Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 13 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 13.02.2010 !

Саркисян внесе протоколите в парламента...

Съобщено бе, че президентът на Армения Серж Саркисян е внесъл в арменския парламент протоколите за нормализиране на отношенията с Турция...

Изпратена 13.02.2010 10:47:59 UTC

Обновена 13.02.2010 10:47:59 UTC

Съобщено бе, че президентът на Армения Серж Саркисян е внесъл в арменския парламент протоколите за нормализиране на отношенията с Турция.
Говорител на арменското президентство отбеляза че в срок от два дена ще бъде сформирана комисия по въпроса.
В изявлението което бе нaправил вчера в Лондон Саркисян бе заявил, че за да одобри арменския парламент протоколите, условието им е те да бъдат най-напред одобрени от ВНСТ.
Лидерът на парламентарната група на републиканците в арменския парламент Галуст Сахакян бе казал, че няма да поствят на обсъждане прлотоколите докато те не бъдат одобрени от ВНСТ.
Конституционния съд на Армения бе одобрил през януари протоколите, но бе поставил някои условия.
Министерството на външните работи на Турция бе оповестило, че решението на арменския конституционен съд съдържа някои предварителни условия и поставя някои ограничения и бе подчертало, че една подобна позиция е неприемлива за Турция.
-
Клинтън ще разговаря с Ердоган в Доха...

Очаква се Клинтън и Ердоганда осбъдят основно близкоизточни въпроси и кризата с Иран...

Изпратена 13.02.2010 10:43:05 UTC

Обновена 13.02.2010 10:43:05 UTC

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще се срещне на насрочения в столицата на Катар Доха форум "САЩ-Ислямския свят" с премиера на Турция Ердоган. По време на срещата ще бъдат обсъдени умиротворителния процес в Близкия Изток и кризата с Иран.
Говорителят на Държавния департамент Фил Кроули отбеляза, че на форума в Доха Клинтън ще има възможността да обсъди с присъстващите на срещата лидери умиротворителния процес в Близкия Изток, кризата с Иран и други актуални регионални въпроси.
Кроули каза, че Клинтън ще проведе разговор и с премиера на Турция Ердоган.
Говорителят допълни, че идната седмица съвеникът към Държавния департамент отговорен за политическите въпроси Бил Бърнс ще излезе на обиколка обхващаща Ливан, Сирия, Турция и Азербайджан.
Кроули подчерта че в Турция Бърнс ще обсъди с турските служители въпроси засягащи оповестения през 2006та година документ за Обща Стратегическа Визия.
-
Статуята на Дискохвъргача е изложена в Истанбул...

Ценният експонат на Бритиш Мюзиъм е изложен в Истанбулския Археологичен Музей...

Изпратена 13.02.2010 10:53:37 UTC

Обновена 13.02.2010 10:53:37 UTC

Световно известната "Статуя на Дискохвъргача" на Бритиш Мюзиъм е изложена в Истанбулския Археологичен Музей.
Министърът на културата и туризма Ертугрул Гюнай заяви, че излагането на подобни експонати придават нов смисъл на поетата от Истанбул титла на Културна столица на Европа за 2010та година.
-
Преговорите в Кипър продължават на 24ти февруари...

Насрочен бе нов календар за четири срещи преди изборите в ТРСК...

Изпратена 13.02.2010 10:51:10 UTC

Обновена 13.02.2010 10:51:10 UTC

Преустановените поради посещението на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун преговори в Кипър ще бъдат подновени на 24ти февруари.
Планираше се преговорите да бъдат временно преустановни в наечерието на насрочените за 18ти април президентски избори в ТРСК.
Но бе подчертано, че трябва да бъде оползотворен придаденият по време на посещението на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун тласък в реговорния процес. Представителите на лидерите на двете общности в Кипър се споразумяха над календар за още четири срещи преди изборите в ТРСК.
В съответствие с календара, президентът на ТРСК Мехмед Али Талят и лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофя ще се срещнат на 24ти февруари и на 4ти, 16ти и 30ти март.
Турската страна предложи да бъдат проведени още четири допълнителни срещи, но засега кипърската гръцка част не отговори на това предложение.
-
Президентът Гюл води контакти в Дакка...

Абдуллах Гюл благодари на бангладешкия народ за подкрепата му за Турция в годините на освободителната война...

Изпратена 13.02.2010 10:39:20 UTC

Обновена 13.02.2010 10:39:20 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл продължава контактите си в Бангладеш. Приключвайки вчера контактите си в Индия, президентът Гюл бе преминал във втората спирка от азиатската си обиколка Бангладеш.
Гюл бе посрещнат с официална церемония пред президентския дворец. След разговора насаме и преговорите между делегациите на двете страни, президентите на Турция и Бангладеш организираха съвместна пресконференция. Президентът Гюл каза, че се надяват, че настоящия двустранен търговски обем от 600 милиона долара ще нарастне в близкото бъдеще на млиарди долара. На въпроса как прeценяват факта, че Бангладеш не е установила дипломатически отношения с Израел, президентът Гюл подчерта, че всяка страна сама приема решенията за установяване на дипломатически отношения и отбеляза, че Турция е страна с исторически връзки с Израел и Палестина и полага усилия за разрешаването на регионалните проблеми.
Тази сутрин президентът Гюл присъства на делова закуска организирана от Бангладешката търговска и индустриална палата. Той заяви, че двустранните отношения ще се разгърнат и каза, че ще започнат директни самолетни полети от Дакка за Истанбул. Гюл отбеляза, че търговията между Турция и Бангладеш расте и че винаги ще бъдат готови да окажат помощ на Бангладеш.
Президентът Гюл благодари на народа на Бангладеш за помоща оказана на Турция в годините на национално-освободителната война и отбеляза, че баладата 'Мустафа Кемал' написана от бангладешки национален поет е доказателство за сърдечните чувства на бангладешкия народ към турския народ.
След закуската президентът Гюл разговаря с лидера на опозиционната Националистическа Партия Халиде Зия и с премиера Шейх Хасина.
Президентът Гюл ще се завърне тази вечер в Турция.
-
Преглед на турския печат 13.02.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат...

Изпратена 13.02.2010 08:27:36 UTC

Обновена 13.02.2010 08:32:14 UTC

Прегледа на турския печат започваме с вестник Миллийет. В новината озаглавена "Гюл бе посрещнат с портрет, съобщава, че на летището на Дакка президентът Гюл е бил посрещнат от президента на Бангладеш Мохаммад Зиллур Рахман с тържествена церемония и че вниманието е привлякъл голям портрет на президента Гюл окачен на фасадата на летището. В новината се отбелязва, че Гюл и Рахман са отговорили съвместно на въпросите на журналисти в сградата на президентския дворец и президентът Гюл е акцентувал на историческите приятелски връзки между двата народа и е казал че турският народ никога няма да забрави помоща която народът на Бангладеш е оказал на Турция в годините на национално-освободителната война.
Вестник Заман се е спрял на новини във връзка с изявленията направени на закритото за пресата заседание проведено в рамките на вечерята организирана от премиера за посланиците на страните членки на ЕС. В новината пише, че най-напред словото е поел посланикът на мандатният председател на ЕС Испания Йоан Клос и още веднъж е изразил подкрепата на страната му за членството на Турция в ЕС.
В новина озаглавена "Настъпва критичен период" вестник Йени Шафак пише, че Армения е предприела критична стъпка по въпроса за двустранния протокол с Турция и вчера президентът Саркисян е внесъл протоколите в арменския парламент. В новината пише, че според опозиционните представители в Ереван, протоколите няма да бъдат одобрени от арменския парламент докато те не бъдат одобрени от страна на ВНСТ.
Вестник Джумхурийет в новината озаглавена "В Германия няма работа за Мехмед" съобщава, че изследване на университета Кoнстанц е показало, че ако имената на младежи подаващи молби за работа или стаж напомнят за турски имена, това се отразява негативно на решенията на работодателите. В новината се подчертава, че в Германия расте ислямофобията и че най-пострадавши от това са образованите турски младежи, които са израстнали и са възпитани в Германия.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2