Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 27 март 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 27.03.2010 г. !

Канцлер Меркел ще посети Турция

Меркел ще проведе контакти в Истанбул и Анкара.

Изпратена 27.03.2010 12:53:28 UTC

Обновена 27.03.2010 12:53:28 UTC

Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристига на посещение в Турция по покана на премиера Ердоган.На 29 и 30 март тя ще проведе контакти в Анкара и Истанбул. В рамките на контактите си в Анкара Меркел ще бъде приета от президента Гюл, ще проведе среща насаме с премиера Ердоган, двамата ще председателстват преговорите на двете делегации,след което ще бъде устроена съвместна пресконференция.

В Истанбул канцлер Меркел и премиерът Ердоган ще участват на културните мероприятия под надслов „Есен /Рурска област и Истанбул- Европейски столици на културата за 2010 година” както и в заседанието на деловия форум на турските и германски бизнесмени. Посещението на Меркел е първото посещение на ниво премиери между двете страни,след общите избори в Германия на 27 септември 2009 година.

В дневния ред стоят въпроси като двустранните отношения,процеса за членство в ЕС,Кипърския проблем и регионални и международни въпроси. На преден план излиза настойчивото искане на Меркел за предоставяне на статут на приоритетен партньор на Турция,което тя беше изказалла преди няколко дена и бе предизвикала реакцията на премиера Ердоган и Външното министерство.
-
Израел продължава нападенията си в Газа

Израелски части преминаха границата с Палестина с танкове и бронирани коли

Изпратена 27.03.2010 13:04:41 UTC

Обновена 27.03.2010 13:04:41 UTC

Въпреки международния натиск Израел не се отказва от строителството на нови еврейски жилища в източната част на Ерусалим, а сега надхвърляйки всякакви граници влезе във въоръжено стъклновение с палестинците в ивицата Газа.Убити бяха двама израелски войника и двама палестинци,единият от които цивилен .Ранени бяха също така двама израелски войника и двама палестинци. Израелските части под предлог,че палестинци са разположили взривни вещества на границата, влязоха през границата с танкове и бронирани коли и напреднаха към Юнук Хан.

От страна на Хамас бе направено изявление,че са се отбранявали след като Израел е нарушил границата. От друга страна в сирийската столица Дамаск на демонстрация с десетки хиляди души бе протестирано решението на Израел за построяване на нови еврейски селища.

Израелският премиер Нетаняху заяви,че няма да отстъпят по въпроса за еврейските селища и няма да променят политиката си водена от 42 години насам.
-
Граничният пункт Йешилърмак в Кипър

Кипърските лидери след постигнатото споразумение за откриване на граничната врата Йешилърмак,започват потготовката за необходимите инфраструктурни работи.

Изпратена 27.03.2010 13:01:45 UTC

Обновена 27.03.2010 13:01:45 UTC

На 29 март понеделник Талят и Христофиас ще отпътуват от буферната зона за да открият строителните работи по изграждането на пътя между селата Долни Пирго и Йешилърмак.Предвижда се пътят да бъде завършен за 4 месеца.

Строителството на 7 километровото шосейно трасе ще се реализира от кипърско турски и кипърско гръцкия консорциум „ Тармак”.

Президентът на ТРСК Мехмет Али ТАЛЯТ и лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофиас през юни миналага година се бяха договорили в рамките на мерките повишаващи доверието между двете кипърски общности,да открият гранично-пропусквателния пункт Йешилърмак.
-
Договор между Турция и ЕС за въздухоплаването

Постигната бе съгласуваност върху текста на първия договор за въздухоплаването мжду Турция и ЕС

Изпратена 27.03.2010 12:56:44 UTC

Обновена 27.03.2010 12:56:44 UTC

Постигната бе съгласуваност върху текста на първия договор за въздухоплаването мжду Турция и ЕС .Проектотекстът ще бъде подписан по време на мандатното председателство на Испания.Турция ще подпише договора не като трета страна,а като страна кандидат,провеждаща присъединителни преговори с ЕС. Турските авиолинии ще заемат по голям пазарен дял в страните-членки на ЕС и ще бъде отворен пътят за участие в съвместния въздухоплавателен сектор на Европа и проекта за единно европейско въздушно пространство.
-
Среща на Ердоган с лидерите на арменската и сюрянидска общности

В рамките на процеса за демократизация премиерът Ердоган прие лидерите на арменската и сюрянидска общности в Турция

Изпратена 27.03.2010 11:51:53 UTC

Обновена 27.03.2010 11:51:53 UTC

Премиерът Реджеп Таип Ердоган вчера проведе отделни срещи с лидерите на арменската и сюрянидска общности в рамките на процеса за демократизация.

Първата среща състояла се в премиерската резиденция,бе с лидера на арменската общност Бедрос Шириноглу и заместник управителя на арменската болница Херман Балйон.На срещата продължила близо един час присъства и вицепремиерът Бюлент Арънч,след което Шириноглу направи изявление за медията относно събитията от 1915 година.Той каза че това е кавга от преди 100 години и трябва да се забрави и да се гледа напред. Шириноглу обяви,че арменците в Турция се чувстват в сигурност.

Втората среща на Ердоган в резиденцията бе със сюринядския православен глава метрополит Юсуф Четин и председателя на сюрянидската православна фондация Кенан Алтънъшък.Разговорът бе относно проблемите на сюрянидската общност.Двамата гости изказаха благодарност на премиера Ердоган за проявената чувствителност.
-
Преглед на турския печат 27.03.2009

Кратък обзор на днешните турски вестници

Изпратена 27.03.2010 11:48:23 UTC

Обновена 27.03.2010 11:48:23 UTC

Вестник Сабах в новина озаглавена „В Османската държава арменците се наричаха предан народ” съобщава,че премиерът Ердоган в рамките на процеса за демократизация вчера е провел отделни срещи с лидерите на арменската и сюрянидска общности.

Вчера той разговаря първо с един от лидерите на арменската общност Бедрос шириноглу и по късно с духовния лидер на сюрянидската православна общност метрополит Юсуф ЧЕТИН.На срещите присъства и вицепремиера Бюлент Арънч.Обсъдени бяха проблемите на двете общности и фондациите. Арънч прочете декларацията на Шириноглу направена за медиите, и неподкрепяща арменските твърдения.Във връзка със събитията от 1915 година Шириноглу заяви,че това са събития от преди сто години и трябва вече да се забравят.Всъщност сега се изживява свадата между двама много обичащи се братя подстрекавани от трети лица.Ердоган от своя страна каза че османците са наричали арменците предан народ.

След срещата продължила приблизително час,Шириноглу направи изявление,в което каза че арменците се чувстват в сигурност в Турция и не разбира защо се повдига този въпрос. .....Вестник Стар съобщава,че САЩ И Русия са постигнали ново споразумение за контрол на ядрените оръжия с историческо значение.Според новината на вестника на 8 април в Прага ще бъде подписан нов договор за съкращаване на ядрените оръжия СТАРТ.По време на вчерашния телефонен разговор между американския президент Обама и руския държавен глава Медведев страните са постигнали съгласие относно намаляването с 30 % на броя на ядрените бойни глави до по 1550 и ще ограничи разположените ракети и бомбардировачи до по 700. .

....Вестник Заман осведомява читателите си,че Ислямската банка за развитие е отпуснала 2 милиарда долара средства за Анкара,които ще бъдат усвоени в рамките на 4 години.Финансирането е предназначено за изграждането на железопътна линия до Ирак и Сирия, енергийни инвестиции, както инвестиции в областта на образованието,Управление при бедствията и частния сектор.

.....Вестник Хюрийет в новина озаглавена „Турската литература е в Париж” съобщава че вчера в Париж е било открито Международно изложение на книгата което ще остане отворено до 31 март.Турският щанд е разположен на 250 кв.м. .Турция участва с богата програма като редом с министерството на културата и туризма, участват и Истанбулската търговска палата и Културния офис на Голяма Община Истанбул.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2