Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 23 юни 2010 г.

ТРТ новини - 23.06.2010 г.

Преглед на чуждия печат 23.06.2010

Новини за Турция в чуждата преса

Изпратена 23.06.2010 10:16:38 UTC

Обновена 23.06.2010 10:25:24 UTC

....Германският вестник Зюддойче Цайтунг се спира на човешката драма в ивицата Газа.Вестникът сочи,че и населението на Газа има правото на човешко съществуване и че наложената блокада от Израел е наказание само за хората и не носи никаква политическа полза. Вестникът подчертава, че светът остава пасивен свидетел на затворническия живот на милион и половина палестинци.

....Интернет страницата на британския вестник Гардиян помества новина,в която се критикува противопоставянето на Израел срещу исканията за разследване на нападението над хуманитарната флотилия от международна комисия.В новината се подчертава, че разследването по случая трябва да се проведе от неутрална международна комисия,която ще представи доклад на СС на ООН и че в тази комисия трябва да бъдат включени активисти от Турция и Израел.Подчертава се също така,че самостоятелното разследване на Израел относно виновниците за издадената заповед за нападение на хуманитарната флотилия ще бъде субективно и че доказателство за това са проведените вътрешни следствия във връзка масовите убийства в Сабра и Шатила.

......Издаваният в Пакистан вестник Обзървър съобщава,че израелските тайни служби МОСАД още от режима на Садам Хюсеин,когато подстрекаха един кюрдски бунт,продължават присъствието си в Северен Ирак.Вестникът сочи,че Мосад дава подкрепа и обучение на терористичната организация ПКК и нейното продължение в Иран Пежак.

...Ливанският вестник Ас Сафир в интернет- страницата си отправя призив към западните държави на първо място към САЩ да престанат да оказват подкрепа за безотговорните действия на Израел.”Защо Израел разполага с такъв имунитет?Защо има правото да не отговаря на никакви въпроси?Защо не приема комисии разследващи нарушенията му? Вестникът иска от международната общност час по скоро да премине в действие и да потърси отговорност от Израел.

....Иранският вестник Ресалет помества новина във връзка с процеса на членство на Турция в ЕС.Вестникът подчертава, че целта на Турция е пълноправно членство и полага усилия за да изпълни изискванията.Създадено е специално министерство отговарящо за членството в ЕС а един от министрите в кабинета е назначен за главно преговарящо лице с ЕС.В новината се отбелязва също така,че в присъединителните преговори започнати през 2005 година от 35 преговорни глави са отворени само 11 и все още някои европейски страни настояват на Турция да се даде статут на приоритетно партньорство вместо пълноправно членство.

...Издаваният на английски език в Сингапур вестник Стрейт Таймс помества новина във връзка с ролята на Турция в Близкия изток.В новината се сочи, че Турция поддържа силни връзки както със западните така и с източните държави и затова представлява геополитически модел за останалите държави.Този извод е бил посочен в последния доклад на група учени от Трансатлантическата академия,според които Турция ще допринесе голяма полза за ЕС.

...Германският икономически вестник Ханделсблат пише,че изтъкнати икономисти от арабския свят са взели за образец Турция предвид икономическия и растеж и обстоятелството, че може да послужи като модел за управлението на мюсюлманските общности по демократически пътища.Вестникът отбелязва,че връзките на Турция с близкоизточните страни ще бъдат принос и богатство за ЕС и че отваряйки нови преговорни глави съюзът трябва да окаже подкрепа на Турция.

.....Германският вестник Дер Тагесшпигел в новина озаглавена „Анкара блести” пише,че Турция продължава самоуверено новата линия във външната си политика, провежда реформите в перспективата за членство в ЕС, отстранява проблемите със съседните държави и успява да вдъхне доверие в международната общественост.
-
Преглед на турския печат 23.06.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 23.06.2010 10:30:41 UTC

Обновена 23.06.2010 10:30:41 UTC

Вестник Хюрриет съобщава, че еврокомисарят отговарящ за разширяването на ЕС Стефан Фуле по време на срещата си с президента Абдуллах Гюл в Истанбул е казал „Гражданите на страните кандидат членки трябва да бъдат запознати с конкретните ползи от членството в ЕС” и е отправил положително послание относно облекчаването на визовия режим за Турция. В новината се отбелязва, че приоритетната тема дискутирана по време на срещата е било членството на Турция в ЕС. Президентът Гюл е подчертал, че турската общественост е единна по въпроса, че ЕС е стратегическа цел на Турция и че периодичните въпроси не трябва да бъдат бъркани със стратегическите въпроси.

Вестник Сабах съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу, който проведе среща с външните министри на Хърватия и Босна и Херцеговина е казал, че са решени да променят лошата на съдба на региона. Вестникът предава, че външният министър Ахмет Давутоглу, който вчера в рамките на срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Истанбул е провел срещи с външния министър на Хърватия Гордан Яндрокович и външния министър на Босна и Хрцеговина Свен Алкалай и е казал „Като трима приятели сме решени да променим лошата съдба на региона и се консултираме за съвместните стъпки, които ще предприемем по въпроса”. На пресконференция след тристранната среща състояла се в двореца Чъраган, Давутоглу се е спрял и на тристранния механизъм между Турция-Босна и Херцеговина-Сърбия. Външният министър Давутоглу е казал, „По време на срещите дискутираме взаимно редица въпроси”.

Вестник Йени Шафак съобщава, че в периода от 7 март до 21 април 2011 година корабът „Плаваща изложба на Турция” ще потегли на път от Истанбул и ще посети 14 страни членки на ЕС и ще разкаже за конкретния принос на Турция за ЕС. Държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш имайки предвид дискусиите от последния период за промяната на оста на Турция е казал „Всеки който изпитва безпкойство относно оста на Турция нека погледне маршрута на кораба”.

Вестник Заман пише, че външният министър Ахмет Давутоглу в отговор на зачестилите в последно време терористични нападения е предупредил регионалното кюрдско управление в Северен Ирак без да посочва име. Давутоглу е отправил следното послание към регионалното кюрдско управление, което даде обещание за сътрудничество в борбата срещу тероризма „Солидарността не трябва да остава на думи. Трябва да работим съвместно за ликвидирането на терора”.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че премиерът на Ирак Нури Ел Малики е акцентувал, че организирането на терористични нападения от Иракска територия срещу съседните страни представлява сериозен проблем за тях и че за разрешаването на този проблем трябва да се преборят с терористите вземащи на прицел сигурността на съседните страни. Вестникът предава, че Малики е казал „Наша отговорност е да спрем нападенията на тези терористични групи нападащи съседните страни от територията на Ирак”.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2