Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 24 юни 2010 г.

ТРТ новини - 24.06.2010 г.

Ердоган разкритикува позицията на Европа в борбата с тероризма...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган произнесе слово на срещата на високо равнище на страните членки на Процеса за Сътрудничество в Югоизточна Европа....

Изпратена 23.06.2010 13:54:51 UTC

Обновена 23.06.2010 13:54:51 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган произнесе слово на срещата на високо равнище на страните членки на Процеса за Сътрудничество в Югоизточна Европа.
Той подчерта, че по време на последните си нападения терористичната организация ПКК е отнела живота и на цивилни хора и отправи остри критики по адрес на европейските страни.
"За съжаление, европейските страни дълго време не оказаха на Турция нужната подкрепа в борбата й с терористичната организация ПКК. Въпреки пролятата досега кръв, все още има страни, които не прекъсват каналите на терористичната организация за снабдяване с финансови средства и които не предават заловените терористи"-заяви премиерът Ердоган и подчерта, че европейските страни са длъжни да предприемат заедно с Турция стъпки за борба с тероризма.
-
Ердоган разкритикува някои Европейски страни

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че някои Европейски страни не оказват необходимата подкрепа относно борбата на Турция срещу терористичната организация ПКК.

Изпратена 24.06.2010 10:32:57 UTC

Обновена 24.06.2010 10:32:57 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че някои Европейски страни не оказват необходимата подкрепа относно борбата на Турция срещу терористичната организация ПКК.

Премиерът Ердоган вчера организира официална вечеря в чест на лидерите намиращи се в Истанбул за срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

В речта си по време на вечерята Ердоган разкритикува неоказването на подкрепа на борбата на Турция срещу терора и каза дословно „Някои Европейски страни продължават да оказват финансова подкрепа за терористичната организация ПКК въпреки нейните прояви и не екстардират членовете на ПКК, които задържат. Тяхната отговорност не се изчерпва единствено с признаването на ПКК за терористична организация”.Ердоган подчерта, че ПКК оказва отрицателно влияние не само върху Турция, но и върху Европа и отправи призив за съвместна борба срещу терора. Ердоган каза „ПКК взема на прицел младежта на Балканските и Европейските страни не само като терористична организация, но и като престъпна организация. ПКК е терористична организация, която води търговия с наркотици и хора”. Премиерът Ердоган се спря и на коментарите за „отклоняването на оста” на Турция и каза дословно ”Проблемите пред които е изправен днес Ирак, проблема между Израел и Палестина, проблемите в Афганистан и Иран не са ограничени единственно със страните от въпроса. Те оказват отрицателно влияние и върху страните от региона в това число и върху Турция. Нека никой не придава друг смисъл на усилията на Турция за обезпечаването на регионалния мир и стабилност”.

Премиерът Ердоган в рамките на срещата на върха проведе двустранни срещи и с президента на Сърбия Борис Тадич и премиера на Гърция Йорго Папандреу.
-
Изявление от президента Гюл

Президентът Абдуллах Гюл заяви „Нападенията на терористичната организация ПКК осъществени напоследък са последни. Паниката на терористичната организация ПКК не е безпричинна. В близко време всеки ще разбере това”.

Изпратена 24.06.2010 10:31:08 UTC

Обновена 24.06.2010 10:31:08 UTC

Президентът Абдуллах Гюл заяви „Нападенията на терористичната организация ПКК осъществени напоследък са последни. Паниката на терористичната организация ПКК не е безпричинна. В близко време всеки ще разбере това”.

Президентът Гюл каза „Нека всички световни държави и терористичната организация ПКК бъдат наясно, че държавата и нацията ни заедно ще направи всичко необходимо за да разреши този въпрос”.
-
Още 4 отбора се класираха за осминафиналите...

Още 4 отбора се класираха за осминафиналите на Световното първенство по футбол в ЮАР.

Изпратена 24.06.2010 10:42:48 UTC

Обновена 24.06.2010 10:42:48 UTC

Още 4 отбора се класираха за осминафиналите на Световното първенство по футбол в ЮАР.

Отборът на САЩ победи Алжир с резултат 1 на 0 и се класира са осминафиналите.

Отборът на Словения бе победен от Англия с резултат 1 на 0, с което Англия също се класира за осминафиналите.

Другите два отбора, които се класираха за осминафиналите са отборите на Германия и Гана.

Днес в рамките на Световното първенство по футбол ще се играят 4 срещи.

В 17:00 часа ще се играят срещите в група F между отборите на Словакия и Италия, и Парагвай и Нова Зеландия.

В 21:30 часа пък ще се играят срещите в група Е между отборите на Дания и Япония и Камерун и Холандия.
-
Техеран започна да обогатява уран до честота от 20 процента

Иран не се отказва от ядрените си проекти въпреки, че Съвета за сигурност на ООН взе решение за налагането на допълнителни санкции.

Изпратена 24.06.2010 10:34:50 UTC

Обновена 24.06.2010 10:34:50 UTC

Техеран започна да обогатява уран до честота от 20 %.

Въпреки, че Съвета за сигурност на ООН взе решение за налагането на допълнителни санкции на Иран, тази страна не се отказва от ядрените си проекти.

Директорът на Иранската атомна агенция Али Екбер Салихи съобщи, че са в състояние ежемесечно да обогатяват по 5 кг уран с честота от 20 %, но че нямат нужда от това.

Техеран като довод за увеличаването на честотата на обогатяване показва строежа на изследователския реактор.

Тези изявления на Техеран предизвикаха безпокойство сред Западните страни.

За производството на ядрено оръжие се изпитва нужда от уран обогатен до честота от 90%.

Западните страни са обезпокоени от факта, че Иран постоянно увеличава капацитета на обогатяване на уран и че ще дойде ден в който ще бъде в състояние да произвежда ядрено оръжие.
-
Съветът за национална сигурност заседава на извънредно заседание

Съветът за национална сигурност ще заседава на извънредно заседание днес в Истанбул за дискутиране на важните въпроси от дневния ред на Турция в това число и методите за борба срещу терора.

Изпратена 24.06.2010 10:28:23 UTC

Обновена 24.06.2010 10:28:23 UTC

Съветът за национална сигурност ще заседава на извънредно заседание днес в Истанбул за дискутиране на важните въпроси от дневния ред на Турция в това число и методите за борба срещу терора.

Решенията взети на срещата на върха по въпросите на сигурността, която се състоя в президентската резиденция Чанкая след зачестилите през последно време терористични нападения днес ще бъдат дискутирани и от Съвета за национална сигурност.

Препоръчителните решения, които ще бъдат взети от Съвета се очаква да съдържат радикални стъпки в борбата срещу тероризма.

Външната политика на Турция е друг от приоритетните въпроси, който ще бъде дискутиран от Съвета за национална сигурност.

Напрежението между Турция и Израел избухнало след нападението срещу кораба Мави Мармара превозващ хуманитарни помощи за Газа също ще бъде дискутиран от Съвета за национална сигурност.

Президентът Абдуллах Гюл преди срещата на Съвета за национална сигурност участва в конференцията на военните акедмии.

От друга страна президентът Гюл утре ще проведе срещи с представителите на различни неправителственни организации в Истанбул по въпроса за борбата срещу тероризма.
-
Преглед на турския печат 24.06.2010

Обзор на основните теми в днешния турски печат

Изпратена 24.06.2010 10:02:53 UTC

Обновена 24.06.2010 10:02:53 UTC

Днешните турски вестници отделят обстойно място на проведената вчера в Истанбул среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Вестник Хабер Тюрк използва за заглавие на новината си думите на Ердоган „Сигурността на Европа започва в Шемдинли” ,произнесени в словото му на срещата.Ердоган е отправил предупреждението че трябва отсега да се вземат мерки за да не се изживяват нови терористични актове в европейските градове,подобни на нападението от 11 септември, или нападенията в Мадрид и Лондон.

Вестник Йени Шафак обръща внимание на словото на президента на Турция Абдулах Гюл който бе домакин на срещата,в което той е подчертал решимостта на Турция по пътя към присъединяване в ЕС на основата на споделените ценности и партньорството.

Вестник Заман пише,че премиерът на мандатния председател на ЕС Испания Хосе Люис Родригез Запатеро е намекнал че следващата седмица ще бъде отворена нова преговорна глава в продължаващите присъединителни преговори между Турция и ЕС.Запатеро е потвърдил още веднъж подкрепата на Испания за членството на Турция в ЕС.

Вестник Джумхурийет пише,че Парламентарната асамблея на Европейския съвет е поискал анулирането на забраната на Швейцария за строежа на минарета на джамии.Парламентарната асамблея прие доклад и свързана към него проекторезолюция,в която се подчертава че забраната на минарета в Швейцария е нарушение на член 9 от Европейската конвенция за човешките права за свобода на мисълта, съвестта и религиите ,както и на член 14.забраняващ дискриминацията.

Вестник Ватан пише,че Турция се радва на туристически успех.През месец май броят на пристигналите туристи е отбелязъл 15.7 % растеж и с 3 милиона 147 хиляди е достигнал рекордно ниво.Принос за този рекорд са оказали арабските туристи,чийто брой е нарастнал с 54%.Според вестника след арабските туристи най голям е броят на пристигащите туристи от Германия, Иран и Русия.

В икономическата страница на вестник Хюрийет се посочва,че Статистическата служба на ЕС е убедена че всеки 6 човек в Европа е на границата на глада след глобалната икономическа криза.Проучване на Евробарометър сочи че почти 85 милиона европейци са под линията на бедността.

Вестник Йени Шафак в спортната си страница съобщава,че на елиминационните мачове на световното първенствопо футбол в ЮАР вчера след отборите на Англия и САЩ, и отборите на Германия и Гана са се покачили в по горен тур.Вестникът сочи че отборът на Германия е отбелязал победа с 1 на 0 с гола на турския футболист Месут Озил в 60-тата минутa и ще играе с отбора на Англия в мач от осминафиналите в неделя.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2