Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 29 юни 2010 г.

ТРТ новини - 29.06.2010 г.

Президентът на Индонезия пристигна на посещение в Анкара...

За първи път от 25 години насам, президент на Индонезия пристигна на официално посещение в Турция...

Изпратена 29.06.2010 10:08:29 UTC

Обновена 29.06.2010 10:11:41 UTC

Започва нов период в отношенията между Турция и Индонезия.
За първи път от 25 години насам, президент на Индонезия пристигна на официално посещение в Турция.
Президентът на Индонезия Сусило Бамбанг Юдхойоно бе посрещнат пред резиденция Чанкая от президента Абдуллах Гюл с официална церемония.
След церемонията Гюл и Юдхойоно проведоха разговор насаме, и бяха организирани преговорите между официалните делегации.
Ще бъдат обсъдени двустранните отношения и допълните мерки за разгръщане на двустранното сътрудничество а също така и различни международни въпроси.
В рамките на посещението ще бъдат подписани 12 споразумения.
Президентът на Индонезия Юдхойоно ще приеме и премиера Ердоган и председателя на ВНСТ Мехмед Али Шахин и ще произнесе слово на сесия на ВНСТ.
В Истанбул ще бъде организиран турско-индонезийски делови форум.
Посещението на индонезийския президент, осъществено след период от 25 години, се окачествява като нов и важен етап в усилията за разгръщането на двустранните отношения.
-
Преглед на турския печат 29.06.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 29.06.2010 10:49:20 UTC

Обновена 29.06.2010 10:49:20 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Трите решения, които успокоиха Турция” съобщава, че на срещата на премиера Реджеп Тайип Ердоган с президента на САЩ Барак Обама в Торонто са били взети три важни решения, а именно „Анкара да бъде единственния събеседник с регионалното управление в Северен Ирак по въпроса за борбата срещу терористичната организация ПКК”, „Да бъде отправено сериозно предупреждение към Израел” и „Продължаване на дипломацията с Иран”.

Вестник Стар пише, че на пресконференция след срещата на върха на страните от групата Г-20 в Торонто премиерът Реджеп Тайип Ердоган е отбелязал, че ПКК е окупатор в Северен Ирак, призовал е Барзани, Талабани и САЩ към действия и е акцентувал, че е недостатъчен обмена на разузнавателна информация.

Вестник Ватан предава, че премиерът Ердоган е посочил, „Терористичната организация ПКК контролира някои области в Северен Ирак. Това трябва да бъде възпрепятствано от Багдатската администрация или от регионалното кюрдско управление”. Вестникът отбелязва, че премиерът Ердоган е казал, че Турция иска борбата водена срещу талибаните в Афганистан да бъде водена и срещу терористичната организация ПКК”.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „ЕС отваря нова преговорна глава” съобщава, че ротационният председател на ЕС, Испания е допринесла за приключването в рамките на две седмици на техническите дейности относно преговорната глава „Безопасност на храните и фитосанитарни въпроси”, които по принцип продължават около 2 месеца. Вестникът предава, че се очакваЕС да гласува текста по въпроса най-късно утре сутринта и че на междуправителственна конференция, която се планира да бъде проведена утре ако процеса бъде приключен безпроблемно Турция ще бъде представяна от външния министър Ахмет Давутоглу, главния преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш и министъра на земеделието Мехди Екер.

Вестник Хюрриет съобщава, че след кървавото нападение срещу кораба Мави Мармара, на 7 и 9 юни Израел е поискал разрешение от Турция за преминаване на два нейни военни самолета през въздушното пространство на Турция, но че Анкара не е дала разрешение. Вестникът отбелязва, че компатентни лица от външното министерство са казали, че всяка постъпка относно преминаването на израелски военни самолети ще бъде разглеждана по отделно.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Стоманена буря” предава, че на европейският музикален Сносфер фестивал, който се проведе на стадион Иньоню в Истанбул и който в рамките на три дни бе проследен от близо 100 хиляди души отпечатък са наложили легенадрните групи „Рамщайн” и „Металика”. Вестникът сочи, че в последния ден от фестивала концерт са изнесли групите „Антракс”, „Мегадет”, „Слейър” и „Металика”.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2