Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 8 април 2010 г.

Турските новини - 08.04.2010 г. !

Си Ен Ен Тюрк: Турският заместник външен министър Синирлиоглу ще посети Баку
08 април 2010 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Заместник-министърът на външните работи на Турция Феридун Синирлиоглу ще направи утре посещение в Баку, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Това заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу. Вчера Синирлиоглу беше на посещение в арменската столица Ереван.

„Сабах”: Расмусен създава нов пост в ръководството на НАТО, на който ще назначи представител на Турция
08 април 2010 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че създава нов пост в ръководството на Алианса, на който ще назначи представител на Турция, пише турският вестник „Сабах”. Така Расмусен удържа обещанието си пред Барак Обама и Абдуллах Гюл след избирането му на този пост да започне диалог с мюсюлманския свят. Постът беше предложен на президентския съветник Хюсеин Дириьоз.

„Сабах”: В Турция вече няма да се налагат глоби за предизборна пропаганда на кюрдски език
08 април 2010 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. В Турция вече няма да се налагат глоби за предизборна пропаганда на кюрдски език, пише турският вестник „Сабах”. Според гласуваните вчера изменения в закона за избор на народни представители в парламента вече ще се дава право да се прави предизборна пропаганда на традиционните езици на местното население, което се тълкува на първо място като свобода за пропаганда на кюрдски език. В същото време законът посочва като основен език за предизборна пропаганда турския. Приетото изменение в закона означава, че делата, повдигнати срещу членове на Партията на мира и демокрацията за правене на предизборна пропаганда на кюрдски език, ще отпаднат.
Измененията разширяват също възможностите за гласуване. Вече ще може да се гласува и с документи, върху които не е отбелязан единният граждански номер. Предвиждат се също и наказания от 1 до 5 години затвор за заплахи, упражняване на сили и насилие при гласуване.

„Хюриет”: Подписът на Илкер Башбуг стои под документа, който доведе до арестите на висши военни в Турция
08 април 2010 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Подписът на настоящия началник на Генералния щаб на Турция генерал Илкер Башбуг фигурира под документа, който посочва, че при провеждането на семинара на Първа турска армия през 2003 година командващият първа армия генерал Четин Доган е излязъл извън позволените от закона рамки, пише турският вестник „Хюриет”. Документът, който постави един срещу друг генерал Четин Доган и бившия началник на Генералния щаб Хилми Йозкьок се намира в прокуратурата в Истанбул, която води разследването по плана „Бальоз”. Документът, който доведе до ареста на висши действащи и пенсионирани военни, е подписан от тогавашния командващ турските сухопътни сили генерал Илкер Башбуг, който в момента е началник на Генералния щаб. В него се посочва, че генерал Башбуг е отправил остри критики към Четин Доган, че е излязъл извън допустимите и позволени от закона рамки докато е водил семинара. Според него Хилми Йозкьок е получил информация за прекрачване на правомощията от Доган по време на учението от този доклад на Илкер Башбуг.

Уважаваме европейския проект на Турция, но защитаваме привилегированото партньорство, каза Пиер Лелуш
08 април 2010 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Париж. Министърът по европейските въпроси на Франция Пиер Лелуш заяви във връзка с членството на Турция в ЕС, че изпитват голямо уважение към този проект на Турция, но техният проект е 27-те страни членки на ЕС да бъдат в тясно партньорство с Русия и Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В рамките на визитата си в Париж премиерът Реджеп Тайип Ердоган се срещна с френския премиер Франсоа Филон и други френски представители. На срещата с Филон са били обсъдени двустранни, регионални и глобални въпроси.
От друга страна при разговора с Пиер Лелуш са били засегнати различията в позициите по членството на Турция в ЕС. Лелуш е изразил уважение към стремежа на Турция, но е посочил, че като управляващи на Франция защитават проекта за привилегированото партньорство с Турция.

„Заман”: За военен преврат е настоявал осъденият бивш главен секретар на Съвета за национална сигурност в Турция
08 април 2010 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Бившият главен секретар на Съвета за национална сигурност в Турция армейски генерал Шюкрю Саръъшък беше изпратен в затвор по разследването на твърдения за изготвен план за военен преврат „Бальоз”, пише турският вестник „Заман”. Според разкритията най-острите изрази на военния семинар между 5 и 7 март 2003 година е използвал Саръъшък. „Според мен най-лесната форма на операция, която може да се направи, за да се пресекат нещата от началото им, е една операция подобна на 12 септември”, е казал той и е защитавал идеята „Бальоз” да бъде оформен като план за преврат. Осъденият генерал е бил много активен в действията за борба с „реакцията”, т.е. с поддръжниците на партии като Партията на справедливостта и развитието и предишните партии, определяни като ислямистки и забранени в Турция. Той е поискал също много крути мерки срещу населението в Източен и Югоизточен Анадол и в Истанбул за подкрепа на реакцията и е предложил да се ползва примерът на Израел. Според него демокрацията не е била начин за решаване на тези въпроси и е трябвало да се прибегне към нейна алтернатива.

„Милиет”: Отношенията между Турция и Израел отново се изострят
08 април 2010 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Тел Авив/Анкара. Отношенията между Турция и Израел навлизат отново в остра фаза след полемиката между израелския външен министър Авигдор Либерман и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник „Милиет”. Ердоган, който посочи вчера пред журналисти по време на визитата си в Париж в отговор на обвиненията на Либерман към него, че Израел е основна заплаха за мира в Близкия изток, беше отново атакуван от израелския пръв дипломат. В отговор на обвиненията на турския премиер, че Израел използва извънмерна сила срещу палестинците в Газа и фосфорни бомби, Либерман каза, че Ердоган се опитва да си създаде име в мюсюлманския свят и посочи, че турският премиер не е протестирал при убийствата на стотици хора в Пакистан и Ирак. „Преди да ни дава уроци на нас, да реши първо проблемите на кюрдите”, каза той и оприличи проблема с палестинците в Газа с кипърския проблем.
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху също на брифинг по случай изтичането на първата му година като премиер каза, че искат добри отношения с Турция и съжаляват, че въпреки че Ердоган знае истината, продължава да напада Израел.

Турски печат: Турция и Франция ще навлязат в плодотворен период на двустранните отношения, каза Ердоган
08 април 2010 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Париж/Анкара. Срещата на премиера Реджеп Тайип Ердоган и френския президент Никола Саркози по време на приключилата визита на турския премиер в Париж е една от водещите теми в турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че Саркози е приел поканата на Ердоган да посети Турция и ще направи такова посещение през ноември. Изданието коментира, че това е може би най-големият резултат от работния обяд в Елисейския дворец, преминал в сърдечна атмосфера. Ердоган и Саркози са обсъдили широк кръг от въпроси, като в центъра е бил процесът за евроинтеграция на Турция в ЕС. Според вестника един от козовете на Ердоган за смекчаването на позицията на Сарокзи спрямо Турция е отварянето на вратата за френски инвестиции в Турция и разширяването на икономическите отношения, в които се наблюдаваше известен спад заради приемането на резолюцията за арменския геноцид от Франция.
Вестник „Сабах” пише, че Саркози, който винаги се е обявявал срещу турското членство в ЕС, е смекчил позицията си след среща с Ердоган. На нея двете страни са повторили известните си позиции по този въпрос, но са постигнали съгласие за сътрудничество в борбата срещу тероризма. Визитата на Ердоган, която е била насочена в четири посоки – разширяване на политическото, културното, социалното и икономическо сътрудничество, е постигнала резултати, най-важният от които е заявлението на Саркози, че ще посети Турция. Това ще бъде първата визита на френски президент в Турция от 18 години.
Вестник „Заман” също представя подробно срещата Ердоган-Саркози и цитира думите на турския премиер, че Франция и Турция ще навлязат в един много плодотворен период на двустранните отношения.
Вестник „Дюня” се спира на срещата на Ердоган с турските граждани, живеещи във Франция. Той цитира думите на Ердоган, че лицето на Турция е обърнато на Запад, но гърбът й не е обърнат на Изток. Той посочва, че те не могат да останат безучастни към съдбата на страни, с които са живели хилядолетия заедно и са били част от територия на една държава.

Президентът на Армения е дал съгласие за среща с премиера на Турция в САЩ
08 април 2010 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Ереван. Президентът на Армения Серж Саркисян е приел предложението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за провеждане на двустранна среща в рамките на срещата за глобална ядрена сигурност, която ще се проведе на 12-13 април във Вашингтон. Това съобщи говорителят на арменския държавен глава Армен Арзуманян, предаде РИА Новости. Предложението на Ердоган за провеждане на двустранна среща е било предадено от турския заместник-външен министър Феридун Синирлиоглу. Саркисян и Ердоган ще вземат участие в срещата за глобална ядрена сигурност. В рамките на срещата са предвидени преговори между Саркисян и президента на САЩ Барак Обама.

„Заман”: Никола Саркози ще посети Турция през ноември
08 април 2010 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Париж/Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган покани френския президент Никола Саркози да посети Турция, пише турският вестник „Заман”. От своя страна Саркози каза, че ще направи официално посещение в Турция през ноември.
На срещата си в Елисейския дворец в Париж Ердоган и Саркози обсъдиха въпроса за членството на Турция в ЕС. На работния обяд, преминал в сърдечна атмосфера, двамата са обсъдили кои преговорни глави с Турция ще бъдат отворени и кои няма да се отворят. Също е било разисквано какъв може да бъде приносът на Турция в Г-20. На срещата Ердоган е изтъкнал, че Турция ще продължи с решимост преговорния процес с ЕС. При раздялата си с турския премиер Саркози определи срещата като плодотворна и резултатна и посочи, че Турция поначало заобиколно е влязла в ЕС с бързото развитие на икономиката си.
Преди визитата си в Париж Ердоган беше отправил призив към френския президент, който е противник на турското членство, да дойде и да види днешна Турция. Посланието му изглежда оказа въздействие, защото Саркози заяви, че преди да стане ротационен председател на Г-20, ще посети Турция.

„Сабах”: Димитрис Друцас ще се срещне днес с турския си колега Ахмет Давутоглу в Анкара
08 април 2010 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Начало / Гърция
Анкара/Атина. Заместник-външният министър на Гърция Димитрис Друцас ще се срещне днес с министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу в Анкара, пише турският вестник „Сабах”. Преди днешната си среща Друцас и Давутоглу в интервюта за турския „Сабах” и гръцкия вестник „Вима” посочиха, че желаят коренно и трайно разрешаване на спорните въпроси между двете страни. Въпреки това обаче се набиват на очи продължаващите различия в позициите на двете страни. Неразбирателствата по въпроса за континенталния шелф Друцас определи само като един юридически проблем, докато Давутоглу каза, че ако проблем беше само спорът за континенталния шелф между двете страни, щеше да е добре.
Друцас изрази безпокойството си от доближаването на турските военни кораби до бреговете на Атина, докато Давутоглу каза, че е получил информация, че турските кораби използват маршрути, съобразени с международните закони.
По въпроса за Кипър и двамата министри изразяват желание за справедливо решение, но Анкара смята, че кипърската турска страна прави по-големи отстъпки и дава жертви, докато Атина смята, че по-голяма отстъпчивост проявава гръцката страна.
Димитрис Друцас пристигна снощи в Истанбул с делегация от 32 представители. Той посети вселенския патриарх Вартоломей.

Димитрис Друцас ще се срещне с държавното ръководство на Турция
08 април 2010 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Заместник-министърът на външните работи на Гърция Димитрис Друцас е на двудневно работно посещение в Турция по покана на турския министър на външните работи Ахмет Давутоглу, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Навтемборики”. Днес Друцас ще се срещне с Давутоглу, с премиера Реджеп Тайип Ердоган и с президента Абдулах Гюл. Основни теми на разговор ще бъдат въпроси, свързани с двустранното сътрудничество в рамките на подготовката на визитата на Ердоган в Гърция по покана на премиера Георгиос Папандреу, както и въпроси, отнасящи се до регионалното и международното сътрудничество. Вчера Друцас беше приет от Вселенския патриарх Вартоломей.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2