Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 28 февруари 2010 г.

Как сблъсъкът между правителството и армията в Турция влияе на икономиката и стабилността на страната !

Схватката между правителство и военни в Турция клати икономиката !

27 Февруари 2010

Агенция Ройтерс разпространи анализ как сблъсъкът между правителството и армията в Турция влияе на икономиката и стабилността на страната. Анализът съдържа препоръки за инвеститорите какви индикации трябва да се следят в Турция.

Парад на турски военни. Снимка: нюзпро

Напрежението между Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и светското движение на генерали и съдии даде храна на спекулации за предсрочни избори.
Ето и ключовите потенциални рискове за стабилността на страната, както и очакваната реакция на пазарите.

Напрегнатите отношения между правителство и военни

Битката за власт между управляващата ПСР, чиито корени са в политическия ислямизъм, и твърдо защитаващите светския ред въоръжени сили и консервативен държавен апарат формираше турската политика, откакто партията беше избрана за първи път със смазващо мнозинство през 2002 г. Малцина обаче очакват отслабената армия да се намеси директно, както е правила преди.

В рамките на безпрецедентна акция срещу армията, която от 1960 г. насам е отстранила четири правителства, в понеделник полицията задържа близо 50 души, включително бивши командири на военновъздушните и военноморските сили, като част от разследване на антиправителствена конспирация.

В сряда седем високопоставени военни бяха обвинени в съда, ден след като цялото военно ръководство се събра, за да “направи оценка на възникналата сериозна ситуация”.

Над 200 души бяха арестувани в рамките на друг случай - т.нар. афера “Ергенекон”, отнасяща се до предполагаема нелегална мрежа, планирала да свали правителството от власт. Критичните към властта анализатори твърдят, че правителството е използвало разследването, за да преследва полититическите си опоненти.

Арестите в понеделник, които преди няколко години биха били немислими, предизвикаха спад на лирата до най-ниските й нива за последните седем месеца и всяха смут сред инвеститорите, които вече бяха разтревожени от възникналата конфронтация със съдиите и слуховете за предсрочни избори.

Като цяло се счита, че правителството е в по-силна позиция, след като насърчените от ЕС реформи ограничиха правомощията на армията. Но сигналите, че Турция върви към конфронтация, ще дестабилизират пазарите.

Важните индикации, които трябва да се следят, са:

- Коментарите и действията на началника на Генералния щаб ген. Илкер Башбуг и другите високопоставени командири. Евентуални провокативни или агресивни коментари ще отслабят допълнително лирата и ще повишат доходността на облигациите.

- Нови арести ще засилят допълнително сътресенията на пазарите.

- Всеки знак за разногласия в редиците на армията. Според анализаторите армията очаква от Башбуг да защити реномето й. Евентуални разногласия или оставки на високопоставени командири ще обезпокоят инвеститорите.

Турският президент Абдула Гюл и съпругата му Хайруниса. Тя е първата турска “първа лейди” от близо 1 век насам, която ходи със забрадка, включително на официални приеми. Снимка: Кафесиясет

Съдебен спор

Подобно на армията, консервативните съдии в Турция са дълбоко подозрителни към ПСР, опасявайки се, че тя готви тайни ислямистки инициативи. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че може да внесе в парламента конституционна реформа и при необходимост да организира референдум, за да ограничи правомощията на съдиите.

Партията има достатъчно гласове в 550-местния парламент, за да прокара законопроект за свикване на референдум, но един такъв вот във вече поляризираната атмосфера би задълбочил несигурността.

Съдебната система може да се опита да блокира процедурата за референдум, което със сигурност би довело до институционална безизходица. Подобен сценарий би могъл да е предвестник на предсрочни избори.

Важни индикации, които трябва да се следят:

- Евентуални парламентарни инициативи за гласуване на законопроект за референдум ще повишат риска от конфронтация. Лидерите на ПСР не са обсъждали подробно какви конституционни промени могат да бъдат гласувани, но се разменят предложения на равнище парламентарни комисии.

- Индикации, че съдебната система ще се опита да блокира референдума, ще засилят очакванията за открит сблъсък. Опозиционната Народнорепубликанска партия използва съдилищата, за да отмени няколко предишни правни инициативи на правителството.

Нова съдебна атака срещу ПСР

Турските медии спекулират, че главният прокурор Абдуррахман Ялчънкая, който за малко не успя да издейства забрана на партията на Ердоган през 2008 г. по обвинение, че влиза в противоречие със светската конституция на страната, може да направи нов опит.

Евентуално ново дело за закриване на партията може да е предвестник на предсрочни избори и да доведе до повторение на паниката на пазарите през 2008 г.

Индикации, за които да се следи:

- Инвеститорите ще натиснат копчето за продажби, ако Ялчънкая даде ход на ново дело. Трусовете през 2008 г. обезцениха милиарди долари на фондовата борса и засегнаха чуждестранните инвестиции.

- Официални представители на ПСР заявиха, че ще свикат предсрочни избори, ако бъде започнато ново дело за закриване на партията.

Снимка: Сечен блог


Предсрочни избори

Въпреки спекулациите, Ердоган отрече да има планове за предсрочни избори. Редовните избори са през 2011 г., като дотогава ПСР се надява възстановяването на икономиката да повиши популярността й.

Преди следващите избори ключовият въпрос е дали ПСР, която дойде на власт с еднопартийно правителство през 2002 г., може да избегне необходимостта да сформира коалиция. Макар и ненадеждни, социологическите проучвания сочат, че тя ще срещне трудности.

Инвеститорите предпочитат силно правителство на ПСР. Опозиционните партии не се считат за благоприятен за пазарите вариант, а коалициите имат дълга история на вътрешни междуособици, което би навредило на фискалната дисциплина и реформите.

Индикации, за които да се следи:

- Социологическите проучвания.

- Лидери от ПСР, споменаващи възможността за предсрочни избори.

МВФ и разходите преди изборите

Турция и Международният валутен фонд водят преговори, след като предишното стендбай споразумение на стойност 10 млрд. долара изтече през 2008 г. Сключването на нова сделка, която ще разшири фискалната “комфортна зона” на правителството, все още изглежда далечно.

С оглед на предстоящите избори правителството може да се изкуши да харчи повече, която ще повиши заемните средства и ще забави усилията за установяване на контрол над бюджетния дефицит.

Индикации, за които да се следи:

- Евентуална покана към представители на МВФ да посетят Турция, считана за прелюдия към сключването на споразумение. Това ще даде нов импулс на лирата, борсите и облигациите.

- Повишени държавни разходи. Данните за паричната наличност в хазната показаха, че през януари дефицитът се е увеличил почти двойно до 3,7 млрд. лири в сравнение със същия период на предходната година. За цялата 2010 г. правителството предвижда целеви бюджетен дефицит от 4,9 процента от БВП.

(По БТА)

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2