Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 6 април 2010 г.

Турските новини - 06.04.2010 г. !

„Сабах”: Турският премиер Ердоган ще се опита да убеди Харис Силайджич да посети Белград
06 април 2010 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Начало / Сърбия
Анкара/Сараево. Почти 15 години след края на войната в Босна и напрегнатата ситуация в бившата югославска република министрите на външните работи на Босна и Херцеговина, Сърбия и Турция се срещнаха за пети път. Сега пък турският премиер Реджеп Тайип Ердоган иска да направи така, че да се срещнат лидерите на Сърбия и Босна, пише турският вестник „Сабах”.
„Войната в периода 1992-1995 г. в която сърби и босненци застанаха един срещу друг, завърши със сключване на Дейтънското споразумение през 1995 г., което прокламира създаване на федеративна държава, в която сърби, бошняци и хървати да живеят заедно, но 15 години след създаването й тя не функционира нормално, а напрежението се покачва. Съществуват опасения сърби и бошняци да не застанат още веднъж един срещу друг и Балканите отново да станат барутен погреб на Европа. В тази ситуация духовете не се успокоиха дори от извинението, което поиска сръбският президент Борис Тадич за убийството на невинни босненски мюсюлмани през 1995 г. в Сребреница”, пише вестникът.
От 10 октомври 2009 г. министрите на външните работи на Сърбия, Турция и Босна и Херцеговина предприеха срещи за урегулиране на ситуацията, които доведоха до определянето на босненски посланик за Белград. Арестът на бившия босненски лидер Еюп Ганич обаче отново вкара нещата в задънена улица. В този напрегнат период на посещение в Сараево е турският премиер, отбелязва „Сабах”. Една от задачите на Ердоган ще бъде да убеди босненския председател Харис Силайджич да посети Белград. Планира се също държавните глави на Босна и Сърбия да се срещнат през юни в Истанбул.

„Фигаро”: Турция няма да е в тежест на Европа, увери Реджеп Тайип Ердоган
06 април 2010 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Париж. Присъединяването на Турция към Европейския съюз не само няма да натовари Европа, но дори ще представлява облекчение за Съюза. Това заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пред френския ежедневник „Фигаро”.
„Европейският съюз прие нови членове, които представляват товар за него. Европейските ни приятели знаят това. Тези страни бяха приети по политически причини и сега ЕС си плаща цената. Съюзът инвестира големи средства в развитието на последните присъединили се към него страни. Що се отнася до Турция, тя е постигнала същото ниво, но със собствени средства”, казва Ердоган.
В тази връзка Ердоган отправи покана към френския държавен глава Никола Саркози да посети Турция, за да се увери в напредъка на страната, която в много области е "по-напред от редица европейски страни". „Миналата седмица Ангела Меркел беше на посещение в Анкара. Според мен визитата й беше ползотворна (...) Сега очакваме и Саркози, за да види как изглежда Турция днес”, каза турският премиер, който подчерта, че френският държавен глава не е посещавал страната му от встъпването си в длъжност.

АНКА: Управляващата ПСР в Турция внесе повторно в парламента пакета за промени в конституцията
06 април 2010 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Партията на справедливостта и развитието в Турция внесе повторно пакета за конституционни промени за обсъждане в парламента, предава турската агенция АНКА. Пакетът е подписан от 265 депутати. Онзи ден ПСР изтегли внесения преди това текст за промени в конституцията поради възникнали спорове с опозиционната Народнорепубликанска партия, че той е подписан от председателя на парламента Мехмет Али Шахин.
В новия текст са направени и промени в някои членове. Например в текста, засягащ процедурата по забрана на политически партии се предлага Конституционният съд да може да взема решение за забрана с две трети от присъстващите на заседанието членове на съда, а не с две трети от общия състав на съда.

„Фигаро”: Въпросът с ядрената програма на Иран трябва да бъде решен по дипломатически път, смята турският премиер
06 април 2010 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Париж. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган днес започва двудневно посещение във Франция. Френският вестник „Фигаро” използва визитата на турския политик, за да му зададе важни въпроси, между които и този за ядрената програма на Иран.
„Смятаме, че иранският ядрен въпрос трябва да бъде решен по дипломатически път. Естествено, налагането на санкции също е възможно, но не мисля, че вече формулираните санкции могат да постигнат някакъв резултат”, заяви Ердоган пред френския ежедневник. Той припомни, че „на два пъти са били изготвяни санкции,” но „тези, които взеха решението за прилагането им, бяха първите, които ги нарушиха”. „Французите, германците, британците, американците и китайците са там. Те все още успяват по непреки пътища да внасят продуктите си в Иран. Не можем да пропуснем този факт”, подчерта турският премиер, като посочи, че в Близкия изток има страни, които разполагат с ядрени оръжия. „Не виждам някой да обръща внимание на този въпрос. А това не е справедливо”, допълва Ердоган.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2