Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 27 юни 2010 г.

ТРТ новини - 27.06.2010 г.

Джеймз Джефри бе назначен за посланик в Багдат...

Посланикът на САЩ в Анкара Джеймз Джефри бе номиниран от президента Барак Обама за посланик в Багдат...

Изпратена 27.06.2010 08:39:31 UTC

Обновена 27.06.2010 11:36:41 UTC

Посланикът на САЩ в Анкара Джеймз Джефри бе номиниран от президента Барак Обама за посланик в Багдат.
От дълго време насам по страниците на американските медии заемаха място новини във връзка с това назначение.
Джеймз Джефри, който бе посланик на САЩ в Турция от 2008ма година насам, дълго време бе на служба в американската армия и в Държавния Департамент.
-
Дервиш Ероглу отпътува за Ню Йорк...

Президентът на ТРСК Дервиш Ероглу ще отпътува днес за Ню Йорк за среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун...

Изпратена 27.06.2010 08:36:43 UTC

Обновена 27.06.2010 11:37:11 UTC

Президентът на ТРСК Дервиш Ероглу ще отпътува днес за Ню Йорк за среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.
Срещата ще се състои утре.
Това е първата среща на Ероглу с Бан Ки Мун след избирането му за президент на ТРСК.
Очаква се да бъдат обсъдени етапът достигнат в преките преговори за разрешаване на Кипърския проблем и стъпките за придаване на тласък на преговорите.
В рамките на контактите си в Ню Йорк Ероглу ще проведе срещи с представители на различни медийни учреждения, с някои кипърски турски дружества в САЩ и с посланика на Турция в ООН Ертугрул Апакан.
Президентът на ТРСК Дервиш Ероглу ще се завърне на 1ви юли в ТРСК.
-
Започна срещата на високо равнище на Г-20...

Подготвена бе съвместна декларация в която бяха включени проекто-резолюциите във връзка с нападението на Северна Корея срещу южнокорейски кораб и относно изтеглянето след пет годишен период на силите на НАТО от Афганистан....

Изпратена 27.06.2010 08:30:30 UTC

Обновена 27.06.2010 11:46:38 UTC

В град Торонто в Канада започна срещата на високо равнище на страните членки на групата Г-20, на която Турция е представена от премиера Ердоган. Премиерът на Канада посрещна гостите на входа на залата където се провежда снрещата.
Подготвена бе съвместна декларация в която бяха включени проекто-резолюциите във връзка с нападението на Северна Корея срещу южнокорейски кораб и относно изтеглянето след пет годишен период на силите на НАТО от Афганистан.
Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че договорът за свободна търговия с Южна Корея ще влезе в сила през месец октомври.
Междувременно, преди срещата на високо равнище на Г-20, се състоя среща на върха на групата Г-8.
В заключителната декларация на тази среща бе засегнато и споразумението постигнато от Турция и Бразилия с Иран относно обмяната на обогатен с необогатен уран.
В декларацията бе изразено задоволство от всички дипломатически усилия за разрешаването на кризата с иранската ядрена програма.
-
Ердоган проведе двустранни контакти в Торонто...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе редица двустранни контакти с пристигналите за срещата на високо равнище на Г-20 в Торонто световни лидери....

Изпратена 27.06.2010 08:32:11 UTC

Обновена 27.06.2010 11:37:54 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе редица двустранни контакти с пристигналите за срещата на високо равнище на Г-20 в Торонто световни лидери.
На официалния прием организиран за участниците в срещата, премиерът Ердоган разговаря с премиера на Италия Силвио Берлускони, държавния лидер на Аржентина Кристина Фернандез де Кирхнер, премиера на Великобритания Дейвид Камерън, краля на Саудитска Арабия Абдуллах и премиера на Индия Манмохан Сингх.
Ердоган и Камерън си отправиха взаимни покани за посещение.
Съпругите на участващите в срещата на високо равнище лидери също се срещнаха на официалния прием и заснеха семейна снимка.
Министърът на икономиката на ЮАР, която е домакин на световното първенство по футбол, подари на пристигналите за срещата гости по една вувузела, която стана популярна със започването на световното първенство по футбол.
-
Ердоган разговаря в Торонто с Обама...

В град Торонто в Канада се състоя очакваната с интерес критична среща между президента на САЩ Барак Обама и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган...

Изпратена 27.06.2010 08:27:49 UTC

Обновена 27.06.2010 11:47:39 UTC

В град Торонто в Канада се състоя очакваната с интерес критична среща между президента на САЩ Барак Обама и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
Срещата продължи един час и 15 минути.
Обсъдени бяха израелското нападение срещу корабите превозващи хуманитарни помощи за Ивицата Газа и кризата с иранската ядрена програма.
На срещата от турска страна присъстваха държавния министър и вице-премиер Али Бабаджан, външния министър Ахмед Давутоглу, заместник-генералният секретар на партията на Справедливостта и Развитието Йомер Челик и посланикът на Турция във Вашингтон Намък Тан.
По време на срещата протекла в много положителна атмосфера бяха обсъдени всички въпроси в дневния ред на двете страни. Премиерът Ердоган изрази очакването си Израел да изплати обезщетение на жертвите на нападението срещу кораба "Мави Мармара" и да вдигне блокадата наложена на Ивицата Газа, като благодари на президента Обама за помоща, която оказа по въпроса за транспортирането в Турция на ранените по време на израелската операция активисти.
Президентът на САЩ Барак Обама от своя страна акцентува на значението, което отдава на турско-израелските отношения и
На срещата бе засегнато значението на турско-иракско-американския механизъм за сътрудничество в борбата с терористичната организация ПКК и бе постигната съгласуваност за продължаване на дейността на този механизъм.
Обсъдени бяха и иранската ядрена програма и усилията на Турция за разрешаване на кризата.
Съобщено бе, че и двете страни са изказали открито становището си по въпроса.
-
Сумисти проведоха показни борби в Едирне...

За първи път група борци сумисти от Япония пристинаха за показни борби, преди началото на мазните борби в Къркпънар...

Изпратена 27.06.2010 12:08:43 UTC

Обновена 27.06.2010 12:08:43 UTC

Група сумисти от Япония пристигнаха в град едирне и проведоха показни борби прди началото на 649тите исторически мазни борби в Къркпънар. Показните борби на сумистите бяха проследени с много голям интерес от зрителите. Много от зрителите дадоха място на коментарите, че борбата Сумо много наподобява турската мазна борба, но се обляга повече на силата, докато турската мазна борба, освен сила, изисква и висока техника.
-
Износът за съседните страни нарастна...

Износът на Турция за близките съседни страни за периода януари-април нарастна с 9,6 процента и достигна стойността от 4 милриарда и 700 милиона долара...

Изпратена 27.06.2010 09:22:30 UTC

Обновена 27.06.2010 11:35:54 UTC

Износът на Турция за близките съседни страни за периода януари-април 2010 нарастна с 9,6 процента и достигна стойността от 4 милриарда и 700 милиона долара.
Същевременно със 77,7 процента нарастна и вносът от тези съседни страни.
През 2000ната година делът на износа на Труция за близките съседни страни бе пет процента от общия износ, а през 2009та година нарастна на 13 процента.
Подчертава се, че благодарение на стратегията за Близките и Далечни Съседни страни и разгръщането през 2008ма година на икономическите отношения с близките страни пострадали по-слабо от глобалната икономическа криза, е била предотвратена много сериозна за турската икономика криза.
За последния 10 годишен период външната търговия на Турция нарастна със 195 процента, като бе постигнат голям напредък и в търговията със съседните страни. Общият търговски обем с Азербайджан, автономната област Нахичеван, Грузия, България, Ирак, Иран, Сирия и Гърция нарастна за периода 2000-2009та година със 445 процента и изпревари общия процент на външната търговия на Турция за същия период.
-
Референдум в Киргизия...

Днес в Киргизия се провежда референдум за конституционни промени...

Изпратена 27.06.2010 09:24:30 UTC

Обновена 27.06.2010 11:34:22 UTC

Днес в Киргизия се провежда референдум за конституционни промени. Гласуването ще приключи в 17 часа турско време.
С конституционните промени, които ще бъдат гласувани от 2 милиона и 800 хиляди избиратели, се предвижда намаляване на пълномощията на президента и увеличаване на броя на депутатите, срока на поемане на длъжността и компетенциите на парламента.
Референдумът е следен от наблюдатели от общо 31на страни и от 91 чуждестранни журналиста и от наблюдатели от Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество и Шанхайската Организация за Сътрудничество.
-
Избори за местни органи на властта в ТРСК...

В ТРСК след двумесечен период отново се провеждат избори...

Изпратена 27.06.2010 09:27:28 UTC

Обновена 27.06.2010 11:33:40 UTC

В ТРСК след двумесечен период отново се провеждат избори.
Днес се провеждат изборите за местни органи на властта и за избирането на нов депутат на мястото на депутата от Газимагоса Дервиш Ероглу, който бе избран за президент на ТРСК.
Гласуването, в което участват 164 хиляди и 486 зарегистрирани избиратели, започна в 8 часа сутринта и ще приключи в 18 часа.
-
Лидерите от Г-20 обсъждат нови икономически мерки...

В канадския град Торонто продължава срещата на високо равнище на страните от групата Г-20...

Изпратена 27.06.2010 11:47:43 UTC

Обновена 27.06.2010 11:47:43 UTC

В канадския град Торонто продължава срещата на високо равнище на страните от групата Г-20.
Обсъждат се проблемите дължащи се на глобалната икономическа криза и пътищата за тяхното разрешаване, като се отдава специално значение на съхраняването на равновесието между бюджетната дисциплина и икономическия ръст. Подготвен бе и проектът на заключителната декларация.
Присъстващите на срещата лидери са близко до постигането на съгласуваност по въпроса за намаляването за срок от три години на бюджетния дефицит и въвеждането на нови правила засягащи основните капитали на банките.
Отбелязва се обаче, че не се отхвърля и вероятността всяка страна сама да определя своя календар.
Междувременно на срещата на групата Г-8 бяха обсъдени редица мерки за преодоляване на последствията от икономическата криза и бе подчертано че настоящето положение в Ивицата Газа е напълно неприемливо.
Г-8 отправи критики към Северна Корея и Иран във връзка с ядрените програми на тези страни.
Същевременно град Торонто стана арена на ожесточени протести и демонстрации. Десетки хиляди демонстранти подпалиха полицейски автомобили и изпотрошиха витрини.
Силите за сигурност използваха пластмасови кршуми и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите. Съобщава се, че са били арестувaни 75 души.
-
Преглед на турския печат 27.06.2010

Обзор на новините по страниците на неделния турски печат от 27ми юни 2010та година...

Изпратена 27.06.2010 07:57:34 UTC

Обновена 27.06.2010 07:57:34 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Сабах. Вестникът се е спрял на контактите на премиера Реджеп Тайип Ердоган в канадския град Торонто, където се провежда срещата на високо равнище на страните членки на групата Г-20. В новината пише, че премиерът Ердоган е разговарял с президента на САЩ Барак Обама и че са били обсъдени борбата с терористичната организация ПКК, израелското нападение над конвоя от кораби с хуманитарни помощи и кризата с иранската ядрена програма и сочи, че премиерът Ердоган е подчертал, че проблемът с иранската ядрена програма трябва да бъде разрешен по дипломатически път.
Вестник Хабер Тюрк в новината озаглавена "Ердоган отпътува за Торонто с класьора за Мави Мармара" пише, че премиерът Ердоган е отпътувал с класьор в който се намират неоспорими доказателства оборващи твърденията на израелската страна, че на кораба "Мави Мармара" са избухнали стълкновения.
Вестник Йени Шафак пише, че на срещата на високо равнище на групата Г-8, проведена също в Торонто преди срещата на върха на Г-20, са били отправени похвали за усилията целящи разрешаването на кризата с иранската ядрена програма по пътя на диалога и че в декларацията публикувана след срещата е било изразено задоволство от усилията на Турция и Бразилия за за разрешаването на кризата с Иран. Вестникът сочи, че в декларацията е било изразено безпокойство поради проливането на кръв в резултат на израелската операция срещу корабите с хуманитарни помощи за Ивицата Газа и е бил отправен призивът всички страни да положат усилия за прилагането в сила на резолюция номер 1860 на Съвета за Сигурност на ООН изискваща осигуряването на достъпа на търговски стоки и на помощи за Газа. Вестникът съобщава, че в декларацията е било подчертано, че настоящата ситуация в Газа е напълно неприемлива.
Вестник Заман пише, че съпредседателите на Минската група от САЩ, Русия и Франция, които водят посредничеството в усилията за разрешаване на Нагорно-Карабахския проблем, са отправили към Баку и Ереван призива да предприемат стъпки за постигането на мирно споразумение. В новината пише, че в изявление на Белия Дом е било изразено задоволство от одобрението дадено от двете страни на стъпки в рамките на принципите от Хелзинки и на срещата на високо равнище от Л'акила, за разрешаването на двустранните проблеми. В новината се отбелязва, че Минската група е отправила призива за предаването на Азербайджан на окупираните около Нагорни-Карабах територии, даването на областта на временен статут гарантиращ сигурността и автономността му, отварянето на мост между Армения и Нагорни-Карабах, завръщането на бежанците, базирането на умиротворителни сили и даването на възможност на населението на областта да определи само своето бъдеще.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2