Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 9 април 2010 г.

Турските новини - 09.04.2010 г. !

Турция: Кюрдски език и наречието Заза се изучават като избираеми езици в университета в Тунджели
09 април 2010 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Тунджели. Кюрдският език и наречието Заза се изучават като избираеми езици в университета в Тунджели, пише турският вестник „Радикал”. Ректорът на университета проф. Дурмуш Бозтуг каза, че 600 студенти изучават седмично по 1 час кюрдски, а 400 студенти наречието заза. Той припомни, че университетът им е изразил активна подкрепа за политиката по кюрдското отваряне, която цели демократично решаване на кюрдския въпрос.

Турция: Армията съсредоточава части до границата със Северен Ирак
09 април 2010 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Съсредоточаването на военна техника и военни части от страна на турските въоръжени сили до границата със Северен Ирак продължава, пише турският вестник „Хюриет”. Военна активност се забелязва в последните дни на територията на околия Чукурджа, провинция Хаккяри. Днес в ранния след обяд 70 цивилни автобуса и камиони, идващи от Шърнак, са извозвали боеприпаси и войници до военните подделения Хакантепе, Ъшъклъ и Чайърлъ до турско-иракската граница. Успоредно с дислокацията се извършват и дейности по претърсване за заложени мини.
Военната дислокация е предизвикана от обичайното активизиране на Кюрдската работническа партия /ПКК/ през пролетта за терористични действия.

Турция: За промяна на конституцията е необходим консенсус, каза главният прокурор
09 април 2010 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Главният прокурор на Върховната касационна прокуратура на Турция Абдуррахман Ялчънкая заяви, че една промяна на конституцията, която ще се извърши без постигнат обществен консенсус, никога не може да се счита за продукт на народа, пише турският вестник „Заман”. Ялчънкая се обяви против изменения в процедурата за сформиране на висшия съвет на прокурорите и съдиите и ги определи като опит за политически контрол върху правосъдието. Той посочи, че съдиите и прокурорите не са хора, откъснати от обществото.

Турция: Най-големият данъкоплатец в Анкара за 2009 г.е индустриалецът Рахми Коч
09 април 2010 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Най-големият платец на данъци в Анкара за 2009 година стана индустриалецът Рахми Коч, пише турският вестник „Дюня”. За обявените 31 905 000 турски лири приходи Коч е платил данъци от 11 160 788 лири. Коч е следван от Мехмет Огуз Гюзел с платени данъци в размер на 5 848 906 лири. Рахми Коч е собственик на контролния пакет в компанията „Коч холдинг” и свързаните с нея фирми.

Гърция: Континенталният шелф е единственият въпрос, подлежащ на обсъждане между Атина и Анкара
09 април 2010 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Атина. Единственият въпрос, който се обсъжда в рамките на проучвателните контакти между Турция и Гърция, е този за континенталния шелф, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Навтемборики”. Това заяви за пореден път заместник министърът на външните работи на Гърция Димитрис Друцас ден след като се върна от посещението си в Турция, където се срещна с турския си колега Ахмет Давутоглу, с премиера Реджеп Тайип Ердоган и с президента Абдулах Гюл. Целта на проучвателните контакти е определянето на континенталния шелф, изтъкна Друцас, опровергавайки слуховете напоследък, че диалог се води по всички спорни въпроси между двете страни. „Гърция не обсъжда суверенните си права. Точка.”, беше категоричният коментар на заместник външния министър.

Правозащитници призоваха за ратифицирането на протоколите за арменско-турските отношения
09 април 2010 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Ереван. Арменски и турски организации, влизащи в състава на Международната федерация за правата на човека, излязоха със съвместно изявление, в което призовават за ратифицирането на протоколите за нормализиране на арменско-турските отношения, съобщава агенция Новости-Армения.
По инициатива на Анкара границата между двете страни е затворена от 1993 г. Отношенията между двете страни са обтегнати заради турската подкрепа за Азербайджан в конфликта в Нагорни-Карабах, както и от факта, че Анкара отказва да признае за геноцид избиването на арменците в Османската империя през 1915 г.
На 10 октомври 2009 г. президентите на двете страни подписаха протоколи за нормализиране на отношенията, но документите още не са ратифицирани от парламентите на двете страни.

Партията на мира и демокрацията в Турция обяви, че няма да се пазари с ПСР по пакета за конституционни промени
09 април 2010 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Партията на мира и демокрацията в Турция обяви, че няма да прави пазарлъци с Партията на справедливостта и развитието по пакета с изменения в конституцията, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Заместник-председателят на парламентарната група на ПМД Бенги Йълдъз отхвърли твърденията за тайно споразумение с управляващите. Той разкритикува изявленията на опозиционния лидер Дениз Байкал, насочени към тях, и каза, че искат конституция, гарантираща равнопоставеност и за кюрди, иза алевии, и за другите общности.
Партията на мира и демокрацията в Турция е приемник на прокюрдската Партия на демократичното общество.

„Радикал”: Прототипът на първия турски танк "Алтай" се очаква през 2015 г.
09 април 2010 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. През 2015 година се очаква да бъде готов прототипът на първия турски танк „Алтай”, пише турският вестник „Радикал”. Проектът стартира на 30 юли 2008 година. Танкът носи името си от фамилията на командващия от Националноосвободителната война Фахреттин Алтай. Проектът се реализира от фирмата ОТОКАР, а отделни системи на танка се произвеждат от фирмите АСЕЛСАН, южнокорейската Ротем, Макине кимия ендустри /МКЕК/ и РОКЕТСАН.
Съветничеството на отбранителната промишленост е отделило бюджет от 500 милиона долара за реализацията на проекта. На първо време се предвижда да бъдат произведени 250 танка.

„Хюриет”: Италия отново изрази подкрепа за членството на Турция в ЕС
09 април 2010 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Рим/Анкара. Италия още веднъж изрази подкрепа за членството на Турция в ЕС в противовес на позициите на Франция и Германия за привилегировано партньорство, пише турският вестник „Хюриет”. Италианският външен министър Франко Фратини в интервю за френски телевизионен канал заяви, че не може да се започнат преговори в Турция за пълноправно членство в ЕС и на следващия ден да й се каже „Вече всичко се промени и трябва да превърнем членството в партньорство”. Той каза, че след като Франция и Германия ще мислят по този въпрос, Италия също ще анализира нещата, но трябва да се държи на дадените думи.

Турция: 29 кг хероин и 56 кг афион са заловени в провинция Ван
09 април 2010 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Ван. Жандармерийски екипи в провинция Ван, Източна Турция, са заловили 29 кг хероин и 56 кг афион /опиум, произвеждан от сънотворен мак/, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. По случая са задържани трима души, за двама от които след разпита и кратката съдебна процедура съдът е разпоредил затвор за трафик на наркотици. След получена информация екипи за борба срещу трафика на дрога във Ван са организирали операция срещу дом в село Бьолекли, околия Башкале, провинция Ван. При обискана къщата са открили заровени в градината 56 кг афион /сънотворен мак/.
При друга операция в околия Ерджиш е бил спрян автомобил, който е бил претърсен. В тайници в автомобила са били открити 29 кг хероин.

„Хюриет”: Има ли намеса на турския генерален щаб при изготвянето на измененията в конституцията?
09 април 2010 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Генералният щаб на Турция се е намесил при изготвянето на измененията в конституцията, засягащи въоръжени сили, пише турският вестник „Хюриет”. Изданието посочва, че според появили се твърдения в медиите Генералният щаб е представил два пъти пред правителството исканията си относно предложените изменения в конституцията, засягащи турските въоръжени сили. Вземайки предвид тези позиции в пакета, който се обсъжда, се предвиждат три изменения в тази насока. Едно от измененията отваря възможност за съдене на военни лица от граждански съдилища. Другите поправки се отнасят за турските военнослужещи, изпълняващи служба извън страната и за решенията на Висшия военен съвет.

„Тюркие”: Реформата в съдебната система на Турция е наложителна
09 април 2010 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Реформата в правосъдието е задължителна, заяви бивш съдия от Военния съд в Турция, пише вестник „Тюркие”. Юмит Кардаш, който е член на Сдружението за демократично правосъдие, каза, че предложеният пакет за изменения в конституцията няма да реши всичките проблеми на Турция, но ще отвори вратата за демократизацията й. Според него ако трябва, военните съдилища могат да заемат място в гражданските съдилища като експертни звена. По думите му предложените изменения са недостатъчни. Авторите на пакета са ограничили пълномощията на тези съдилища до разглеждането само на случаи, засягащи служещи в армията, но това е недостатъчно. В нито една държава в света няма Военен държавен комитет, а в турската конституция е въведен през 1971 година. Според досегашната процедура в него Генералният щаб назначава двама души, а сега се предлага те да се избират от парламента.

Турция: Границата на бедността за човек е 1 470 турски лири, според синдикатите
09 април 2010 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Границата на бедността за един човек в Турция е 1 470 турски лири, според изчисленията на синдикални експерти, пише турският вестник „Сабах”. Синдикатът „Каму-Сен” в Турция оповести данните си за границата на бедността в страната. За да живее едно лице нормално са необходими според синдикалните експерти 1 470 турски лири, а границата на екзистенц минимума за четиричленно семейство е 2 953 лири.
От синдикалната конфедерация анализираха покупателната способност и социалния статус на турските граждани според данните на Турския статистически институт за месец март. Според тях едно четиричленно семейство трябва да прави 23,66 турски лири ежедневни разходи, за да може да се прехранва здравословно. Месечните разходи за храна за 4-членно семейство се изчисляват на 709,68 турски лири. На базата на данните на статистическия институт средните разходи за отопление, ток и вода за поддръжка на едно жилище възлизат на 35,28 % от заплатата на един служител. За останалите разходи от заплатата му остават 168 лири.
Курсът на 1 турска лира за 1 български лев е 1,02 към 1.

С преговорите с Турция бе отворена възможността за пренасяне на границите на ЕС отвъд Босфора, каза Ван Ромпой
09 април 2010 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Мадрид/Брюксел. Със започването на преговорите за членство на Турция в ЕС беше отворена възможността за пренасяне на границите на ЕС отвъд Проливите, заяви президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В интервю за испанския вестник „Ел Паис” Ромпой даде за пример френския генерал и политик Шарл дьо Гол, който посочваше, че Европа трябва да отиде от Атлантика към Урал. „Не виждам обаче Русия да има такова намерение за интеграция с Европейския съюз. Когато през 1999 година бе взето решението за отваряне към Турция, много добре се знаеше, че Турция е и в Европа, и в Азия и със започването на преговорите беше отворена възможността за разширяване на границите на ЕС отвъд Босфора”, каза той.
Ромпой посочи, че преговорите ще продължат и все още няма решение дали те ще доведат до членство, а и всяка страна сама ще вземе своето решение. Той каза, че няма категорична позиция, но развитието на процеса ще покаже какви решения трябва да се вземат

„Заман”: Заради Турция и Египет Бенямин Нетаняху няма да участва в срещата във Вашингтон по ядрената сигурност
09 април 2010 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара/Тел Авив. Заради Турция и Египет израелският премиер Бенямин Нетаняху няма да участва в срещата във Вашингтон по ядрената сигурност, пише турският вестник „Заман”. Очаква се двете страни да поставят въпроса за притежание на ядрено оръжие от Израел. Досега израелските власти отричаха, че притежават подобно оръжие, въпреки че според информация на специалните служби в Близкия изток само Израел има такова.

„Ватан”: Депутати спорят за националното знаме на Турция
09 април 2010 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Депутатите от Партията на мира и демокрацията в Турция Сърръ Сакък и Хасип Каплан реагираха остро срещу думите на депутата от Партията на справедливостта и развитието Кюршад Тюзмен по спора, възникнал между тях за турското национално знаме, пише турският вестник „Ватан”. Преди дни Кюршад Тюзмен беше отправил критики към двамата депутати от кюрдски произход, че имат проблеми с националното знаме на страната и не го уважават и беше предложил да им подари знаме. Сакък и Каплан отхвърлиха това и казаха, че нямат подобен проблем. Тюзмен отведе спора по-напред като каза, че двамата трябва да заявят, че турското национално знаме е тяхното знаме. Това от своя страна предизвика остра реакция у двамата и Каплан отправи към Тюзмен репликата, че турското знаме е изобразено на паспорта му, а не руското.

Турски печат: Развитието на разследването по твърденията за план за военен преврат
09 април 2010 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул/Анкара. Развитието на разследването по твърдения за изготвен план за военен преврат с кодовото име „Бальоз” е отново сред водещите теми в печата на Турция. Вестник „Хюриет” се спира на срещата между президента Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган и началника на Генералния щаб Илкер Башбуг, състояла се неотдавна във връзка с този план. На тройната среща са били обсъдени детайлите от военния семинар на първа армия, състоял се през март 2003 година, на който е бил разигран планът. Според Башбуг, ако има извършено престъпление на този семинар, то това трябва да се санкционира по съдебен път.
Вестник „Заман” пише, че действията на главния прокурор със специални пълномощия на Истанбулската прокуратура са предизвикали отрицателна реакция у много наблюдатели на турската политика и водещи журналисти. Те коментират, че с разпореждането на прокурора Енгин за спиране на арестите на генерали на активна служба е нарушено правото на равнопоставеност.
Вестник „Милиет” цитира думите на заместник-главния прокурор на Истанбул Чолаккадъ, че операциите не са спрени и лично той ще вземе показания от генералите на активна служба, фигуриращи в списъка за арест.
Вестник „Йени шафак” се спира на словесния сблъсък между бившия командващ първа турска армия генерал Четин Доган и бившия началник на Генералния щаб във връзка с военния семинар по плана „Бальоз”.
Вестник „Сабах” обръща внимание на обсъждането в Конституционната комисия на парламента на пакета за изменения в конституцията. Вестникът пише, че обсъжданията са минали много разгорещено, като Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото движение са се противопоставили на предложените промени.

„Сабах”: Бивша депутатка от кюрдски произход в Турция беше осъдена на 3 години затвор
09 април 2010 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Диарбекир. На 3 години затвор осъди съдът в Диарбекир бившата депутатка от кюрдски произход Лейла Зана заради пропаганда в полза на терористична организация и подстрекаване към терористични действия, пише турският вестник „Сабах”. На вчерашното си заседание 5-ти съд за тежки наказания в Диарбекир разпореди по 1 година и 6 месеца затвор по член 7, алинея 2 от закона за борба срещу тероризма за кюрдската активистка за две различни изказвания, направени през 2008 година в Диарбекир.
Също съдът разпореди лишаване от право да бъде избирана в турския парламент, в областни, околийски и общински институции, да бъде назначавана в тях на работа като служител, да бъде юридическо стопанско лице, да участва в ръководството на фирми, синдикати, сдружения, фондации и политически партии.

Турският заместник-външен министър Синирлиоглу ще посети днес Азербайджан
09 април 2010 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара/Баку. Турският заместник-външен министър Феридун Синирлиоглу ще посети днес Азербайджан, пише турският вестник „Милиет”. Онзи ден Синирлиоглу посети Ереван в качеството си на специален пратеник на премиера Реджеп Тайип Ердоган и предаде писмо за президента Серж Саркисян с послание, че Турция продължава да се чувства обвързана с подписаните протоколи за нормализиране на отношенията. Днес в Баку Синирлиоглу ще предаде писмо от турския премиер и до президента Илхам Алиев.

Турция: Юристи и интелектуалци са против спиране на разследването на план за военен преврат
09 април 2010 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Спирането на разследването за твърденията за изготвен план за военен преврат с кодовото име „Бальоз” би нанесло голям удар срещу демократизацията и функционирането на правовата държава в Турция. Това смятат юристи и интелектуалци, пише турският вестник „Заман”. Отстраняването на двамата разследващи прокурори от главния прокурор на Истанбулската републиканска прокуратура беше разтълкувано от различни среди като спиране на разследването. Много интелектуалци, юристи и политици от различни спектри на политическото пространство определиха това като удар върху правовата държава и спиране на процеса на демократизация. Според тях трябва да се търси отговорност от хора, които са планирали да предизвикат хаос чрез сваляне на изтребители в Егейско море, бомбардиране на джамии, отстраняване на законното правителство и налагане на военно положение, каквото е предвиждал планът „Бальоз”. Според тях спирането на разследването ще създаде проблеми за развитието на страната за в бъдеще и ще окуражи привържениците на военните преврати.

„Сабах”: Истанбулската прокуратура отхвърли твърденията, че разследването по плана „Бальоз” е прекратено
09 април 2010 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Заместник-главният прокурор със специални пълномощия на Истанбулската републиканска прокуратура Туран Чолаккадъ отхвърли като неверни твърденията, че е прекратено разследването по плана „Бальоз”, пише турският вестник „Сабах”. Чолаккадъ посочи, че няма съдебно решение за спиране на операциите, а е спряно изпълнението само на заповедта за арести, издадено от двамата разследващи прокурори. Той посочи също, че разпитът на 26-та генерали на активна служба ще извърши самият той с пълномощие, дадено му от главния прокурор на Истанбулската прокуратура Айкут Дженгиз Енгин. Отстраняването на двамата разследващи прокурори от разследването той коментира с мотива, че нямат достатъчно стаж, за да разследват случая.

„Заман”: Разкритията по разследването за плана „Бальоз” в Турция са притеснителни, каза Щефан Фюле
09 април 2010 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Начало / Гърция
Брюксел. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви, че разкритията по разследването за плана „Бальоз” в Турция са твърде притеснителни, пише турският вестник „Заман”. Фюле отговори на въпрос на гръцкия евродепутат от групата на християндемократите Георгиос Кумуцакос във връзка с твърдението, че ще бъдат провокирани сериозни случаи, които ще предизвикат война между Турция и Гърция. Фюле заяви, че трябва да се поиска по-детайлна информация за сценария в плана „Бальоз”, че в Егейско море ще бъде свален турски изтребител и вината ще бъде хвърлена върху Гърция, което ще предизвика намеса на армията в управлението на страната. Фюле каза, че Европейската комисия има информация, че в Турция са арестувани много висши военни във връзка с този план и иска разследването да се води по най-добрия начин, истината да излезе наяве, но да се спазват всички стандарти на независимото правосъдие.
Фюле определи като положителна стъпка напред започналите контакти за разрешаване на споровете между двете страни в Егейско море.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2