Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 22 юни 2010 г.

ТРТ новини - 22.06.2010 г.

Автономното кюрдско управление осъди терористичните нападения в Турция...

В декларацията се подчертава, че подобни нападения и действия от подобен род не са в услуга на кюрдската кауза и навреждат на всички усилия за мирното разрешаване на проблемите....

Изпратена 22.06.2010 10:33:53 UTC

Обновена 22.06.2010 10:33:53 UTC

Регионалното кюрдско управление в северната част на Ирак публикува декларация в която осъди терористичното нападение в община Шемдинли.
В декларацията се подчертава, че подобни нападения и действия от подобен род не са в услуга на кюрдската кауза и навреждат на всички усилия за мирното разрешаване на проблемите.
Отбелязва се, че регионалното управление осъжда нападенията на терористичната организация ПКК и се подчертава, че то няма да позволи подобни нападения да се организират от нейна територия. В декларацията се сочи, че регионалното управление съхрнява вярата си в необходимостта от водене на далог за мирното и безкръвно разрешаване на съществуващите проблеми.
-
Чавушоглу отправи остри критики по адрес на Израел

Председателят на парламентарната асамблея на Европейския Съвет Мевлют Чавушоглу отправи остри критики по адрес на Израел, който осъществи нападение срещу „флотилията на свободата” превозваща хуманитарни помощи за Газа.

Изпратена 22.06.2010 10:41:17 UTC

Обновена 22.06.2010 10:41:17 UTC

Председателят на парламентарната асамблея на Европейския Съвет Мевлют Чавушоглу отправи остри критики по адрес на Израел, който осъществи нападение срещу „флотилията на свободата” превозваща хуманитарни помощи за Газа.

Чавушоглу заяви „С това нападение Израел се обяви против най-важните принципи и цености на Европейския съвет”.

Вчера започна лятната сесия на Парламентарната асамблея на Европейския Съвет в Страсбург.

На пресконференция преди срещата Чавушоглу каза „Израел, който осъществи нападение срещу кораби плаващи в международни води наруши общите цености на Европа”.

Мевлют Чавушоглу отбеляза, че Израел като страна наблюдател на Европейския съвет трябва непременно да оказва уважение на приниципите и ценостите на Европейския съвет.

Чавушоглу отбеляза, че нападението на Израел ще бъде дискутирано на заседанието за „Спешните въпроси” в четвъртък и в рамките на заседанието ще бъде представена за гласуване проекторезолюция по въпроса.
-
Министър Чаглаян, осъществява контакти в Брюксел...

Министър Чаглаян, осъществяващ контакти в Брюксел, разговаря с представители на турски неправителствени организации в Европа...

Изпратена 22.06.2010 10:43:14 UTC

Обновена 22.06.2010 10:43:14 UTC

Държавният министър Зафер Чаглаян отбеляза, че е от голямо значение турците живещи в чужбина да се възползват от икономическите, социални и политически възможности в страните в които живеят, но без да се подлгат на асимилация.
Министър Чаглаян, осъществяващ контакти в Брюксел, разговаря с представители на турски неправителствени организации в Европа.
Той каза, че турското правителство продължава с решителност да провежда реформите в рамките на процеса на членство в ЕС.
След срещата Зафер Чаглаян разговаря с еврокомисаря отговорен за търговията Крел Де Гуч. На срещата бяха обсъдени някои проблеми възникващи в Турция в рамките на Митническия Съюз.
-
НАТО изрази солидарност с Турция в борбата с ПКК...

Расмуссен осъди в остър тон терористичните нападения на терористичната организация ПКК...

Изпратена 22.06.2010 10:36:41 UTC

Обновена 22.06.2010 10:36:41 UTC

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмуссен оповести, че са в солидарност с Турция в борбата й с тероризма.
Расмуссен осъди в остър тон терористичните нападения на терористичната организация ПКК.
Той каза, че тези нападения не може да бъдат оправдани по никакъв начин и изрази съболезнования на семействата и близките на загиналите турски военнослужещи.
-
Истанбул е домакин на балканска среща на високо равнище...

В Истанбул започва срещата на високо равнище на държавните или правителствени лидери на страните членки на Организацията за Сътрудничество в Югоизточна Европа...

Изпратена 22.06.2010 10:38:40 UTC

Обновена 22.06.2010 10:38:40 UTC

В Истанбул започва срещата на високо равнище на държавните или правителствени лидери на страните членки на Организацията за Сътрудничество в Югоизточна Европа. На срещата провеждаща се под надслова "От споделяната история към общото бъдеще", се дискутират стабилитетът и бъдещето на Балканите.
На срещата присъстват представители от Турция, България, Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Румъния, Сърбия, Гърция, Хърватско, Молдова и Черна Гора. Словения ще бъде приета за 12ти чен на организацията.
Турция ще предаде мандатното председателство на организацията на Черна Гора.
Темите, които ще бъдат обсъдени на срещата на високо равнище на държавните или правителствени лидери, на което ще присъстват и външните министри на страните членки, ще бъдат повторно и много подробно обсъдени на среща на външните министри.
Същевременно ще се проведат и заседания на тристранните механизми Турция-Босна и Херцеговина-Хърватия и Турция-Босна и Херцеговина-Сърбия, които бяха учредени по инициативата на Турция.
Утре под председателството на президента Абдуллах Гюл ще се състои срещата на държавните лидери.
Очаква се да бъдат обсъдени международни въпроси, израелското нападение срещу конвоя с хуманитарни помощи за Газа и борбата с тероризма.
В рамките на срещата на високо равнище ще се организира и заседание на започнатта с подкрепата на Юнеско и на Европейския Съвет инициатива "Културни коридори в Югоизточна Европа".
-
Марсел Илхан продължава участието си във втория тур на турнира Уимбълдън...

Турският тенисист Марсел Илхан продължава участието си във втория тур на турнира Уимбълдън след победа над брзилския тенисист с три на два гейма...

Изпратена 22.06.2010 10:45:38 UTC

Обновена 22.06.2010 11:33:53 UTC

Турският тенисист Марсел Илхан продължава участието си във втория тур на турнира Уимбълдън след победа над брзилския тенисист с три на два гейма. На втория тур Марсел Илхан ще играе с румънския тенисист Виктор Ханеску.
**************
Съперник на футболния отбор Бешикташ във втория тур на Лига Европа ще бъде отборът от Фаройските острови Викингур. Първата среща ще се играе на 15ти юли в Истанбул а срещата реванш на 22ри юли на Фаройските острови.
**************
Вчера бе постигнат един от най-големите резултати в историята на световните първенства по футбол.
Португалия победи Северна Корея със седем на нула. След Камерун, Северна Корея е вторият отбор който прекратява участие във финалите на световното първенство.
Вчера Чили надигра Швейцария с един на нула а Испания се наложи над Хондурас с два на нула.
Днес в 17 часа ще се игрят срещите Мексико-Уругвай и Франция-ЮАР а в 21 часа и 30 минути ще започнат срещите Гърция-Аржентина и Нигерия-Южна Корея.
-
Продължават дискусиите избухнали след решението на Иран...

Продължават дискусиите избухнали след решението на Иран да забрани влизането на двама експерта на Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ в страната.

Изпратена 22.06.2010 10:47:00 UTC

Обновена 22.06.2010 10:47:00 UTC

Продължават дискусиите избухнали след решението на Иран да забрани влизането на двама експерта на Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ в страната.

Говорителят на МААЕ отхвърли твърденията, че експертите са подготвили погрешен доклад и отбеляза „МААЕ има пълно доверие в нашите експерти”.

Председателят на Иранската атомна агенция Али Екбер Салихи бе забранил влизането в Иран на двамата експерта на МААЕ с довода, че са подготвили погрешен доклад и поска на тяхно място да бъдат изпратени други експерти.
-
Министерския съвет обсъди новите мерки срещу тероризма...

Правителственият говорител Джемил Чичек заяви след заседанието проведено под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че за съжаление тероризмът е горчивата реалност на Турция...

Изпратена 22.06.2010 10:29:41 UTC

Обновена 22.06.2010 10:29:41 UTC

След проведеното вчера в Резиденция Чанкая заседание на Кабинета за Сигурност, бе организирано заседание на Министерския Съвет на което отново бяха обсъдени последните терористични нападения и мерките които ще трябва да бъдат предприети по този въпрос.
Правителственият говорител Джемил Чичек заяви след заседанието проведено под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че за съжаление тероризмът е горчивата реалност на Турция и на региона в който се намира и че превръщането на въпрос в тема за вътрешнополитически дискусии улеснява терористите в усилията за постигане на коварните им цели.
Той каза, че тероризмът е политическо средство за постигането на определени цели предизвиквайки разцепление, конфликти и противоречия в дадена страна и подчерта, че от дълго време насам Турция води борба за да съхрани своето единство и сплотеност и да провали коварните планове на терористите.
Джемил Чичек заяви, че борбата с тероризма ще продължи с пълна решителност и че турските граждани трябва да са уверени, че ще бъдат предприети всички необходими мерки.
Джемил Чичек заяви, че международното сътрудничество в борбата с тероризма е на много ниско равнище.
-
Преглед на турския печат 22.06.2010 г.

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с вчерашната среща на върха по въпросите на сигурността, която бе свикана под председателството на президента Абдуллах Гюл в президентската резиденция Чанкая.

Изпратена 22.06.2010 10:37:52 UTC

Обновена 22.06.2010 10:37:52 UTC

Вестник Йени Шафак съобщава за решенията взети по време на срещата на върха. В новината се отбелязва, че по време на срещата е била подготвена пътна карта, която ще бъде следвана в борбата срещу терора; В тези рамки е било акцентувано персонала по сигурността намиращ се на служба в областта да бъде избиран от специално обучени военнослужещи.

Вестник Стар в новина по темата предава, че по време на срещата на върха е било взето решение структурата на персонала да бъде преразгледана и да бъде осъществено сътрудничество с регионалните страни в борбата срещу терора.

Вестник Хюрриет пише, че на срещата на върха по въпросите на сигурността е било взето решение за предприемане на активни стъпки в дипломатическата и разузнавателната сфери и че в тези рамки от лидера на регионалното управление в Северен Ирак Месуд Барзани ще бъде поискано да предприеме конкретни стъпки.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Законен удар от САЩ срещу ПКК” съобщава, че Конституционният съд на САЩ е постановил, че закона за борба срещу терора, който забранява оказването на подкрепа на терористичните организации, една от които е и ПКК, не е в разрез с конституцията на страната. В новината се припомня, че организацията „Проект за хуманитарно право” организираща срещи в подкрепа на терористичната организация в САЩ и даваща юридически консултации на членовете на терористичната организация по-рано е била осъдена с обвинението, че оказва материална подкрепа за организацията.

Вестник Хабер Тюрк предава, че Бразилия, която съвместно с Турция бе убедила Иран по въпроса за размяната на нискообогатен уран срещу ядрено гориво се е отказала от ролята на посредник. Вестникът сочи, че външният министър на Бразилия Селсо Аморим е казал „Съдействахме за постигането на важно споразумение, но се попарихме. Няма никаква полза”.

Вестник Сабах съобщава, че Израел, който направи крачка назад относно блокадата на Газа вследствие на натиска на международната общественост сега е поставил на дневен ред изпълнението на плана за строеж на нови жилища за еврейските заселници в Източен Ерусалим, който бе предизвикал големи реакции. В новината пише, че общинският съвет на Ерусалим е взел решение за събарянето на къщата на 22 членно палестинско семейство за да бъде отворено място за еврейските заселници.

Вестник Йени Шафак пише, че Турските авиолинии, които са започнали полети за египетския град Александрия осъществяват полети за 124 точки по света. Вестникът предава, че генералният директор на Турските авиолинии Темел Котил е казал, че полетите за град Александрия в Египет ще допринесат за разгръщането на регионалното сътрудничество.

Вестник Миллиет съобщава, че на Международния фестивал на рекламата в Кан от Турция участват 420 реклами.

Вестник Хюрриет отбелязва, че на вчерашните срещи от Световното първенство по футбол в ЮАР, отбора на Португалия е победил Северна Корея с резултат 7 на 0, с което е спечелил голяма преднина за класиране в следващия тур.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2