Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 9 април 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 09.04.2010 г. !

Усилен дипломатически трафик в Анкара...

Турция и Гърция основават съвместен съвет за стратегическо партньорство на високо равнище...

Изпратена 09.04.2010 09:59:25 UTC

Обновена 09.04.2010 09:59:25 UTC

Вчера столицата на Турция Анкара бе арена на много усилен дипломатически трафик. На визита пристигнаха високопоставени гости от много страни и бяха обсъдени редица важни регионални и глобални въпроси.
Първият чуждестранен гост пристигнал в Анкара бе зместник-министърът на външните работи на Гърция Димитрис Дручас. По време на срещата Давутоглу-Дручас бяха обсъдени важни теми засягащи и двете страни.
Двете страни се споразумяха премиерът Ердоган да посети през месец май гръцкaта столица Атина, и бе прието решението за основаването на съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище.
Решено бе първото заседание на съвета да бъде проведено по време на посещението на премиера Ердоган и с участието на по десет министъра от двете страни.
Заместник-мнистъра на външните работи на Гърция Дручас бе приет и от премиера Ердоган и президента Абдуллах Гюл.
Вчера контакти в Анкара осъществиха и външният министър на Словения Самуел Збогар, специалния представител на министъра на външните работи на Бразилия и специалния представител за Ирак на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.
-
Феридун Снирлиоглу е в Баку...

Синирлиоглу ще предаде на президента на Азербайджан Илхам Алиев лично писменно послание на премиера Ердоган....

Изпратена 09.04.2010 09:56:04 UTC

Обновена 09.04.2010 09:56:04 UTC

Съветникът към министерството на външните работи Феридун Синирлиоглу, след визитата в Ереван като представител на премиера Ердоган, посети от името на премиера и столицата на Азербайджан Баку.
Синирлиоглу ще предаде на президента на Азербайджан Илхам Алиев лично писменно послание на премиера Ердоган.
Главен въпрос в дневния ред напосещението на Синирлиоглу в Баку са подписаните с Армения двустранни протоколи. Повреме на срещата с Алиев ще бъде обсъден и Нагорно-Карабахският проблем.
Прeди посещението на Синирлиоглу, министърът на външните работи Ахмед Давутоглу проведе телефонен разговор с азербайджанския си колега Елмар Мемедяров.
Протоколите за нормализиране на отношенията с Армения бяха внесени по-рано във ВНСТ. Армения от своя страна подаде сигналите, че е възможно през предстоящите дни да одобри протоколите.
Развоя на събитията по въпроса се следи с внимание от азербайджанска страна. Азербайджанската преса дава място на коментарите, че одобрявайки преди 12ти април протоколите, арменскта страна се стреми да постави в трудна ситуация Турция.
-
Още два златни медала от турските щангистки...

Турските щангистки продължават да жънат медали...

Изпратена 09.04.2010 10:02:39 UTC

Обновена 09.04.2010 10:02:39 UTC

Турските щангистки продължават да жънат медали на европейското първенство по вдигане на тежести за жени. Представителката на Турция в категория 63 килограма Сибел Шимшек спечели два златни медала-в изтласкването и в сбора. Сибел Шимшек взе сребърен медал в изхвърлянето.
-
Опозицията в Киргизстан установи контрол над по-голямата част от страната

Опозицията в Киргизстан, която заяви, че е свалила правителството на президента Курбанбек Бакиев и е сформирала временно правителство установи контрол над по-голямата част от страната.

Изпратена 09.04.2010 10:44:07 UTC

Обновена 09.04.2010 10:44:07 UTC

Опозицията в Киргизстан, която заяви, че е свалила правителството на президента Курбанбек Бакиев и е сформирала временно правителство установи контрол над по-голямата част от страната.

Роза Отунбаева, която преди 5 години бе изиграла важна роля за свалянето от Курманбек Бакиев на правителството на Аскер Акаев, пое лидерството на бунтовете срещу администрацията на Бакиев.

Отунбаева, която установи контрол над почти цялата страна с изключение на Джелалабад- родния град на Бакиев даде обещание да промени избирателния закон и в рамките на 6 месеца да бъдат проведени избори.

Сваленият държавен глава Курманбек Бакиев, чието местонахождение не е известно, се противопоставя на призивите за оставка. В интервю по телефона за ВВС Бакиев каза „Загубих до голяма степен влиянието си в страната, но съм готов да преговарям с новото правителство”.

Роза Отунбаева съобщи, че е поела постовете на държавен глава и премиер на страната и обяви двудневен траур за 75те загинали в сблъсъците мнозинството, от които са жертва на огъня открит от личната охрана на Бакиев.

Съобщено бе, че са възобновени полетите от летище Манас в столицата Бишкек.

Продължават коментарите дали външните сили са оказали или не намеса за свалянето на администрацията в Киргизстан.

Омурбек Текебаев, който е едно от водещите имена на опозицията отбеляза, че Русия е направила всичко необходимо за свалянето на правителството на Бакиев и че американската военна база в Манас ще бъде закрита в най-скоро време.

Новата администрация обаче съобщи, че за сега няма да закриват американската база в Манас.

Говорителят на държавния департамент на САЩ Филип Кроули съобщи, че са установили контакт с Отунбаева, но че все още не я приемат за официален лидер на Киргизстан.

Руската администрация на свой ред признава лидерството на Отунбаева и оказва пълна подкрепа.
-
Гюл проведе телефонен разговор с Назарбаев

Президентът Абдуллах Гюл проведе телефонен разговор с президента на Казахстан и мандатен преседател на Европейската организация за сигурност и сътрудничество Нурсултан Назарбаев, относно инцидентите в Киргизстан.

Изпратена 09.04.2010 10:47:00 UTC

Обновена 09.04.2010 10:51:32 UTC

Президентът Абдуллах Гюл проведе телефонен разговор с президента на Казахстан и мандатен преседател на Европейската организация за сигурност и сътрудничество Нурсултан Назарбаев, относно инцидентите в Киргизстан.

Гюл и Назарбаев акцентуваха на значението от разрешаването във възможно най-кратък срок на кризата в братски Киргизстан и на запазването на спокойствие и хладнокръвие от страните в кризата и се договориха през идните дни да продължат контактите и консултациите си.

Президентът Гюл отбеляза, че още от самото начало следи от близо положението в Киргизстан.
-
Ердоган заминава за Вашингтон...

Ердоган ще присъства на срещата на високо равнище за ядрената сигурност, която ще се състои на 12 и 13ти април...

Изпратена 09.04.2010 09:52:32 UTC

Обновена 09.04.2010 09:52:32 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува в неделя за Вашингтон придружаван от министъра на външните работи Ахмед Давутоглу и министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Ердоган ще присъства на срещата на високо равнище за ядрената сигурност, която ще се състои на 12 и 13ти април. В рамките на срещата на високо равнище премиерът Ердоган ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама и президента на Армения Серж Саркисян.
Също така се очаква да проведе двустранни срещи и лидери от Бразилия, Казахстан, Китай, Украйна и Русия.
Отбелязано бе, че се очаква по време на срещата с президента на САЩ Обама да бъдат обсъдени и подписаните с Армения двустранни протоколи и проекто-документа относно арменските твърдения за събитията от 1915та година, който бе одобрен от Комитета за външни отношения към Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.
-
Преглед на турския печат 09.04.2010

Преглед на новините по страниците на турската прса от 9ти април 2010та година...

Изпратена 09.04.2010 07:16:59 UTC

Обновена 09.04.2010 07:16:59 UTC

Днешния преглед на турския печат започваме с вестник Сабах. В новината озаглавена "Стратегическо сътрудничество с комшията" вестникът е засегнал посещението в Анкара на заместник-министъра на външните работи на Гърция Димитрис Дручас и съобщава, че Турция и Гърция се готвят да предприемат стъпки с историческо значение цeлящи разгръщането на двустранните отношения. В новината пише, че и министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е заявил, че целят да разгърнат нова визия пред турско-гръцките отношения и че на срещата с Дручас са взели решение за основаването на 'Съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище' и първото заседание на този съвет ще се проведе по време на посещението на премиера Ердоган през месец май в Гърция. Дрчас от своя страна е отбелязъл, че целят да разгърнат отношенията с Турция.
Вестник Стар пише, че френската преса е дала широко място на новини относно контактите на премиера Ердоган в Париж. В новината се отбелязва, че френската преса е окачествила премиера Ердоган като "Горд лидер който говори открито и честно" и е подчертала, че той е препоръчал на турската общност живееща във Франция да се превърне в мост между двете страни. В новината се съобщава, че френската преса е писала, че членството на Турция, която се ползва с голям авторитет в Близкия Изток, в ЕС, ще допринесе за нарастването на ролята на съюза в този регион и е призовала президента Саркози да удържи на думата си и в кратък срок да посети Анкара.
Вестник Йени Шафак съобщава, че президентът на Русия Дмитрий Медведев и президентът на САЩ Барак Обама са подписали в Прага историческия договор за намаляване на ядреното въоръжение. Вестникът сочи, че американския президент Обама е заявил, че с руския президент Медведев са решили да разширят обхвата на преговорите във връзка с противоракетния щит и да водят диалог с цел установяването на сътрудничество в тази сфера. Вестникът пише, че Обама е подчертал пред Медведев, че целта на противоракетния щит не е промяна на стратегическото равновесие и подчертава, че и двете страни са отправили посланието, че не желаят нова надпревара във въоръжаването и Медведев е казал, че договорът е напълно приложим с условието да не се разгръщат антибалистическите възможности.
В новината озаглавена "Индустриалното производство нарастна с 18 процента" вестник Заман отбелязва, че според данните на Турския Статистически Институт, индустриалното производство през месец февруари тази година е нарастнало с 18,1 процента в сравнение със същия месец на миналата година и пише, че министърът на индустрията и търговията Нихат Ергюн е подчертал, че турската икономика е преодоляла до голяма степен въздействието на икономическата криза и отново е започнала да расте.
Вестник Миллийет се е спрял на народния бунт в Киргизия. В новината пише, че лидерът на временното правителство сформирано след като опозицията наложи контрол в страната, Роза Отунбайева е подчертала, че са установили контрол в цялата страна с изключение на градовете Ош и Джелялабад и че и въоръжените сили и граничните войски са обявили, че подкрепят новото правителство.
В новината пише, че по време на стълкновенията възникнали с полицията при атаките на разбунтувалите се народни маси срещу правителствени сгради и министерства са загинали 75 души и има над хиляда ранени.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2