Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 26 юни 2010 г.

ТРТ новини - 26.06.2010 г.

Турската армия започна базирането на професионални военни подразделения по границата с Ирак...

Турският генерален щаб организира вчера брифинг на който бе подчертано, че САЩ и Турция са обявили терористичната организация ПКК за общ враг и че обмяната на разузнавателна информация между двете страни продължава безпроблемно....

Изпратена 26.06.2010 08:11:14 UTC

Обновена 26.06.2010 08:11:14 UTC

Турският генерален щаб организира вчера брифинг на който бе подчертано, че САЩ и Турция са обявили терористичната организация ПКК за общ враг и че обмяната на разузнавателна информация между двете страни продължава безпроблемно.
На брифинга за пресата, началникът на щаба за вътрешни операции към генералния щаб бригаден генерал Фахри Кър заяви, че един американски безпилотен самолет "Предатор" патрулира в региона под контрола на турски персонал и че продължават изпитанията на третия израелски самолет "Херон", който ще се предаде на Турските Въоръжени Сили.
Бригаден генерал Фахри Кър даде информация и относно концепцията на Турските Въоръжени Сили за борба с тероризма и каза, че основният им принцип е да бъде осигурена безопасността на турските граждани и да бъдат погасени надеждите на терористичната организация.
Той каза, че 84 процента от състава на оперативните подразделения на турската армия е съставен от професионални военнослужещи и до месец август целият състав на тези сили ще бъде съставен от работещи по контракт военнослужещи.
Той отбеляза, че е започната и операцията по базирането на военни подразделения съставени от професионални воеуннослужещи на границата с Ирак.
Бригаден генерал Фахри Кър съобщи, че от 18ти юни до днес са били ликвидирани 23ма терориста и девет терориста са се предали на силите за сигурност, загинали са 19 турски военнослужещи и двама граждани и са били ранени 33ма военнослужещи и 8 граждани.
-
Абдуллах Гюл обсъди с представители на неправителствени организации мерките срещу тероризма...

Вчера президентът Абдуллах Гюл се срещна в Истанбул с представители на неправителствените организации в Турция....

Изпратена 26.06.2010 08:17:58 UTC

Обновена 26.06.2010 08:17:58 UTC

Вчера президентът Абдуллах Гюл се срещна в Истанбул с представители на неправителствените организации в Турция.
Обсъдени бяха последните терористични нападения и бе подчертано, че тероризмът не може да е средство за разрешаване на проблемите и че с категоричност не трябва да се правят отстъпки от процеса за демократизация на страната.
На срещата присъстваха представители от 17 неправителствени организации сред които Асоциацията на Турските Борси и Палати, Дружеството на Турските Индустриалци и Бизнесмени, Конфедерацията на Турските Индустриалци, Съюза на Адвокатските Палати, на синдиката ДИСК, на синдикатите Тюрк-Иш, Хак-Иш и КЕСК.
Срещата в президентската резиденция в Тарабия продължи три часа.
В изявлението което направи след срещата председателят на Асоциацията на Турските Борси и Палати Ръфат Хисарджъклъоглу каза, че всички представители са споделили становището, че тероризмът няма да разреши проблемите и че трябва да бъдат продължени стъпките за демократизация. Лидерът на синдиката ДИСК Сюлейман Челеби от своя страна каза, че когато говорят оръжията, не може да се обсъжда мирът.
Представителите на другите неправителствени организации акцентуваха на необходимостта да бъдат продължени реформите за демократизация.
-
Великобритания планира изтегляне на военния контингент от Афганистан...

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че искат в срок от пет години да изтеглят военния си контингент от Афганистан...

Изпратена 26.06.2010 09:39:47 UTC

Обновена 26.06.2010 09:39:47 UTC

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че искат в срок от пет години да изтеглят военния си контингент от Афганистан.
Камерън, намиращ се в канадския град Торонто за участие в срещите на високо равнище на групите Г-8 и Г-20, заяви че поддържат военен контингент в Афганистан от 9 години насам и че не планират да остават още пет години.
Новото коалиционно правителство във Великобритания, което встъпи на власт миналия месец, планира поетапно изтегляне на военните си сили от Афганистан след приключване на обучението на афганистанската армия и афганистанската полиция.
От 2001ва година насам в Афганистан загинаха 307 британски войници.
В Афганистан се намира 10 хиляден британски воене контингент, като голяма част от британските сили са съсредоточени в провинция Хелманд.
-
Последни почести за загиналите военнослужещи...

Загиналите военнослужещи бяха погребани с военни почести...

Изпратена 26.06.2010 09:25:12 UTC

Обновена 26.06.2010 09:25:12 UTC

Двамата турски военнослужещи, които загинаха по време на нападение на терористичната организация ПКК в община Каракочан окръг Елязъ, бяха погребани с военни почести в родните им места в окръзиге Диярбакър и Хаккяри.
Редник Зюлкюф Аксой бе погребан с военни почести в село Зиярет, община Ергани окръг Диярбакър.
Погребалната церемония на редник Сюлейман Акан бе организирана в село Доанлъ на община Юксекова окръг Хаккяри.
-
Швейцария отпадна от световното първенство по футбол...

Световното първенство по футбол в ЮАР продължава...

Изпратена 26.06.2010 09:44:48 UTC

Обновена 26.06.2010 09:44:48 UTC

Световното първенство по футбол в ЮАР продължава. Вчера бяха изиграни поредните срещи от групите. в Група "Г" Бразилия и Португалия завършиха с нулево равенство. И двата отбора се класираха за следващия етап. В мач от същата група Кот Д'ивоар победи Северна Корея с три на нула. И двата отбора отпаднаха от по-нататъшно участие в световното първенство.
Снощи се играха и срещите от група "Н". Испания победи Чили с два на един а Швейцария и Хондурас завършиха с нулево равенство. Швейцария и Хондурас напуснаха световното първенство.
На втория тур Испания ще играе с Протугалия а Чили с Бразилия.
-
ПА на ЕС осъди израелското нападение срещу корабите с хуманитарни помощи...

На проведеното вчера заседание с извънреден дневен ред на асамблеята, бяха приети докладът озаглавен "Растящото напрежение в Близкия Изток" и проекто-решението към доклада...

Изпратена 26.06.2010 09:37:17 UTC

Обновена 26.06.2010 11:52:30 UTC

Парламентарната Асамблея на Европейския Съвет осъди израелското нападение срещу корабите возещи хуманитарни помощи за Ивицата Газа.
На проведеното вчера заседание с извънреден дневен ред на асамблеята, бяха приети докладът озаглавен "Растящото напрежение в Близкия Изток" и проекто-решението към доклада.
В доклада одобрен със значително мнозинство на гласовете се подчертава, че Израел е нарушил с проведената военна операция международните закони. Също така се осъжда отказът на Израел да одобри искането за провеждането на международно следствие и се отправя призивът това искане да бъде одобрено.
Също така в доклада се акцентува необходимостта от вдигането на израелската блокада наложена на Ивицата Газа и се изразява искането да бъде преустановен строежът на нови еврейски квартали в окупираните територии, включително и в Източен Ерусалим и да бъде продължено намаляването на броя на контролните пунктове по границата с Газа.
В решението се сочи, че се изпитва сериозно безпокойство, че последното нападение на Израел ще доведе до ескалация на напрежението в Близкия Изток и се отправя призивът непременно да бъдат започнати преки преговори между израелската и палестинската администрации.
В доклада към Израел е отправен и призивът незабавно да върне на собствениците им конфискуваните по време на операцията срещу корабите с хуманитарни помощи лични вещи на екипажите и на активистите.
-
Обновен бе мемориалът на Корейската Война в Анкара...

Вчера с тържествена церемония в Анкара бе открит обновеният в чест на 60тата годишнина от Корейската Война мемориален паметник на турските воини загинали във войната.

Изпратена 26.06.2010 08:26:52 UTC

Обновена 26.06.2010 11:49:36 UTC

Вчера с тържествена церемония в Анкара бе открит обновеният в чест на 60тата годишнина от Корейската Война мемориален паметник на турските воини загинали във войната.
На церемонията присъстваха посланикът на Южна Корея, турски и корейски военнослужещи и ветерани от Корейската Война.
Мемориалният паметник бе построен през 1973та година и бе обновен през настоящата година по повод 60тата годишнина от войната.
Пред мемориалния паметник бяха поставени венци и бе отдадена почит на военнослужещите от силите на ООН загинали в Корейската Война.
В словото, което произнесе на церемонията посланикът на Южна Корея Зиа Хун Бае отбеляза, че са изпълнени с благодарност към турските войници и акцентува на неделимата дружба между двата народа.
-
В Торонто започва срещата на върха на Г-20...

Премиерът на Труция Реджеп Тайип Ердоган отпътува вчера за Торонто за участие в икономическата среща на върха на на-силно развитите в икономическо отношения 20 страни в света....

Изпратена 26.06.2010 08:15:26 UTC

Обновена 26.06.2010 11:53:30 UTC

В канадския град Торонто започва срещата на високо равнище на страните членки на групата Г-20.
Премиерът на Труция Реджеп Тайип Ердоган, който отпътува вчера за Торонто за участие в икономическата среща на върха на на-силно развитите в икономическо отношения 20 страни в света пристигна в Торонто.

Торонто посрещна участниците в срещата на високо равнище с протестни демонстрации. Избухнаха и краткотрайни сблъсъци между демонстрантите и полицията.
Очаква се на срещата да бъдат обсъдени главно мерлките за възстановяването на глобалната икономика, мерките за протекция на икономиката, безработицата и придаването на откритост на икономическите дейности.
Преди срещата на Г-20, в градче близо до Торонто се състоя среща на лидерите на страните от групата Г-8. Обсъдени бяха мерките за възстановяването на световната икономика.
Очакванията са на срещата на върха в Торонто на преден план да изпъкнат противоречията между САЩ и европейските страни.
Европейските страни защитават политиката на затягане на коланите като път за борба с кризата.
Същевременно президентът на САЩ Барак Обама изпрати писма до лидерите на страните от Г-20 и изрази опасението си че политиката на затягане на коланите ще забави процеса на икономическо възстановяване и че за преодоляването на кризата е необходимо увеличаване на държавните инвестиции.
Канадското правителство предприе драстични мерки за сигурност и бе съобщено, че за целта са били изразходвани 1 милион долара.
Същевременно по време на срещата ще се състоят и двустранни контакти между присъстващите лидери.
Предвидено е премиерът Ердоган да проведе разговор с президента на САЩ Барак Обама.
Очаква се на срещата да бъдат обсъдени въпроси като промяна на оста на Турция, обмяната на разузнавателна информация и проблемите в Близкия Изток.
-
Преглед на турския печат 26.06.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 26ти юни 2010та година...

Изпратена 26.06.2010 07:35:13 UTC

Обновена 26.06.2010 07:35:13 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Заман озаглавена "Вниманието на света е насочено към Торонто". В новината се отбелязва, че премиерът на Труция Ердоган е отпътувал за канадския град Торонто за участие в срещата на върха на страните от групата Г-20, която ще стане платформа за обсъждане на състоянието на световната икономика. Вестникът пише, че в Торонто премиерът Ердоган ще разговаря с президента на САЩ Барак Обама и че на тази среща ще се обсъдят събитията в света. В новината се отбелязва, че на срещата на върха в Торонто Ердоган ще бъде придружаван от външния министър Давутоглу и министъра на финансите Мехмед Шимшек.
Вестник Сабах в новината озаглавена "Корея никога няма да забрави турските воини" съобщава, че в словото произнесено на организираната в столицата на Южна Корея Сеул церемония по повод 60тата годишнина от Корейската Война, държавният лидер Ли Мюнг Бак е отправил специална благодарност към турските воини с думите-"През ноември 1950та година турските воини възпряха с щиковете си прииждащите на вълни вражески сили и този техен героизъм бе записан със златни букви в историята на Корейската Война. Проливайки кръвта на над 3 хиляди свои синове, турският народ се превърна в кръвен брат на корейския народ. Корейският народ никога няма да забрави безстрашните турски воини". Вестникът добавя, че по повод годишнината, в Анкара е била изиграна приятелска футболна среща между националните отбори на армиите на Турция и на Южна Корея.
Вестник Джумхурийет съобщава, че шведските докери са взели решението да бойкотират за срок от една седмица израелските кораби и товари, в знак на протест срещу израелската операция срещу корабите возещи хуманитарни помощи за Ивицата Газа. Вестникът пише, че до идната сряда докерите няма да разтоварват товарите намиращи се в трюмовете на израелски кораби или пък израелските стоки намиращи се в трюмовете на други кораби.
Вестник Заман съобщава, че след решението за смекчаване на контрола на хуманитарните помощи изпращани за Ивицата Газа, правителството на Нетаняху в Израел е решило да смекчи и ограниченията наложени на посещенията на чуждестранни държавници искащи да посетят Газа.
Вестник Йени Шафак, в новина на икономическа тема съобщава, че фирмата "Бош", честваща 100 годишнината от откриването на свои комплекси в Турция, е заявила, че през настоящата година планира нови инвестиции от 100 милиона евро. В новината пише, че представителят на фирмата в Турция Херман Бутц е отбелязал, че досега са осъществили инвестиции от 1 и половина милиарда евро и че планират да се възползват пълноценно от възможностите предоставяни им в град Бурса.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2