Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 15 юни 2010 г.

ТРТ новини - 15.06.2010 г.

Давутоглу е на официално посещение в Норвегия

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е на официално посещение в Норвегия по поканата на външния митнистър Йонас Гар Сторе...

Изпратена 15.06.2010 11:44:15 UTC

Обновена 15.06.2010 11:44:15 UTC

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е на официално посещение в Норвегия по поканата на външния митнистър Йонас Гар Сторе...

По време на посещението на Давутоглу ще бъдат обсъдени всички измерения на двустранните отношения, последния развой на събитията в Кипър, близкоизточния умиротворителен процес, Западните Балкани, Кавказ, Афганистан и други регионални и международни въпроси Давутоглу наред с двустранните контакти ще произнесе реч на форума „Осло 2010-среща на посредниците”, в която ще даде информация относно посредническите дейности на Турция.

Давутоглу, в рамките на контактите си в Норвегия ще се срещне и с премиера Янс Столтенберг, а също така ще произнесе реч в комисията за външни връзки на норвежкия парламент.
-
Започна евакуацията на турските граждани

Докато сблъсъците в Киргизия продължават бе започната евакуацията на турските граждани живеещи в областта.

Изпратена 15.06.2010 11:38:24 UTC

Обновена 15.06.2010 11:38:24 UTC

Докато сблъсъците в Киргизия продължават бе започната евакуацията на турските граждани живеещи в областта.

Първата група бе транспортирана със самолет на Турските авиолинии в Турция.

Мнозинството от 150те пътници са турски граждани живеещи в град Ош.
-
Посещението на Гюл в Южна Корея продължава

Посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл в Южна Корея продължава.

Изпратена 15.06.2010 11:30:00 UTC

Обновена 15.06.2010 11:30:00 UTC

Посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл в Южна Корея продължава.

Турция и Южна Корея подписаха споразумение за сътрудничество в изграждането на атомна централа.

Президентът Гюл бе посрещнат с официална церемония в президентския дворец от президента на Южна Корея Ли Мюнг Бак.

След церемонията Гюл и Ли проведоха среща на саме, след което председателстваха преговорите между делегациите на двете страни.

В преговорите участваха и държавният министър Хаяти Язъджъ и министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. След преговорите бяха подписани някои двустранни договори и пакт за съгласуваност.

В тези рамки бе подписано и споразумение за сътрудничество в изграждането на атомна централа в Синоп.
-
Преглед на турския печат 15.06.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 15.06.2010 10:27:04 UTC

Обновена 15.06.2010 10:27:04 UTC

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „1000 наши войника загинаха” съобщава, че президентът Абдуллах Гюл, който се намира на официално посещение в столицата на Южна Корея-Сеул е посетил Музея на войната, в който се експонират важни доказателства за събитията, през Корейската война, в която са участвали и турски войници и е поставил венец пред паното върху което са изписани имената на турските войни загинали по време на войната. Вестникът отбелязва, че президентът Гюл е припомнил, че в Корейската война са участвали 50 хиляди турски войници и е акцентувал, че Турция се е включила във войната в името на световния мир.

Вестник Хабер Тюрк пише, че Израел е създал комисия, която да разследва нападението срещу кораба „Мави Мармара” по време, на което бяха убити 9 турци. Вестникът предава, че на 7-часовото заседание на Министерския съвет, което бе свикано под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган към Израел е било отправено посланието „Установи сътрудничество с независимата комисия на ООН и изпрати свой посланик”.

Вестник Сабах съобщава, че правителственният говорител Джемил Чичек на заседанието на Министерския съвет е казал, че са обсъдили мерките, които ще бъдат взети, ако Израел не изпрати свой посланик в международната комисия предложена от ООН. В новината се отбелязва, че Джемил Чичек е казал: Едностранно съставената от Израел комисия не ни задоволява. Турция иска нападението да бъде разследвано от независима комисия”.

Вестник Ватан предава, че ЕС, който по-рано бе изразил мнението, че случилото се трябва да бъде разследвано от международна комисия, сега е съобщил, че намира за достатъчно следствието, което ще осъществи Израел. Вестникът пише, че САЩ както винаги сега също са подкрепили своя съюзинк Израел и са окачествили едностранната комисия на Израел като важна стъпка.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Бягство от смъртта” съобщава, че в сблъсъците избухнали между киргизи и узбеки в град Ош, в Киргизия според официални източници са загинали 124 души, а според неофициални източници броят на загиналите е най-малко 800. В новината се отбелязва, че близо 100 хиляди узбеки са се стекли на границата в опит да се спасят от клането и че Анкара е изпратила два самолета за евакуирането на турците живеещи в Джелалабад и Ош.

Вестник Джумхуриет съобщава, че вчерашната среща между националните отбори на Италия и Парагвай от Световното първенство по футбол в ЮАР е приключила с голово раневство от 1 на 1, Холандия е победила Дания с 2 на 0 , а Япония е победила Камерун с 1 на 0.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2