Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 21 юни 2010 г.

Видео:Терористичната Кюрдската работническа партия отново напомни за себе си с убийството на 12 турски войници

Напрежение в Турция

Терористичната Кюрдската работническа партия отново напомни за себе си с убийството на 12 турски войници. Премиерът Реджеп Тайп Ердоган заплаши, че "кюрдските бунтовници ще се удавят в собствената си кръв". Турската армия вече започна операция срещу бази на кюрдските бунтовници.


10 месеца след като турското правителство обяви своите "смели мерки" в подкрепа на кюрдското население, старият конфликт отново се разпали. Поводът - убийството на 12 турски войници в югоизточната част на страната. Днес вече се чуват призиви за по-твърди действия от страна на правителството. Заговори се и за турски национализъм. Турският премиер, който присъства на погребението на войниците, беше категоричен.

Реджеп Тайп Ердоган, премиер на Турция:
- Няма да направим предателите щастливи. Ще защитаваме тази земя героично. Казвам много ясно, те няма да победят. Те нищо няма да спечелят. Те ще изчезнат в своята собствена тъмнина. Те ще се удавят в своята собствена кръв.

За четвърт век в конфликта с кюрдските сепаратисти са загинали над 45 хиляди души. Преди 10 месеца правителството в Анакара реши да сложи край на тази "мръсна война" и да пресече подкрепата за Кюрдската работническа партия.

Няколстотин души, обвинени във връзки с ПКК вече са в затвора. Кюрдите твърдят, че не са подлагани на такива репресии от 20 години. В отговор преди няколко седмици ПКК предупреди, че отхвърля примирието и възобновява нападенията.
Автор: Биляна Бонева

бнт / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2