Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 7 април 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 07.04.2010 г. !

Фюле поиска безулсовното ратифициране на протоколите

Еврокомисарят отговарящ за разширението на ЕС Щефан Фюле, който осъществи посещение в Армения заяви, че протоколите подписани между Турция и Армения трябва да бъдат безусловно ратифицирани.

Изпратена 07.04.2010 11:32:53 UTC

Обновена 07.04.2010 11:32:53 UTC

Еврокомисарят отговарящ за разширението на ЕС Щефан Фюле, който осъществи посещение в Армения заяви, че протоколите подписани между Турция и Армения трябва да бъдат безусловно ратифицирани.

Фюле на съвместна пресконференция с външния министър на Армения Едуард Налбантиян каза „ЕС подкрепя безусловното ратифициране на протоколите подписани между Турция и Армения във възможно най-кратък срок”.

Арменското държавно радио съобщи, че Фюле е казал, че ЕС е осъществил принос за нормализирането на отношенията между двете страни и че и след влизането в изпълнение на протоколите ЕС ще продължи да оказва подкрепа.

Щефан Фюле акцентува на значението от продължаването на усилията за мир на Турция и каза дословно „Пъддържането на добри отношения със съседните страни имат голямо значение за членството на дадена страна в ЕС”.

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън също като Фюле отправи призив за безусловното ратифициране във възможно най-кратък срок на протоколите подписани между Турция и Армения.

Аштън отправи призив към Турция и Армения да останат верни на процеса на нормализиране на отношенията.
-
Ердоган реагира остро срещу изказването на Либерман

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган реагира остро срещу изказването на израелския външен министър Авигдор Либерман, в което го оприличава на либийския лидер Муаммер Кадафи и на държавния глава на Венецуела Хюго Чавес.

Изпратена 07.04.2010 11:30:22 UTC

Обновена 07.04.2010 11:30:22 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган реагира остро срещу изказването на израелския външен министър Авигдор Либерман, в което го оприличава на либийския лидер Муаммер Кадафи и на държавния глава на Венецуела Хюго Чавес.

Премиерът Ердоган вследствие на припомнянето от журналисти, че Либерман е разкритикувал изказването, което е направил на откриването на новия телевизионен канал на Турското радио и телевизия, който ще излъчва на арабски език и е оприличил стила му на този на Кадафи и Чавез е казал „Такива сравнения не може да се правят въз основа на представа добита от медиите. Още повече Либерман не е мой събеседник”.

В изявлението направено от Външното министерство се отбелязва: „Остро заклеймяваме тези неприлични и неотговарящи на действителността изрази. Политиката на Турция относно Израел се оформя в рамките на позиция съблюдавща запазването на регионалния мир и стабилитет. В тези рамки окачествяването като крайност на речта на премиера Ердоган акцентуваща на обезпечаването на мира и запазването на човешките права представлява сериозно и несправедливо изопачаване”.

Въпросното изявление на израелския външен министър Либерман показва, че продължава позицията му пренебрегваща правилата на дипломатическа учтивост.

В изявлението на Външното министерство се отправя призив към Израел да сложи край час по-скоро на този безсмислена и неприемлива позиция и да започне да действа здравомислещо.
-
Дъжд от злато

На Европейския шампионат по вдигане на тежести в Беларус турската щангистка Айлин Дашделен състезаваща се в категория до 53 кг спечели 3 златни медала и стана шампион на Европа вдигайки 120 кг в изтласкването.

Изпратена 07.04.2010 11:38:45 UTC

Обновена 07.04.2010 11:38:45 UTC

На Европейския шампионат по вдигане на тежести в Беларус турската щангистка Айлин Дашделен състезаваща се в категория до 53 кг спечели 3 златни медала и стана шампион на Европа вдигайки 120 кг в изтласкването.

Ерол Билгин състезаващ се в категория до 62 кг спечели 2 златни и 1 сребърен медал, а Бюнямин Сезер състезаващ също в категория до 62 кг спечели 1 сребърен медал.
-
Клинтън разговаря по телефона с Талят
Държавният секретар на САЩ Хилари

Клинтън потърси по телефона президента на ТРСК Мехмет Али Талят и го поздрави за напредъка постигнат в преговорите по Кипърския въпрос.

Изпратена 07.04.2010 11:37:01 UTC

Обновена 07.04.2010 11:37:01 UTC

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън потърси по телефона президента на ТРСК Мехмет Али Талят и го поздрави за напредъка постигнат в преговорите по Кипърския въпрос.

Клинтън заяви, че Вашингтон оказва пълна подкрепа за преговорите, а също така покани президента Талят да посети САЩ след президентските избори в ТРСК за да обсъдят приноса, който може да окаже Вашингтон за процеса на преговори по Кипърския въпрос.
-
Синирлиоглу е на посещение в Армения

Съветникът на външното министерство Феридун Синирлиоглу се намира на посещение в столицата на Армения-Ереван като специален представител на премиера Ердоган.

Изпратена 07.04.2010 11:34:46 UTC

Обновена 07.04.2010 11:34:46 UTC

Съветникът на външното министерство Феридун Синирлиоглу се намира на посещение в столицата на Армения-Ереван като специален представител на премиера Ердоган.

Синирлиоглу днес ще проведе срещи с президента на Армения Серж Саркисян и външния министър Едуард Налбантиян.

В рамките на контактите си Синирлиоглу ще обсъди проблемите възникнали през последно време във връзка с протоколите подписани между Турция и Армения, а така също и срещата, която се очаква да бъде проведена между премиера Реджеп Тайип Ердоган и президента на Армения Саркисян на срещата на върха за ядрената сигурност, която ще се състои на 12 и 13 април във Вашингтон.

Посещението на Синирлиоглу в Ереван притежава голямо значение от гледна точка на факта, че е първото посещение на високо равнище след подписването на 10ти Октомври 2009 година на протоколите между двете страни.

Първият контакт между Турция и Армения, между които от дълги години насам няма дипломатически връзки бе установен с участието на президента на Турция Абдуллах Гюл на футболната среща, която се игра между националните отбори на двете страни на 6 Септември 2008 година в Ереван. Арменският президент Саркисян на свой ред бе пристигнал в Бурса за срещата реванш, която се игра през 2009 година.
-
Инициативата „Сезон на Турция във Франция” бе закрита с церемония

Културната инициатива „Сезон на Турция във Франция” бе закрита с церемония във Версайския дворец.

Изпратена 07.04.2010 10:33:52 UTC

Обновена 07.04.2010 12:31:45 UTC

Културната инициатива „Сезон на Турция във Франция” бе закрита с церемония във Версайския дворец.

На церемонията по закриването участва и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който премина във Франция след приключване на контактите си в Босна и Херцеговина.

Преди изпълнението на операта „Мюсенна” лидерите произнесоха речи. Председателят на френския сенат Жерар Ларше отбеляза, че Франция и Турция поддържат приятелски връзки и че отношенията между двете страни са незаменими.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отбеляза, че името на операта „Мюсенна” идва от термин в традиционната турска калиграфия, използвана за огледалното изписване на една дума или израз. Премиерът Ердоган каза „Турция и Франция дълги години наред отправят послания за мир, солидарност и приятелство”. Ердоган се спря и на процеса на членство на Турция в ЕС и каза „ЕС, в който членува Турция, ще бъде един от най-важните проекти за утвърждаване на мира в света”.

След изнасянето на операта „Мюсенна” премиерът Ердоган участва на вечерята дадена в негова чест.

Културната инициатива „Сезон на Турция във Франция”, която стартира през месец юли 2009 година постави отпечатък над отношенията между Турция и Франция през 2009 година. Тази инициатива запозна французите с миналото, настоящето и бъдещето на Турция благодарение на произведения от турската литература, музика и кино, а конференциите организирани в сферата ни икономиката имаха за цел увеличаването на търговския обем между двете страни.
-
Преглед на чуждия печат 07.04.2010

Предлагаме ви обзор на някои от по-важните новини публикувани в чуждата преса.

Изпратена 07.04.2010 11:50:37 UTC

Обновена 07.04.2010 11:50:37 UTC

В интернетната страница на германския вестник Райнише пост е поместена новина под заглавие „ Германската икономика иска сближаване с Турция”. В новината се сочи, че в навечерието на посещението на Германския Канцлер Госпожа Ангела Меркел в Турция , представителите на германската икономика са отправили искане за сближаване между Турция и ЕС.

Германският вестник Ди Велт се спира на преговорите за пълноправно членство на Турция в ЕС. В новината след като се отбелязва, че е постигнат напредък в продължаващите от дълго време преговори и че Турция още от сега де факто е интегрирана към ЕС, се подчертава, че всички политици в Турция имайки предвид членството в ЕС са осъществили редица реформи и поради това ЕС няма мотиви за да прави крачка назад.

Вестник Билд, издаващ се също в Германия в интерната си страница помества статия на бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер. Шрьодер, който в статията си пише, „ Аз съм за членството на Турция в ЕС” привлича вниманието на осъществените от Турция реформи.Шрьодер, който пише дословно :” За нас Турция е важен партньор от политическа, културна и икономическа гледна точка” допълва „ турско-германските училища, които ще бъдат открити в Германия, ще представляват мост между двете страни и ще имат принос за хармонизиране на отношенията. В статията на вестник Билд се акцентува на необходимостта предлаганото на Турция понятие „привилегировано партньорство” да не бъде тема на политически дискусии.

Авторитетното италианско списание Леспресо помества интервю на Външния министър Ахмет Давутоглу.В интервюто си за списанието М-р Давутоглу отбелязва, че Турция е на 17 то място сред най-мощните икономики в света и че по големина турската икономика е на 6 то място в Европа. Давутоглу подчертава още, че целта на турската външна политика е установяване на добри отношения със съседите и че е установен напредък в сътрудничеството с Балканските страни, начело със Сърбия, Кавказките страни и Сирия. В статията се сочи, че Министър Давутоглу в интервюто си относно въпроса с мнимия арменски геноцид е изразил мнението си, че парламентите не са подходящи места за написването наново на историята. Давутоглу след като подчертал, че човек, който не е преживял събитията от 1915 година не може да разбере положението в Османската Империя , която през този период е била нападана от всички страни е акцентувал, че трябва да се има предвид и факта, че турците и арменците са водили мирно съвместно съжителство в продължение на столетия.

Палестинският вестник Ел Кудс помества новина относно мнимия арменски геноцид. В новината се подчертава, че подкрепянето на Резолюцията за мнимия арменски геноцид от арменското лоби в САЩ и някои членове на Камарата на представителите на Американския Конгрес, начело с нейния председател Нанси Пелоси , поставя дискусиите по въпроса в политически рамки.
-
Преглед на турския печат 07.04.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 07.04.2010 10:31:11 UTC

Обновена 07.04.2010 10:31:11 UTC

Вестник Заман съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е реагирал остро срещу изявлението на израелския външен министър Авигдор Либерман, в което го оприличава на либийския лидер Муаммер Кадафи и на държавния глава на Венецуела Хюго Чавес. В новината се отбелязва, че в отговор на това изявление премиерът Ердоган е казал „Тази личност не е мой събеседник, а от външното министерство е било отбелязано „Остро заклеймяваме тези неприлични и неотговарящи на действителността изрази”.

Вестник Хабер Тюрк предава, че президентът на САЩ Барак Обама е оповестил новата ядрена стратегия на САЩ. В новината пише, че според новата стратегия САЩ няма да използват ядрено оръжие дори при химически и биологични нападения, ако страната нападател е член в Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Вестникът допълва, че единствено Иран прави изключение в това отношение.

В новината със заглавие „Саркисян и Обама ще обсъдят протоколите” вестник Йени Шафак съобщава, че по време на срещата на върха за ядрената сигурност във Вашингтон президентът на САЩ Барак Обама ще проведе среща с държавния глава на Армения Серж Саркисян. В новината се отбелязва, че говорителят на Белия дом Робърт Гибс в изявление е отбелязал, че на срещата на върха ще участват 47 страни и че президентът Обама ще проведе срещи с лидерите на някои от участващите страни и съобщава, „Президентът Обама ще обсъди с арменския държавен глава Саркисян процеса на нормализиране на отношенията между Турция и Армения”.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Лондон се подготвя за избори” съобщава за наближаващите избори във Великобритания. В новината се посочва, че премиерът на Великобритания Гордън Браун вчера е съобщил, че общите парламентарни избори ще се състоят на 6 май, четвъртък. Вестникът предава, че премиерът Браун е поискал от кралица Елизабет ІІ, с която се е срещнал вчера в Бъкингамския дворец да разпусне правителството на 12 април. В изявление след срещата Браун е казал, че Великобритания е в период на икономическо подобрение и е отправил призив към избирателите да не поставят под риск този процес на подобрение.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Дъжд от злато” съобщава, че вчера на Европейския шампионат по вдигане на тежести турските щангисти са пожънали големи успехи. Вестникът пише, че турската щангистка Айлин Дашделен състезаваща се в категория до 53 кг е спечелила 3 златни медала, Ерол Билгин състезаващ се в категория до 62 кг е спечелил 2 златни и 1 сребърен медал, а Бюнямин Сезер е спечелил 1 сребърен медал.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2