Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 27 февруари 2010 г.

Разследването на операция "Чук" продължава !



С две нови съдебни обвинения в Турция разследват данните за мащабна конспирация срещу властта. Разследването продължава и след срещата на премиера Ердоган и началника на генералния щаб на армията генерал Илкер Башбуг при президента Ердоган. Те се ангажираха за законно уреждане на кризата, но напрежението между военните и управляващата Партия на справедливостта и развитието продължава да нараства.

Двама турски генерали от резерва са най-високопоставените фигури сред обвинените в заговор за свалане на правителството. Това са генерал Четин Доган, бивш командир на Първа армия, смятан за ръководител на заговора и генерал Енгин Алан, бивш началник на специалните сили. От понеделник досега са арестувани близо 70 души и са предявени обвинения срещу 33-ма от тях.

Някои бяха освободени, но разпитите продължават. Агенциите припомнят, че през последните години имаше различни обиски и арести по обвинения за заговор срещу властта. Импулс за сегашната мащабна операция даде публикация в пресата, която описва заговор за всяване на хаос в Турция и предизвикване на военен преврат през 2003 г. - малко след като проислямистката Партия на справедливостта и развитието пое властта. Сега премиерът Ердоган отхвърли критиките, че партията му се опитва да дискредитира военните, смятани за гаранти на светскитеп ринципи в Турция.

Излъчено в "По света и унас"
Автор: Фани Аронова

бнт / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2