженсън Батън също от Макларън.
-
Референдумът в Киргизия премина успешно

Референдумът за промяната на конституцията в Киргизия, премина успешно.

Изпратена 28.06.2010 10:50:43 UTC

Обновена 28.06.2010 10:50:43 UTC

Референдумът за промяната на конституцията в Киргизия, премина успешно.

90 % от избирателите дадоха положителен вот за новата конституция ограничаваща правомощията на държавния глава и разгръщаща задълженията на парламента.

С този реферндум се цели да бъде затвърдена парламентарната система.

Парламентарните избори се очаква да се проведат през месец септември 2010 година.

Новата конституция ограничава правомощията на държавния глава, увеличава задълженията на парламента и дава възможност на лидера на временното правителство Роза Отунбаева да остане на власт до края на 2011 година.

Президентският мандат бе намален на 6 години, а общите парламентарни избори ще се провеждат на всеки 5 години.
-
Президентът на ТРСК Дервиш Ероглу замина за САЩ

Президентът на ТРСК Дервиш Ероглу замина за САЩ за провеждане на среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

Изпратена 28.06.2010 10:46:06 UTC

Обновена 28.06.2010 10:46:06 UTC

Президентът на ТРСК Дервиш Ероглу замина за САЩ за провеждане на среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

Дервиш Ероглу преди да отпътува за САЩ даде информация относно предстоящата му среща с Бан Ки Мун.

Ероглу каза „Кипърската турска страна открито показва своята позиция в преговорите по Кипърския въпрос. По-рано бяхме изпратили писмо до генерлания секретар на ООН. Лично ще запознаем генералния секретар с нашата позиция”.

Ероглу ще поведе срещи и с представителите на турските дружества в Ню Йорк.
-
Г-20 реши да намали бюджетните дефицити...

Срещата на високо равнище на групата Г-20 в Торонто, на която Турция бе представена от премиера Реджеп Тайип Ердоган, приключи с приемането на заключителна декларация...

Изпратена 28.06.2010 10:23:33 UTC

Обновена 28.06.2010 10:23:33 UTC

Срещата на високо равнище на групата Г-20 в Торонто, на която Турция бе представена от премиера Реджеп Тайип Ердоган, приключи с приемането на заключителна декларация, в която бе подчертано, че развитите страни поемат ангажимента да снижат до 2013та година бюджетния си дефицит.
В декларацията бе подчертано, че целта на страните членки на групата Г-20 е укрепване на издръжливостта на икономиките срещу кризи, и осигуряването на стабилно и постоянно развитие.
Отбeлязано бе, че въпреки тренда на възстановяване на световната икономика, икономическият растеж е крехък и неуравновесен и процента на безработица превишава многократно допустимите норми.
В декларацията се отправя призивът за уравновесяването на търсенето в света и за придаването на по-голяма гъвкавост на валутните курсове в някои страни.
Също така се подчертава, че един от възможните пътища за изход от кризата е да бъдат повишени данъците нaлагани на банките.
Междувременно протестните демонстраци превърнаха град Торонто в бойно поле.
Полицията използва сълзотворен газ срeщу демонстрантите опитващи се да влязат в зоната за сигурност, в която се намира залата където се провежда срещата на високо равнище.
Канадската полиция арестува 500 демонстранти.
-
Преглед на турския печат 28.06.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 28.06.2010 10:29:44 UTC

Обновена 28.06.2010 10:29:44 UTC

Вестник Стар в новината със заглавие „Обама даде обещание по въпроса с Газа” съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е провел втора среща с президента на САЩ Барак Обама в рамките на срещата на върха на страните от групата Г-20 в град Торонто, Канада. Вестникът отбелязва, че на срещата между премиера Ердоган и американския президент Барак Обама са били обсъдени регионални и международни въпроси касаещи двете страни. В новината се сочи, че са били обсъдени главно кървавото нападение на Израел срещу корабите превозващи хуманитарни помощи за Газа, терористичната организция ПКК и въпроса с Иран. В новината се акцентува, че е било потвърдено, че тристранния механизъм за борба срещу терористичната организация ПКК ще продължи да функционира, а също така, че щу продължи обмена на разузнавателна информация между Турция и САЩ. Турция е посочила, че кризата с Иран трябва да бъде разрешена на основата на дипломацията и е било подновено взаимното доверие в отношенията между Турция и САЩ.

Вестник Заман съобщава, че лидерите на страните от групата Г-20, които заседават в град Торонто, в Канада с дневен ред стратегиите, които ще бъдат приложени за обезпечаване на глобалния икономически ръст са обещали да намалят наполовина бюджетните си дефицити до 2013 година. В новината се посочва, че на заседанията състояли се в рамките на срещата на върха САЩ, които пострадаха най-силно от кризата са акцентували на значението от обсъждането на необходимостта от постепенния икономически растеж. В новината пише, че лидерите на страните от групата Г-8, които заседаваха преди срещата на върха на Г-20 в Торонто, са наблегнали на споразумението постигнато от Турция и Бразилия с Иран относно размяната на иранския уран с ядрено гориво. В новината се акцентува, че в заключителната декларация от срещата на върха на Г-8 се дава израз на задоволството от всички дипломатически усилия проявени за разрешаването на иранската ядрена криза и се казва „Усилията на Турция и Бразилия по въпроса за изследователския реактор в Техеран също влизат в това число”.

Вестник Сабах съобщава за референдума за промени в конституцията на Киргизия, който се проведе вчера. В новината се отбелязва, че според резултатите от над 50% от гласовете мнозинството от народа е дал положителен вот за новата конституция.

Вестник Джумхуриет предава, че президентът на САЩ Хилари Клинтън в началото на месец юли ще осъществи посещения в Баку и Ереван. В новината се посочва, че приоритентните теми, които ще бъдат обсъдени по време на тези посещения на Клинтън ще бъдат въпроса с Нагорни Карабах и протоколите подписани между Турция и Армения за нормализирането на отношенията между двете страни.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Турските учени поставиха началото на нова епоха в сферата на ортопедията” съобщава, че учени от Средиземноморския университет в Анталия посредством специална нано-технология са се преборили напълно с опасността от болнични инфекции. В новината пише, че въпросното устройство е било патентовано и че продажбата му в чужбина е започнала.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2