Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 5 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 05.01.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 05.01.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат от 5ти Януари 2011та година...

Изпратена 05.01.2011 08:19:47 UTC

Обновена 05.01.2011 08:19:47 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на заглавна страница на вестник Хюррийет. В новината пише, че на организираното в рамките на Третата конференция на посланиците заседание на тема "Процесът на преговори и на реформи в петата година от началото на процеса на членство в ЕС" са присъствали държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, министъра на външните работи Ахмед Давутоглу и министъра на правосъдието Садуллах Ергин. Вестникът сочи, че на заседанието е била изказана констатацията че вярата на турския народ в пълноправното членство в ЕС е намаляла.
Вестник Заман в новина по същата тема пише, че снощи министърът на външните работи Ахмед Давутоглу е организирал официална вечеря за посланиците и че почетни гости на тази вечеря са били турските граждани, които са били хвърлени в затвори или са били отвлечени в чужбина и които са били спасени с инициативите на Турция.
Същият вестник пише, че преди насрочената за този месец в Истанбул среща на групата Пет плюс Едно в която членуват САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия и Иран, на която ще бъдат продължени преговорите във връзка с иранската ядрена програма, иранската страна е направила една неочаквана стъпка и говорителят на иранското външно министерство Михманперест е съобщил, че са поканили представителите на някои страни в Международната Агенция по Атомна Енергия да посетят ядрените комплекси в Иран. Вестникът сочи, че Михманперест е казал, че чуждестранните представители ще посетят комплексите на 15 и 16ти януари.
Вестник Ватан съобщава, че е бил подписан договорът по проекта за конструкцията на тактически безпилотни самолети и предава думите на министъра на отбраната Вежди Гьонюл, че с реализацията на този проект ще бъде сложен край на зависимостта на Турция от доставката от чужбина на безпилотни самолети.
В новина на икономическа тема вестник Стар пише, че премиерът Ердоган е заявил, че е била преодоляна психологическата граница от 1 трилион лири в националния доход. Вестникът сочи че през 2010та година в Турция е била зарегистрирана най-ниската инфлация, била е преодоляна целта за износа и е бил постигнат голям напредък и в националния доход. В новината се отбелязва, че в доклад-преценка на HSBC Global Research за 2050та година се заявява, че Турция ще стане 12тата по сила икономика в света.
Вестник Стар съобщава, че популярното в света научно списание Science е дало наградата за най-добър изследовател в Европа на турския учен Атаман Шендьол, водещ изследвания в сферата на молекулярната биология. Вестникът припомня, че по-рано списанието е наградило турския лекар Мурат Гюнел с наградата за десетте най-важни открития на годината, за изследванията му в сферата на генетиката.
Вестник Миллийет пише, че първото за 2011та година частично слънчево затъмнение е било проследено в Северна Европа, Северна Африка, Близкия Изток, Централна Азия и Турция. В новината се отбелязва, че през 2011та година се очакват четири частични слънчеви затъмнения и 2 пълни лунни затъмнения.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2