Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 27 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News - 27.02.2010 !

Обръщение към нацията

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в обръщение към нацията акцентува на значението на обществения мир, спокойствие и стабилност.

Изпратена 27.02.2010 11:50:15 UTC

Обновена 27.02.2010 11:50:15 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в обръщение към нацията акцентува на значението на обществения мир, спокойствие и стабилност.

Ердоган каза „Днес всеки е наясно, че Турция няма да направи крачки назад от своите демократични цели”.

Премиерът Ердоган каза, че Турция напредва с решителност към реализирането на предначертаните цели.

Ердоган каза, че целта на правителството е превръщането на Турция в една от 10те най-развити страни в света през 2023 година, когато се навръшват 100 години от създаването на Република Турция.

Премиерът Ердоган акцентува, че на всеки се пада отговорност за разрешаването на съществуващите проблеми.

Ердоган каза ”На всеки един гражданин се пада голяма отговорност, но най-голяма е отговорността на политиците и интелектуалците, дейците на изкуството, представителите на медията и обществените лидери”.
-
11 арестувани в Италия

Италианската полиция организира мащабна операция срещу група оказваща подкрепа на терористичната организация ПКК.

Изпратена 27.02.2010 12:29:29 UTC

Обновена 27.02.2010 12:29:29 UTC

Италианската полиция организира мащабна операция срещу група оказваща подкрепа на терористичната организация ПКК.

В редица градове в Италия бяха осъществени операции срещу ПКК парарелно на мащабната операция срещу терористичната организация във Франция, Германия, Белгия и Холандия.

В изявлението направено от полицията във Венеция бе съобщено, че в рамките на операциите осъществени в Северна и Централна Италия са били арестувани 11 души, 10 от които турски граждани и един италиански гражданин.

Министърът на вътрешните работи на Италия Роберто Марони каза, че в операцията водена в рамките на международното сътрудничество в борбата с терора и организираната престъпност са били взети много добри резултати.

Италианските сили за сигурност установиха, че туристически комплекс във Валдера е използван като обучителен лагер на терористичната организация ПКК.

Задържаните са обвинавяни в набиране на членове за терористичната организация и оказване на финансова и логистична подкрепа.
-
Hападение камикадзе в Кабул

Талибаните осъществиха нападение камикадзе в центъра на столицата на Афганистан-Кабул.

Изпратена 26.02.2010 12:32:43 UTC

Обновена 26.02.2010 12:32:43 UTC

Талибаните осъществиха нападение камикадзе в центъра на столицата на Афганистан-Кабул.

В нападението взело на прицел хотелите, в които отсяда персонала на чуждестранните посолства загинаха 17 души и 32ма бяха ранени.

Талибаните, които поеха отговорността за нападението осъществено в сутрешните часове съобщиха, че нападението е било реализирано от 5ма атентатори самоубийци.

Мнозинството от жертвите на нападението са служители на посолството на Индия... Сред загиналите има и френски и италиански граждани.

В южната провинция Хелманд силите на НАТО и афганските сили за сигурност провеждат най-голямата операция срещу талибаните от 2001 година насам.
-
Абрамовиц: "Турция се превърна във важна сила"

Бившият посланик на САЩ в Турция и бивш заместник държавен секретар на САЩ Мортън Абрамовиц заяви, че в постоянно промениящия се свят Турция се е превърнала във важна сила със своята активна външна политика и растяща икономика.

Изпратена 27.02.2010 11:55:18 UTC

Обновена 27.02.2010 11:55:18 UTC

Бившият посланик на САЩ в Турция и бивш заместник държавен секретар на САЩ Мортън Абрамовиц заяви, че в постоянно промениящия се свят Турция се е превърнала във важна сила със своята активна външна политика и растяща икономика.

На конференцията организирана от Истанбул Център в град Атланта, Абрамовиц изнесе доклад на тема „Външната политика на Турция през погледа на Запада”.

Абрамовиц, който акцентува на демократичните и икономическите промени в Турция, където е бил посланик в периода на първата война в Персийския залив каза, че близкото сътрудничество между Анкара и Вашингтон ще продължи.

В речта си Абрамовиц акцентува на щетите, които може да нанесе на отношенията между Турция и САЩ проекторезолюцията отразяваща арменските твърдения относно събитията от 1915 година, която ще бъде представена за гласуване в Комисията за външни връзки към Камарата на представителите на Американския конгрес.

Абрамовиц каза, че намира за преувеличени коментарите на някои среди, че Турция се е отдалечила от Запада и наблегна на процеса на членство на Турция в ЕС.

Абрамовиц акцентува на политиката на Турция за нулеви проблеми със съседните страни и на бързо растящата й икономика.
-
Мощно земетресение разтресе Чили

Земетресение с магнитуд 8,8 бала по скалата на Рихтер разтресе Чили. В направените по-рано изявления бе съобщено, че силата на земния трус е 8,3 бала по скалата на Рихтер.

Изпратена 27.02.2010 11:47:16 UTC

Обновена 27.02.2010 11:47:16 UTC

Земетресение с магнитуд 8,8 бала по скалата на Рихтер разтресе Чили. В направените по-рано изявления бе съобщено, че силата на земния трус е 8,3 бала по скалата на Рихтер.

За момента няма информация за жертви и ранени, но бе съобщено за разрушени сгради в столицата Сантяго. Националният сеизмологичен институт на САЩ съобщи, че епицентъра на земния трус е на 90 километра от град Консепсион разположен на брета на Тихия океан и на дълбочина от 60 километра.

Според американските експерти това силно земетресение е с потенциал да генерира разрушително цунами в крайбрежните региони в близост до епицентъра и именно поради това бе направено предупреждение за цунами в Чили, Перу, Колумбия, Панама, Коста Рика и Анатарктика.

Земетресението, което продължи 30 секунди бе усетено и в столицата Сантяго... В някои райони на Сантяго е прекъснато електроснабдяването, а също така и наземните и мобилните телефонни връзки.

В откритите води на японския остров Окинава бе регистриран земен трус с магнитуд 7 бала по скалата на Рихтер.

Няма информация за ранени или загинали в земетресението.
-
Преглед на турския печат 27.02.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 27.02.2010 09:57:57 UTC

Обновена 27.02.2010 09:57:57 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Клинтън защити Турция” пише, че в отговор на критиките във връзка с Турция на депутати от Американския конгрес близки на гръцкото, арменскто и израелското лобита държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е казала „Анкара и САЩ споделят важни стратегически интереси”.

Вестник Йени Шафак съобщава, че директорът на дирекцията по вероизповеданията Проф. Др. Али Бардакоглу на заседанието на Висшия ислямски конгрес в египетската столица Кайро е казал „Духовните лидери много късно проумяха същността на Исляма. Духовните лидери трябва внимателно да следят нуждите на обществото и да пренесат религизните познания в 21вия век.

Вестник Йени Шафак в друга новината отбелязва, че са били осъществени операции в обучителните лагери на терористичната организация ПКК в Северна и Централна Италия. Вестникът предава, че 11 от задържаните в рамките на операцията са подготвяли нападение в Турция.

Вестник Ватан в новината по същата тема пише, че 150 италиански полицаи в подкрепелние с хеликоптери са осъществили операция срещу туристически комплекс в град Пиза в Италия използван като лагер на терористичната организация ПКК. Вестникът предава, че полицията в Милано е съобщила, че задържаните лица са подготвяли нападения срещу цивилни и военни цели.

Вестник Ватан сочи, че премиерът на Гърция Йорго Папандреу е казал във връзка с икономическата криза „Щетите не могат да бъдат изчислени. Не става дума само за финансови и фискални проблеми, а за щети, засягащи позицията на държавата. Наш дълг днес е да загърбим политическата цена и да мислим само за оцеляването на страната“.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Дания отново се извини” пише, че датският вестник „Политикен” е поднесъл своите извинения на мюсюлманите за публикуваните през 2008 година карикатури на пророка Мохамед.

В новината със заглавие „Милиардерите в Турция нарастнаха двойно” вестник Стар съобщава, че според класацията на 100-те най-богати турци подготвена от списание „Форбс” общият размер на богатството на 100-те най-богати турци през 2009та година е било 87 милиарда долара, което е с 55 % повече в сравнение с предходната година, а броя на доларовите милиардери в страната е нарастнал от 13 на 28.

Вестник Миллиет предава, че Председателят на управителният съвет на Истанбулската търговска палата Мурат Ялчънташ получи орден на почетния легион. Вестникът отбелязва, че френския министър на външната търговия Ан Мари Идрак е връчила ордена на Ялчънташ на официална церемония пред сградата на Истанбулската търговска палата.

Вестник Заман съобщава, че жертвите от клането в Ходжалъ осъществено на 25-26 февруари 1992 година от арменските сили са били възпоменати с редица мероприятия в Азербайджан, Турция и някои други страни.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2