Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 14 юни 2010 г.

ТРТ - новини - 14.06.2010 г. !

Турция настоява за провеждане на международно следствие...

Мнистърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу отбеляза, че разследването във връзка с израелската военна операция срещу корабите возещи хуманитарни помощи за Ивицата Газа с категоричност трябва да бъде проведена от международна комисия...

Изпратена 14.06.2010 09:56:36 UTC

Обновена 14.06.2010 09:56:36 UTC

Мнистърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу отбеляза, че разследването във връзка с израелската военна операция срещу корабите возещи хуманитарни помощи за Ивицата Газа с категоричност трябва да бъде проведена от международна комисия.
Давутоглу каза, че не вярва, че страна осъществила военна операция срещу граждански кораб намиращ се в международни води ще проведе безпристрастно и честно разследване.
Той каза, че тъй като операцията е била осъществена в международни води, разследването трябва да се проведе също от международна комисия и подчерта, че участието на чуждестранни наблюдатели в израелската комисия няма да я превърне в международна. Давутоглу каза, че Турция ще продължи да бъде настоятелна за сформирането на международна комисия за разследване под контрола на ООН. Давутоглу подчерта, че едностранно разследване на комисия на Израел няма никаква стойност и значение и че искат да уведимят международната общественост, че Турция няма да направи отстъпки от искането за сформиране на международна комисия за разследване на израелската атака срещу конвоя с хуманитарни помощи.
-
Броят на жертвите в Киргизия продължава да расте...

Съобщено бе, че по време на стълкновенията между киргизи и етнически узбеки в градовете Ош и Джелялабад са загинали 113 и са ранени над 400 души....

Изпратена 14.06.2010 09:43:05 UTC

Обновена 14.06.2010 09:43:05 UTC

Етническите стълкновения в Киргизия продължават.
Съобщено бе, че по време на стълкновенията между киргизи и етнически узбеки в градовете Ош и Джелялабад са загинали 113 и са ранени над 400 души.
И в двата града е обявено извънредно положение.
Отбелязано бе, че над 75 хиляди етнически узбеки са преминали в Узбекистан.
Съобщава се за мародерства в Ош и Джелялабад.
Етническите узбеки твърдят, че киргизките сили за сигурност не предриемат никакви мерки за сигурността на узбеките.
Отбелязано бе, че след като временното управление на Киргизия даде на силите за сигурност заповедта да откриват огън, случаите на нaпадения са намалели.
В град Ош се срещнаха кргизки и узбекски обществени лидери за да обсъдят пътищата за прекратяването на кръвопролитията.
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изпратив Киргизия един свой представител.
Временното правителство на Киргизия обвини за избухналите събития сваления с народен бунт през месец април държавен лидер Курманбек Бакиев.
Бакиев от своя страна отхвърли всички обвинения. Междувременно Турския Червен Полумесец се готви да изпрати хуманитарни помощи за Киргизия.
-
Германия започна с убедителна победа...

Първата изненада на световното първенство по футбол бе победаната на Гана над Сърбия...

Изпратена 14.06.2010 09:58:59 UTC

Обновена 14.06.2010 09:58:59 UTC

Вчера бяха изиграни три срещи от Световното първенство по футбол.
Словения победи Алжир с един на нула. Гана също се наложи над Сърибя с един на нула.
Германия победи Австралия с четири на нула.
**************
Днес ще се играят три срещи. В 14 часа и 30 минути ще започне срещата Холандия-Дания. В 17 часа ще се играе мачът Япония-Камерун.
Последната за деня среща между Италия и Парагвай ще започне в 21 часа и 30 минути.
-
Израел ще сформира комисия за разследване на инцидента с "Мави Мармара"...

В комисията, като чуждестранни наблюдатели ще фигурират носителят на Нобеловата награда за мир сър Дейвид Тримбъл и бившият съветник по военно-юридическите въпроси на Канадските Въоръжени Сили Кен Ваткин.

Изпратена 14.06.2010 09:51:24 UTC

Обновена 14.06.2010 09:51:24 UTC

Израел оповести че ще сформира комисия за разследване на инцидента възникнал по време на операцията на израелски командоси срещу кораба "Мави Мармара", който возеше хуманитарни помощи за Газа и по време на която операция бяха загинали девет турци.
В комисията, като чуждестранни наблюдатели ще фигурират носителят на Нобеловата награда за мир сър Дейвид Тримбъл и бившият съветник по военно-юридическите въпроси на Канадските Въоръжени Сили Кен Ваткин.
За председател на комисията ще бъде назначен пенсионирал се съдия от израелския върховен съд.
Комисията също така ще разследва и международната юридическа законност на морската блокада наложена на Ивицата Газа.
Също така ще бъде разучена и самоличността и ще бъдат анализирани действията на активистите по време на израелската военна операция.
Израел е против сформирането на международна комисия за разледване на операцията на израелските командоси срещу кораба "Мави Мармара".
-
България ще съкрати числеността на висшите си офицери...

България, която е на прага на икономическа криза ще направи сериозно съкращение на разходите за отбраната. В тези рамки ще бъде намален броя на висшите офицери.

Изпратена 14.06.2010 10:41:20 UTC

Обновена 14.06.2010 10:41:20 UTC

България, която е на прага на икономическа криза ще направи сериозно съкращение на разходите за отбраната. В тези рамки ще бъде намален броя на висшите офицери.

Министърът на отбраната на България Аню Ангелов заяви, че числеността на висшите офицери намиращи се на служба в трите рода войски ще бъде съкратена с 30 % до 1 юли.

Ангелов каза, че в тези рамки са подготвили план, който в най-кратък срок ще бъде представен за одобрението на Министерския съвет.

В доклада публикуван през април в България бе отбелязано, че българската армия се нарежда на второ място след Гърция по отношение на числеността на армия спрямо населението на страната и разходите заделяни за отбраната.
-
Ветерани от Корейската война придружават президента Гюл в Южна Корея...

Прeзидентът на Турция Абдуллах Гюл отпътува на официално посещение в Южна Корея придружаван от делегация в която се намират и ветерани от Корейската Война...

Изпратена 14.06.2010 09:47:31 UTC

Обновена 14.06.2010 09:47:31 UTC

Тази година ще бъде отбелязана 60тата годишнина от Корейската Война.
Прeзидентът на Турция Абдуллах Гюл отпътува на официално посещение в Южна Корея придружаван от делегация в която се намират и ветерани от Корейската Война.
На летището в Сеул президентът Гюл бе посрещнат от почетен караул на корейската национална гвардия.
Домакините от Корея, изпитващи топли чувства към Турция, проявиха спецаен интерес към президента Гюл и към ветераните от Корейската Война.
При пристигането им в хотела президентът Гюл и ветераните бяха посрещнати с турски и корейски знамена.
Основни теми които ще бъдат обсъдени по време на посещението на президента Гюл в Южна Корея са политическите, икономически и клтурни отношения и въпроси засягащи сектора на енергетиката.
Посещението на президента Абдуллах Гюл в Южна Корея е първото от 28 години насам посещение на президент на Турция в тази страна.
Президентът Гюл посети в Сеул най-напред Музея на Войната и Нацията.
Гюл ще разговаря и с директора на Хундаи Мотърс. Утре той ще проведе среща с президента на Южна Корея Ли.
Очаква се да бъдат обсъдени двустранните отношения и възможностите за разгръщане на сътрудничеството и да бъдат обменени мнения по регионални и международни въпроси. Предвидено е да бъдат подписани и споразумения целящи укрепвнето на двустранното сътрудничество. Президентът Абдуллах Гюл ще посети и град Бусан и ще разгледа комплекса за ядрена енергия.
На преден план по време на контактите в Южна Корея ще излязат и преговорите във връзка с ядрената електроцентрала която е предвидено да бъде построена в района на град Синоп в Турция.
-
Преглед на турския печат 14.06.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 14.06.2010 10:33:35 UTC

Обновена 14.06.2010 10:33:35 UTC

Вестник Йени Шафак пише, че броят на загиналите в сблъсъците в Киргизия е достигнал 113 и 75 хиляди узбеки са останали принудени да напуснат домовете си. В новината се отбелязва, че сблъсъците между привържениците на сваления държавен глава Курбанбек Бакиев и привържениците на новото правителство са въвлекли страната в хаос и че в страната са избухнали етнически сблъсъци между киргизи и узбеки. Въпреки, че Бакиев отстоява, че няма нищо общо със сблъсъците временното правителство е на друго мнение. Всички киргизи на възраст между 18 и 50 годишна възраст са били мобилизиран. Турция на свой ред следи от близо развоя на събитията и обяви, че е изпратила самолет линейка за областта в знак на помощ.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че генералният секретар на Арабската лига Амр Муса вчера е заминал за Газа в знак на солидарност за усилията за вдигане на блокадата на Газа. Вестникът отбелязва, че в изявлението, което е направил Муса на ГКПП Рефах преди да премине в Газа е казал, че цял свят е срещу блокадата на Газа и че подкрепя палестинския народ. Амр Муса е казал, че Арабската лига е заделила фонд за възстановяването на съоръженията и къщите, които бяха разрушени по време на израелската операция в Ивицата Газа през 2008ма година и е прибавил, че въпросните средства ще бъдат отпуснати едва след като между палестинците бъде обезпечено единство и Ивицата Газа и Западиня бряг на река Йордан се обединят.

Вестник Миллиет отбелязва, че министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак след заплахите на пропалестинските групи във Франция, че ще съдействат за издаването на решение за задържането му е отложил заплануваното за тази седмица посещение в Париж. Барак, който е планувал да участва в оръжейното изложение „Юросатори 2010”, което започва днес в Париж във вчерашното си изявление е казал, че докато се създава комисия за разследване на операцията осъществена срещу „флотилията на свободата” превозваща хуманитарни помощи за Газа трябва да остане в Израел. В рамките на посещението на Ехуд Барак е запланувано да проведе среща с френския министър на отбраната Ерве Морен. В новината пише, че агенция Асошиейтед прес е съобщила, че пропалестинските демонстранти са заплашили Ехуд Барак, че ще заведат дело срещу него поради ролята, която е изиграл в операцията срещу „флотилията на свободата”, по време на която бяха убити 9 турци и че след тази заплаха израелският министър е отложил заплануваното си по-рано посещение в Париж.

Вестник Джумхуриет съобщава, че на предсрочните парламентарни избори в Белгия 3ма кандидата от турски произход са успели да влязат във федералния парлмент. Вестник Заман предава, че усилията за увеличаване на износа от Турция за Китайския пазар продължават да дават резултат. В новината се отбелязва, че в периода от януари до май 2010 година износа от Турция за Китай е нарастнал със 116 % и е достигнал 883 милиона долара. В тези рамки се очаква износа на Турция за Китай до края на годината за първи път да достигне 2 милиарда долар.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2