Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 28 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 28.02.2010 !

57 национални и международни панаири ще се състоят в Турция през месец март
28 февруари 2010 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. 57 национални и международни панаири ще се състоят в Турция през месец март, на 27 от тях домакин ще бъде Истанбул, пише турският вестник „Дюня”. Според справочно издание на Съюза на турските палати и борси 8 от панаирите ще бъдат международни. 27 от тях ще се състоят в Истанбул, 6 в Чорум, 5 в Бурса, 4 в Анкара и 4 в Анталия, а останалите в Адана, Измир, Коня, Маниса, Мугла, Диарбекир, Мерсин. Панаирите са в областта на земеделието, хранителната промишленост, технологиите за обработка на природни каменни ресурси, медицинската техника, бижутерийната и ювелирната промишленост и други области, пише вестникът.

Искам да се подложа на лечение за отказване от дрогата, е заявил турският поп певец Таркан при разпита в полицията
28 февруари 2010 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Продължава разпитът на задържания при операция срещу наркотици в Истанбул турски поп певец Таркан, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Таркан беше задържан от екипи за борба срещу наркотиците на полицията в Истанбул в четвъртък през нощта. В дома му бяха заловени също 12,5 грама хашиш. При операцията освен известният певец бяха задържани още 10 души. При разпита, продължил 8 часа, Таркан е казал, че хашишът е на шофьора му, а самият той употребява кокаин. По време на разпита той е изразил голямо съжаление, че използва дрога и е казал, че иска да се подложи на лечение.
При разпита е станало ясно, че Таркан е бил подложен на телефонно подслушване и физическо следене преди 6 месеца. Втората си нощ в полицията в Истанбул Таркан е прекарал, пазен от полицейски служител. За вечеря е пискал пица, а за закуска на сутринта сирене, маслини, сладко и чай. Вчера сутринта той е бил отведен за медицински преглед, а в понеделник се очаква да бъде изправен пред съда.

Групата за следене на реформите към ЕС в Турция провежда днес поредното си заседание
28 февруари 2010 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Групата за следене на реформите по пътя на интеграцията с ЕС в Турция провежда днес 19-то си заседание под ръководството на държавния министър и главен преговарящ Егемен Багъш, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В него участват министрите на външните работи, правосъдието и вътрешните рози Ахмет Давутоглу, Садуллах Ергин и Бешир Аталай. Групата провежда заседания от началото на 2009 година веднъж на два месеца или при ситуации, при които счита това за необходимо. Следобедното заседание ще се състои с участието на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Синдикати и неправителствени организации в Турция проведоха митинги в подкрепа на стачкуващите тютюноработници
28 февруари 2010 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Хиляди представители на синдикати и неправителствени организации в Турция проведоха митинги и шествия в подкрепа на стачкуващите работници от тютюневата компания „ТЕКЕЛ”, пише турският вестник „Милиет”. Прояви в тази връзка се проведоха в различни градове от Одрин до Карс, в Истанбул, Измир, Тунджели, Измит, Трабзон, Артвин и др. В тях се включиха членове на синдикатите ДИСК, КЕСК, Тюрк-Иш, Генч-Сен, Синдикатът на учителите, както и членове и привърженици на опозиционната Народнорепубликанска партия. В Артвин участниците в проявата дори нападнаха офиса на Партията на справедливостта и развитието, при което счупиха прозорци.

„Радикал”: Кюрдският език и наречието засега ще се изучават като избираеми предмети в университета в Тунджели
28 февруари 2010 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Тунджели. Кюрдският език и кюрдското наречие заза се въвеждат като избираеми предмети в университета в Тунджели, пише турският вестник „Радикал”. Ректорът на университета проф. Дурмуш Бозтуг заяви на церемония по откриване на нов корпус на университета, че в рамките на специалностите по език и литература ще бъде открита избираема дисциплина за изучаване на езиците на местното население в провинцията. Като свободноизбираема дисциплина се въвежда и предметът „Философия на анадолската обич”.
На церемонията по откриването присъства и държавният министър Джевдет Йълмаз, който по произход е от общността „заза”. В изказването си той изрази голямо задоволство от въвеждането на новите предмети и изтъкна, че те ще допринесат за съвместното съжителство и мира в страната.

От Турция само университетът „Билкент” влезе в класацията на най-добрите университети в света
28 февруари 2010 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. В класация на най-добрите университети в света, правена ежегодно от американско списание, от всички турски университети влезе единствено университетът „Билкент” в Анкара, пише турският вестник „Хюриет”. „Билкент” е на 360-та позиция с 38,4 точки. На първо място в класацията е университетът в Харвард в САЩ, следван от тези в Кеймбридж, Великобритания, и Йейл в САЩ.

Турция не може да се върне назад, каза вицепремиерът Джемил Чичек за събитията от 28 февруари 1997 година
28 февруари 2010 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Периодът 28 февруари свърши. Турция вече не може да се върне назад. Това каза вицепремиерът Джемил Чичек на конференция в централата на Партията на справедливостта и развитието, пише турският вестник „Заман”. Чичек изтъкна, че конституцията от 1982 година, която е плод на военния преврат от 1980 година, е източник за много от днешните проблеми. За събитията от 28 февруари 1997 година, които се определят като постмодерен преврат, той каза, че този процес е приключил и Турция не може да се върне назад.

Правителството Ербакан-Чилер в Турция е планирало да се противопостави на натиска на армията през 1997 година
28 февруари 2010 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турските политици са били изготвили план срещу намесата и натиска на армията върху политиката пред 13 години, но не са могли да го приведат в изпълнение, пише турският вестник „Заман”. Днес се навършват 13 години от „процеса 28 февруари 1997”, който се интерпертира в най-новата турска политическа история като постмодерен военен преврат. На 28 февруари 1997 година Съветът за национална сигурност на Турция взема решения, под натиска на висшата бюрокрация и армията, за борба срещу засилването на позициите на Партията на благоденствието, имаща проислямистки характер и срещу опити за налагане на шериатско управление в страната. Решенията се определят от много кръгове като удар върху демокрацията. Тогавашното коалиционно правителство на Партията на благоденствието на Неджметтин Ербакан и Партията на верния път на Тансу Чилер е било изготвило план за съпротива срещу армията, според който Чилер е трябвало да отправи призив за оставка към Генералния щаб и докато това не се осъществи, е трябвало да стои в парламента с бели дрехи. В последния момент обаче двете коалиционни партии са се отказали от реализацията на плана.

„Дюня”: Бивш командващ на Първа армия в Турция е вкаран в затвора по обвинение за план за преврат
28 февруари 2010 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Бившият командващ Първа армия в Турция армейски генерал Четин Доган и пенсионираният корпусен генерал Енгин Алан бяха изпратени в затвор след разпита по разследването за планиран военен преврат, пише турският вестник „Дюня”. След разпита в Истанбулската прокуратура двамата пенсионирани генерали бяха изправени пред дежурния съдия в 10-ти съд за тежки наказания. Съдът разпореди мярка за задържане в затвор за обвинените в изготвяне на план за военен преврат.
Така от задържаните 48 офицери в началото на седмицата за съучастие към изготвяне на план за военен преврат в затвора са вкарани 33.

В доклада, който получих за военното учение, не фигурираха детайлите, изнесени в медиите, каза Хилми Йозкьок
28 февруари 2010 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Ново твърдение за плана за военно учение „Бальоз”, който разбуни духовете в Турция с това че е план за военен преврат, предизвика пореден шок в турското публично пространство, пише вестник „Йени шафак”. Според него военният семинар е бил наблюдаван и от представител на Генералния щаб, който след приключването е коментирал, че се е излязло извън рутинната обучителна практика.
На семинара, проведен между 5 и 7 март 2003 година, са присъствали 15 наблюдатели,от които трима генерали, и 121 офицери участници, от които 26 генерали. Коментарът на представителя на Генералния щаб е бил скрит от тогавашния началник на щаба генерал Хилми Йозкьок. Генерал Йозкьок излезе с изявление във връзка с разследването по този план, в което казва, че докладът за военните учения се представя на щаба по йерархически път от офицерите и се проучва от щаба на сухопътните сили и Генералния щаб, след което се изпраща мнение на командващите видовете сили и армейски части. По думите му той не е получил доклад, в който фигурират детайли, които излязоха в медиите и които са счетени за престъпление от прокуратурата. Той смята, че те не фигурират и в окончателния доклад и това се заявява и от армейски генерал Четин Доган. „Може би тези документи някога ще бъдат открити и тогава прокуратурата трябва да направи каквото е необходимо”, заявява Йозкьок.

„Заман”: Турският премиер Ердоган призова към благоразумие и силен дух
28 февруари 2010 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова всички среди в турското общество към запазване на духа и към разумно поведение в настоящата икономическа ситуация, пише турският вестник „Заман”. На среща на Дружеството на бизнесмените от Анадола Ердоган посочи, че в Турция всички въпроси и проблеми се разискват с много шум и с поляризация на обществото. Турският премиер разкритикува остро опозицията и посочи, че тя не иска Турция да напредва и винаги предизвиква сблъсъци между институциите. Ердоган благодари на бизнесмените, развиващи дейност в различни провинции в Анадола, за техния принос в икономиката, търговията и социалното развитие на страната. Той подчерта, че повече от всякога страната има нужда от конструктивно и градивно поведение, от разум, от атмосфера на сътрудничество между бизнеса и гражданския сектор.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2