Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 2 април 2010 г.

Турските новини - 02.04.2010 г. !

Посланикът на Турция ще се завърне във Вашингтон през следващата седмица
02 април 2010 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Посланикът на Турция в САЩ Намик Тан, който бе отзован в Анкара за консултации след приемането на резолюцията за признаването на арменския геноцид в комисията по международните въпроси към Камарата на представителите в Конгреса, ще се завърне във Вашингтон през следващата седмица, съобщи пред журналисти турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от РИА Новости.
На 4 март комисията по международните въпроси към Камарата на представителите одобри резолюцията, признаваща арменския геноцид. Сега документът ще постъпи за разглеждане в пълен състав в Камарата на представителите. Веднага след приемането на резолюцията турското правителство отзова посланика си във Вашингтон за консултации.

„Ватан”: Послание за спиране на проливането на кръв и диалог отправи Клаудия Рот към кмета на Диарбекир
02 април 2010 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Диарбекир. По пътя на насилието не може да бъде постигнат мир, мир може да има само по спокоен път и това е валидно за всички, каза съпредседателката на Партията на зелените в Германия Клаудия Рот на среща с кмета на Диарбекир Осман Байдемир, пише турският вестник „Ватан”. При визитата си в кметството на Диарбекир Рот демонстрира много топло отношение към Байдемир, който е избран от забранената прокюрдска Партия на демократичното общество. В разговора си към него тя отправи послание да спре проливането на кръв в Турция, защото всички са минали през периода на страданията и сълзите и сега трябва да настъпи „пролет в сърцата”. Тя призова към диалог и спиране на насилието и кметовете на Истанбул, Измир и Диарбекир трябва да желаят това в еднаква степен. Тя посочи, че в Германия приемат хората не по това дали са християни, мъже или жени, а по това, че са хора.

Производство, насочено към износ, ще бъде новата икономическа стратегия на Турция, каза турски министър
02 април 2010 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Газиантеп. Държавният министър на Турция Зафер Чаглаян, координиращ търговската дейност на страната, заяви, че създават нова търговска стратегия и нов модел на търговия, която се опира на износа на междинни продукти, пише турският вестник „Дюня”. На среща със съюзи на предприемачи в Газиантеп Чаглаян каза, че новият модел се опира на производство, насочено към износ и ще бъде поставен акцент на производство на междинна продукция, която ще се изнася в трети страни по договори с различни компании. Той посочи, че за развиване на тази стратегия ще бъде сформиран нов съвет, който ще анализира състоянието на различните сектори и възможностите за производство, насочено към износ.

„Ватан”: Автобус с лидера на опозиционната НРП в Турция е бил замерван с камъни и яйца
02 април 2010 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Ван. Автобус на Народнорепубликанската партия в Турция, в който се е намирал и лидерът Дениз Байкал, е бил замерван с камъни и яйца, пише турският вестник „Ватан”. Партийният автобус е отивал на областния конгрес на партийната организация във Ван.

„Хюриет”: Земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер е регистрирано в Централна Турция
02 април 2010 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Чорум. Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер е било регистрирано днес в Централна Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Астрономическата обсерватория на университета „Богазиджи” в Истанбул е регистрирала днес в 10,37 часа земен трус с епицентър Чорум и дълбочина 5 километра в земната кора. При труса няма човешки жертви и материални щети, но той е предизвикал паника сред гражданите. Имало е случаи на скачащи от балкони и прозорци от долни етажи на сградите.
Преди труса в Чорум е имало още едно земетресение с епицентър Лачин с магнитуд 2,9 по скалата на Рихтер.

Турският посланик ще се завърне в САЩ следващата седмица
02 април 2010 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турският посланик ще се завърне в САЩ следващата седмица, месец след скандала с вота в комисия на конгресмени, определящ убийствата на арменци по време на Първата световна война за геноцид, предаде АФП. Това съобщи днес турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.
Подчертавайки „позитивното развитие” в усилията за прекратяване на спора с Вашингтон, Ердоган заяви, че ще посети Вашингтон, за да участва в конференцията, посветена на ядрената сигурност на 12-13 април.
Анкара отзова посланика си Намик Тан на 4 март, незабавно след като комисията по външни работи в Камарата на представителите прие резолюция за масовото клане на арменци по време на Османската империя през 1915-1917 г.

Прокуратурата в Истанбул протестира срещу решението за освобождаване на задържани военни
02 април 2010 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Прокуратурата в Истанбул протестира срещу решението за освобождаване на задържаните военни в Турция по разследването за твърденията за изготвен план за военен преврат с кодовото име „Бальоз”, пише турският вестник „Ватан”. Сред освободените 20 военни е и бившият командващ на Първа армия генерал Четин Доган. Протестът на прокурорите по делото ще бъде разгледан от 12-ти съд за тежки наказания в Истанбул.

Турция: Премиерът ще участва в срещата на високо равнище за ядрената сигурност
02 април 2010 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще участва в срещата на високо равнище за ядрената сигурност във Вашингтон, пише турският вестник „Ватан”. Ердоган каза също, че преди той да замине, във Вашингтон ще се завърне и посланик Намък Тан, който беше привикан за консултации след гласуването на резолюцията за арменския геноцид от Комитета за външни връзки на Камарата на представителите.
Ердоган посочи, че по време на визитата за срещата на 12 и 13 април ще се срещне и с президента Барак Обама.



„Заман”: Напредък по три преговорни глави постигнаха при 71-та си срещи двамата кипърски лидери

02 април 2010 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Начало / Кипър
Анкара. При 71-та си срещи от началото на преките преговори за решаване на кипърския въпрос двамата кипърски лидери постигнаха значителен напредък по три глави и изготвиха 31 общи документа. Това стана ясно на пресконференцията, организирана от кипърския турски лидер Мехмет Али Талят, пише турският вестник „Заман”. Талят посочи, че напредък е постигнат по главите за управлението и разпределението на силите, по въпросите на ЕС и икономиката. Наред с това са изготвени общо 31 документа върху въпросите, по които има спорове. Освен 71 та лидерски срещи, съветниците на Талят и Димитрис Христофяс са се срещали над 100 пъти за обсъждане на въпросите за териториите, собствеността, за сигурността и гаранциите в тази насока.

„Заман”: Пакетът за конституционни промени в Турция влиза в пленарна зала на 13 април
02 април 2010 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Пакетът за промени в конституцията, изготвен от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция, ще се обсъжда и гласува на 13 април на общо заседание на парламента, пише турският вестник „Заман”. На 7 април реформеният пакет ще бъде внесен за обсъждане на заседание на Конституционната комисия на парламента, като обсъжданията ще продължат до 13 април. Според програмата в пленарна зала обсъжданията ще продължат до 30 април.

„Хюриет”: 6 кг наркотик на прах е заловен в Югоизточна Турция
02 април 2010 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Елязъг. 6 килограма наркотик на прах е бил заловен в провинция Елязъг, Югоизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. При контролна проверка по пътищата жандармерийски екипи са спрели автобус с пътници близо до село Аладикме, околия Баскил. При проверката един от пътниците е предизвикал съмнение и е бил свален от автобуса. При обиска му е било установено, че е пренасял 6 кг наркотик на прах,укрити в дрехите му.

Земетресение с магнитуд 4,3 по Рихтер разтърси Турция
02 април 2010 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Земетресение с магнитуд 4,3 по Рихтер разтърси Турция. По данни на Националния сеизмологичен институт на САЩ епицентърът на земния трус е бил на около 10 км дълбочина, на около 205 км североизточно от Анкара.
До момента няма данни за жертви и разрушения.

„Сабах”: Атина прие благосклонно предложение на Турция
02 април 2010 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Начало / Гърция
Атина/Анкара. Атина определи като положителни призивите на държавния министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш двете страни да прекратят надпреварата си във въоръжаването, пише турският вестник „Сабах”. В интервю за „Ню Йорк таймс” преди дни Багъш каза, че Атина и Анкара трябва да спрат въоръжаването помежду си. Изтъквайки тежката икономическа криза в Гърция, той посочи, че че нито Гърция, нито Турция имат нужда да купуват танкове, подводници, изтребители за война помежду си и на това трябва да се сложи край.
Димитрис Друцас, който се очаква да посети Анкара на 7 и 8 април, каза, че това са изявления, които трябва да се посрещнат положително и трябва да се направят практически стъпки в тази насока.

Си Ен Ен Тюрк: Военни части се дислоциират към Югоизточна Турция за операции срещу ПКК
02 април 2010 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Кайсери. Военни части се дислоциират в Югоизточна Турция за операции срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/, която с настъпването на пролетта активизира действията си за терористични нападения, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Части от Първа бригада в Кайсери са се насочили към югоизточните части на страната за операции по прочистване от терористи.
Пътните полицаи са взели засилени мерки за охрана на конвоя от военни камиони, джипове, бронирани коли.
Първа бригада в Кайсери включва най-добре обучени парашутисти войници.

Насърчихме завръщането на Намък Тан във Вашингтон, но решението ще вземе Турция, заявиха от Държавния департамент
02 април 2010 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон. Присъствието на турския посланик във Вашингтон е много важно, но решение ще вземе Турция, заяви говорителят на Държавния департамент Филип Кроули, пише турският вестник „Дюня”. На седмичен брифинг Кроули посочи, че са насърчили в контактите си с турските представители посланикът на Турция в САЩ Намък Тан да се завърне на поста си, след като беше изтеглен за консултации заради гласуване на резолюция за геноцид над арменците. Той посочи, че продължават да обсъждат с Турция не само възникналия въпрос със САЩ, но и стъпките, които трябва да се предприемат в рамките на подписаните протоколи за нормализиране на турско-арменските отношения.

Си Ен Ен Тюрк: Делегация на Международния валутен фонд пристига през май в Турция
02 април 2010 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон. Делегация на Международния валутен фонд /МВФ/ пристига през май в Турция за обсъждания по програмата, представена от турския кабинет за отпускане на заем, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Това съобщи заместник-директорът по външните връзки на МВФ Гери Райс на седмичен брифинг. Все още не е уточнена датата на посещението, но най-вероятно то ще е около средата на май.

„Заман”: „Младите цивилни” в Турция силно безпокоят поддръжниците на военния преврат
02 април 2010 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Неправителствените организации в Турция, включващи млади хора, със своите прояви и искания силно безпокоят привържениците на военния преврат и военните в страната, се посочва в публикация във вестник „Заман”. Една такава организация е „Младите цивилни”, чието име се чу за първи път през 2006 година с оповестяването на декларация по кюрдския въпрос, а след това привлякоха вниманието с много „цветни” и шумни прояви. С многобройните си прояви в Истанбул те с остър и цветист език осъдиха извършителите на военни преврати и поддръжниците на нови такива. Мишена на младите турски граждани е и Народнорепубликанската партия /НРП/, която е известна с тесните си връзки с турските военни.

„Хюриет”: Прокуратурата в Турция заведе дело срещу завърнали се от лагери на ПКК в Северен Ирак
02 април 2010 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Диарбекир. Прокурорът със специални пълномощия в Диарбекир заведе дело срещу групата от 34 членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/, които се завърнаха от лагер в Сверен Ирак в рамките на процеса за демократично решаване на кюрдския въпрос, пише турският вестник „Хюриет”. Делото е церемониите по посрещане на т. н. „Група на мира” в различни градове на Турция и за изказванията на завърналите се на тези церемонии. Те са обвинени в извършване на пропаганда в полза на терористична организация.

„Сабах”: Подписка за закриване на военната база Инджирлик беше внесено в турския парламент
02 април 2010 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Искане, подкрепено с 200 000 подписа, за закриване на военната база Инджирлик беше внесено в Комисията по искания в парламента на Турция, пише турският вестник „Сабах”. Подписалите искането са от най-различни социални и професионални групи - служители, работници, работещи в частния сектор, студенти и безработни. В мотивите за искането се посочва, че подписалите се са против използването на страната им за нападения срещу други страни. Американските самолети, излитащи от Ирак и Афганистан, убиват цивилни граждани, жени и деца в Ирак и Афганистан. Председателят на комисията Яхя Акман изрази задоволство, че авторите на подписката са използвали гражданските си права и са изразили позицията си чрез тази подписка.

Турция: Конституционният съд ще има последната дума по промените в конституцията в Турция, заявиха магистрати
02 април 2010 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Острата реакция на висши правосъдни институции и на опозицията срещу пакета от конституционни промени, предложен от управляващите в Турция, не успя да доведе до неговото оттегляне, пише турският вестник „Милиет”. Членовете, предвиждащи ново структуриране на Конституционния съд и на Висшия съвет на съдиите и прокурорите и промяна на процедурата за забрана на политически партии, както става ясно, ще бъдат още дълго разисквани докато няма резултат от един референдум. След оповестяването на текста с предложените промени се чуха мнения от най-различни страни за и против него, като последно се изказа и бившият президент Ахмет Недждет Сезер, който заяви, че предложените промени стъпкват правовата държава. По думите му в тях се иска промяна на онези членове на конституцията, които са непроменяеми. Според него с промените се прави опит да се премахне разбирането за светска и демократична правова държава. Сезер и представителите на висши съдебни институции изразиха мнение, че ако бъдат приети промените, ще се стигне до Конституционния съд с искане за тяхното отменяне.

„Сабах”: 19 военни, задържани за изготвяне на план за военен преврат в Турция, са освободени
02 април 2010 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. 19 военни, задържани по твърденията за съучастие в изготвяне на план за военен преврат в Турция, са били освободени, пише турският вестник „Сабах”. Дежурният съдия от 12-ти съд за тежки наказания в Истанбул Октай Кубан е намерил за основателни възраженията на задържаните по делото за изготвен план за военен преврат с кодовото име „Бальоз” и е подписал решение за освобождаването им. Сред освободените 19 офицери е и бившият командващ Първа армия генерал Четин Доган, трима действащи и четирима пенсионирани генерали и адмирали. Като мотив за освобождаването е посочено, че не съществува опасност обвинените да избягат или да унищожат доказателства по делото.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2