Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 9 април 2010 г.

Българските паспорти се радват на огромна популярност в Турция !

ФАЦ: Турците са луди по българските паспорти !

На опашка за паспорти
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: На опашка за паспорти

Българските паспорти се радват на огромна популярност в Турция. На въпроса "защо" не е трудно да се отговори - така започва статията си балканският наблюдател на в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Михаел Мартенс.

Българските паспорти са много търсени в Турция. Дотолкова, че тези дни дори блокира електронната система за регистриране на молбите в администрацията на разположения съвсем близо до границата български град Кърджали. Според българските медии компютрите капитулирали пред наплива на турци с двойно гражданство, живеещи в Турция и желаещи да се снабдят с новите биометрични паспорти, които отскоро се издават в България. Още от ранното утро на първия ден за подаване на молби съответната служба в Кърджали била обсадена от няколкостотин кандидати.

С български паспорт към ЕСBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: С български паспорт към ЕС

Завръщането на избягалите

Кърджали е неофициалната столица на турското малцинство в България. Около 10 процента от българското население са турци. Освен това много "български турци" живеят от двайсетина години в Турция. Те избягаха там от кампанията за асимилация, с която през късната есен на своето господство българските комунисти решиха да наберат точки пред етническите българи и да стабилизират властта си.

Много от изнеслите се навремето турци притежават днес както турски, така и български паспорт, което редовно води до разправии най-вече по време на общинските избори в България. Политиците, представляващи турското малцинство, биват обвинявани, че организират довеждането с автобуси на турци с двойно гражданство, за да гласуват в България.

Пътят към Европа минава през България

Но разбира се главната причина за популярността на българските паспорти в Турция се дължи на това, че те позволяват на притежателите им да пътуват свободно из страните от ЕС, без да се налага да искат визи. Тъй като явно ще мине още много време докато и турските граждани бъдат освободени от визовия режим на ЕС, може спокойно да се прогнозира, че българските паспорти ще продължат още дълго да се радват на голяма популярност в Турция.

Радио "Дойче веле" /


Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2