Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 20 юни 2010 г.

ТРТ новини - 20.06.2010 г.

Избори в Полша...

Според анкетите, на челно място е Бронислав Коморовски...

Изпратена 20.06.2010 10:04:44 UTC

Обновена 20.06.2010 10:04:44 UTC

Днес в Полша се провеждат предсрочни президентски избори.
Изборите се провеждат два месеца след смъртта на полския президент Лех Качински по време на самолетна катастрофа близо до руския град Смоленск.
Анкетите сочат, че на челно място в надпреварата с 42 процента е кандидатът на управляващата партия Бронислав Коморовски.
Коморовски е следван с 31 процента от брата близнак на Качински, Ярослав Качински, който е кандидат на опозиционната партия.
-
Турция се превръща в новия лидер на арабския свят...

Високотиражният американски вестник Ню Йорк Таймз помести коментар в който се подчертава, че Турция се превръща в новия лидер на арабския свят.

Изпратена 20.06.2010 09:50:47 UTC

Обновена 20.06.2010 09:50:47 UTC

Високотиражният американски вестник Ню Йорк Таймз помести коментар в който се подчертава, че Турция се превръща в новия лидер на арабския свят. В коментара написан от преподавател в Принстънския университет, се заявява, че след инцидента с кораба "Мави Мармара", Турция е на път да поеме нова роля като модерна и демчократична страна ползваща се с международен авторитет и като страна, която може да се противопоставя на Израел и САЩ. В коментара се подчертава, че САЩ ще имат облаги от лидерската роля на Турция в сунитския арабски свят и се отбелязва, че олекотяването или пълното вдигане на блокадата наложена на Ивицата Газа ще бъде оценено като победа на Турция. В коментара се заявява, че премиерът Ердоган се е превърнал в главния защитник на палестинската кауза. В коментара на Ню Йорк Таймз се подчертава, че много от представителите на арабския интелектуален свят се надяват, че Турция ще поеме лидерството на арабския свят, като се сочи, че усилията на Турция и Бразилия във връзка с ядрената криза с Иран са предизвикали уважението на арабския свят и се подчертава, че САЩ ще получат облаги от поемането на лидерската роля на арабския свят от демократична и възприела западните традиции страна.
-
Камерун загуби шансове за участие в следващия тур...

Световното първенство по футбол в ЮАР продължава...

Изпратена 20.06.2010 10:09:56 UTC

Обновена 20.06.2010 10:09:56 UTC

Световното първенство по футбол в ЮАР продължи вчера с три срещи. Гана и Австралия завършиха наравно един на един, Холандия победи Япония с един на нула а Камерун загуби мача с Дания с един на два.
Днес ще се играят три срещи.
В 14 часа и 30 минути ще започне мача Словакия-Парагвай, в 17 часа ще започне срещата Италия-Нова Зеландия и в 21 часа и 30 минути ще се играе мачът Бразилия-Кот Дивоар.
-
Турция се възстановява с много бързи темпове...

Министърът на финансите на Турция Мехмед Шимшек заяви, че през настоящата година, турската икономика е най-бързо растящата и с рекордни стойности в работната заетост икономика в Европа...

Изпратена 20.06.2010 10:07:06 UTC

Обновена 20.06.2010 10:07:06 UTC

Министърът на финансите на Турция Мехмед Шимшек заяви, че през настоящата година, турската икономика е най-бързо растящата и с рекордни стойности в работната заетост икономика в Европа.
Министър Шимшек, който отпътува за германския град Киел за участие в церемонията по раздаването на наградите за Икономика на 2010та година, проведе среща с турски бизнесмени и представители на турски неправителствени организации.
След срещата Мехмед Шимшек се спря на състоянието на турската икономика и каза, че Турция е преодоляла икономическата криза със собствени сили, и без да търси външна помощ и през настоящата година постига рекорди в икономическия ръст и в работната заетост. Той подчерта, че Турция е страната с най-динамична икономика в Европа и с най-бързо растяща кредитна оценка.
-
Разпространени бяха нови кадри за събитията в Киргизия...

Правозащитникът Азимхан Аскеров, който разпространи видеозаписа бе арестуван заедно с брат си с обвинението, че раздухва етническата омраза....

Изпратена 20.06.2010 09:56:03 UTC

Обновена 20.06.2010 09:56:03 UTC

Разпространени бяха нови любителски видео записи във връзка със събитията в Южна Киргизия, по време на които загинаха около 200 и бяха ранени над 2 хиляди души.
Един от видеозаписите заснет на 13ти юни в град Джелялабад показва как жителите на един узбекски квартал на града се готвят с камъни и тояги да защитават жилищата си. Единия от етническите узбеки заявява, че в съседния квартал са били убити многто хора. След последвалия сблъсък, площадът станал арена на сблъсъка напомня бойно поле.
Правозащитникът Азимхан Аскеров, който разпространи видеозаписа бе арестуван заедно с брат си с обвинението, че раздухва етническата омраза. Много правозащитници се събраха пред представителството на ООН и протестираха с искането Аскеров да бъде освободен.
Заместник-държавния секретар на САЩ Робърт Блейк посети Киргизия и разговаря с лидера на временното киргизко управление Роза Отунбайева. Блейк призова към завеждането на национално и международно разследване във връзка със събитията.
Събитията избухнаха след като киргизи от град Ош и Джелялабад, подкрепящи сваления киргизки президент Курманбек Бакиев, атакуваха етнически узбеки, които подкрепят временното управление и които са в по-добро икономическо състояние. По време на сблъсъците бяха ранени над 2 хиляди души, повечето от които узбеки и близо 400 хиляди души напуснаха домовете си, като 100 хиляди се приютиха в Узбекистан а 300 хиляди се намират в бежански лагери на границата с тази страна.
Етническите узбеки обвиняват силите за сигурност в това, че не са предприели мерки за предотвратяване на нападенията и дори в пряко участие в нападенията над узбеки.
-
Турция отдаде военни почести на загиналите военнослужещи...

Днес в град Ван бе организирана военна церемония за 11те турски военнослужещи, които загинаха в резултат на нападения на терористичната организация ПКК...

Изпратена 20.06.2010 09:47:29 UTC

Обновена 20.06.2010 09:47:29 UTC

Днес в град Ван бе организирана военна церемония за 11те турски военнослужещи, които загинаха в резултат на нападения на терористичната организация ПКК.
На церемонията присъстваха премиерът Ердоган и началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг.
"Днес сърцата ни са изпълнени с тъга, но няма да преклоним глава. Ще погребем мъката ни, ще преглътнем сълзите ни, ще се изправим с горда осанка и ще дадем по този начин достоен отговор на коварните предатели и терористи"-каза премиерът Ердоган в словото което произнесе на церемонията.
Ердоган подчерта, че терористите няма да могат да постигнат нито една от своите коварни и предателски цели и ще се удавят в собствената си кръв. Той заяви, че турският народ няма да изгуби надеждата си, няма да изпадне в униние и няма да отстъпи пред терористите.
Премиерът Ердоган заяви в словото си, че коварните терористични нападения няма да намалят решителността на турската армия за борба с тероризма и турските воини ще защитават с храброст родината си. Ердоган отбеляза, че терористичните нападения само още повече ще укрепят братските чувства и солидарността на турския народ.
Междувременно снощи група терористи от ПКК откри огън срещу заставата в Палу. Загина един и бе ранен един военнослужещ. Раненият военнослужещ бе настанен на лечение във военната болница в Елязъ. Съобщено, бе че в района продължават да се водят боеве с терористите.
-
Преглед на турския печат 20.06.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 20ти юни 2010та година.

Изпратена 20.06.2010 07:53:03 UTC

Обновена 20.06.2010 07:53:03 UTC

Днешните турски вестници са дали широко място на заглавна страница на новини във връзка с вчерашните терористични нападения по време на които загинаха 11 турски военнослужещи. Вестник Ватан съобщава, че по време на нападението на 250 членна група от терористи са загинали 11 военнослужещи и са били убити 19 терориста. В новината се отбелязва, че стълкновението е продължило пет часа и че терористите са били подложени на артилерийски огън и по време на бягството си към северната част на Ирак са били преследвани от щурмови хеликоптери. Вестникът отбелязва, че базите на терористите са били бомбардирани от турската авиация.
Вестник Хюррийет е поставил на заглавна страница изявлението на президента Абдуллах Гюл-Изпълнени сме с решителност за борба с тероризма". В новината на вестника се отбелязва, че в изявлението направено във връзка с терористичното нападение президентът Абдуллах Гюл е подчертал, че това няма да намали решителността им за борба с тероризма и няма да наруши мира и спокойствието в страната.
Вестник Сабах съобщава, че започналите след терористичното нападение широкомащабни операции на турската армия продължават. В новината пише, че премиерът Ердоган е изпратил съболезнователно послание до началника на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг и че в разпространеното по-късно второ писменно изявление на Ердоган е било подчертано, че Турция ще ликвидира терористите целящи да нарушат стабилитета и да раздухат етническа омраза в страната.
В новина на икономическа тема същият вестник пише, че министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, намиращ се в руския град Сенкт Петерсбург за участие в Международния Икономически Форум е отбелязал, че турско-руските отношения са придобили силен тласък. Министър Йълдъз е подчертал, че нарастващия трафик на танкери през проливите представлява много сериозен проблем за Турция и затова оценяват проекта Самсун-Джейхан като проект със стрътегическа важност.
Вестник Миллийет в новина на спортна тема пише, че на продължаващото в ЮАР световно първенство по футбол, Холандия е победила Япония с един на нула, а Дания се е наложила над Камерун с два на един.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2