Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 6 април 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 06.04.2010 г. !

Намък Тан се завърна във Вашингтон...

Отзованият посланик на Труция във Вашингтон се завърна на поста...

Изпратена 06.04.2010 09:39:39 UTC

Обновена 06.04.2010 09:39:39 UTC

Посланикът на Турция във Вашингтон Намък Тан, който бе отзован за консултации в Анкара след като комитета за външни отношения на Камарата на представителите на американския конгрес одобри проекто-документа относно арменските твърдения за събитията от 1915та година, отлетя вчера, след едномесечен престой от Анкара на път за Вашингтон.
Труция бе изразила остра реакция на приемането на арменския проекто-документ и незабавно бе отзовала посланика си във Вашингтон.
След проведените дипломатически контакти и направените преценки бе решено посланикът на Турция в САЩ Намък Тан да се завърне във Вашингтон.
-
Ердоган ще разговаря утре с френския президент Саркози...

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще приключи днес контактите си в Босна и Херцеговина и във вечерните часове ще отлети за Франция....

Изпратена 06.04.2010 09:36:52 UTC

Обновена 06.04.2010 09:36:52 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще приключи днес контактите си в Босна и Херцеговина и във вечерните часове ще отлети за Франция.
Тук премиерът Ердоган ще присъства на церемонията по закриването на културното мероприятие "Турски Сезони".
Ердоган ще проследи операта Мюсенна в залата на Кралската Опера. Утре той ще бъде приет от президента на Франция Никола Саркози.
По време на срещата ще бъдат обсъдени основно процесът на членство на Турция в ЕС, двустранните отношения и различни международни въпроси.
Ердоган ще се срещне и с председателите на френския парлрамент и на сената.
Ердоган ще разговаря с членовете на дружеството на френските бизнесмени МЕДЕФ и ще ги призове да реализират повече инвестиции в Турция.
-
Нурджан Тайлан спечели 3 златни медала

На Европейският шампионат по вдигане на тежести в Беларус турската щангистка Нурджан Тайлан състезаваща се в категория до 48 килограма спечели 3 златни медала в изтласкването изхвърляне и сбора.

Изпратена 06.04.2010 10:34:47 UTC

Обновена 06.04.2010 10:34:47 UTC

На Европейският шампионат по вдигане на тежести в Беларус турската щангистка Нурджан Тайлан състезаваща се в категория до 48 килограма спечели 3 златни медала в изтласкването изхвърляне и сбора.

Турската щангистка Шазие Окур състезаваща се също в категория до 48 кг спечели бронзов медал в изтласкването и сбора.
-
Бъдещите икономически гиганти

Бразилия, Русия, Индия и Китай са приемани за бъдещите икономически гиганти.

Изпратена 06.04.2010 10:32:49 UTC

Обновена 06.04.2010 10:32:49 UTC

Бразилия, Русия, Индия и Китай са приемани за бъдещите икономически гиганти.

Китай постигна рекорден икономически растеж с ръста, който осъществи в производствената сфера имаща за цел увеличаване на износа.

Китай е на път да постигне неоспоримо превъзходство в сферата на износа благодарение на ниските производствени разходи.

Според икономическите специалисти през 2040 година Китай ще стане най-голямата икономика в света.

МВФ е на мнение, че именно тези страни ще извадят света от световната икономическа криза.
-
Нападенията в Ирак продължават

8 души загинаха и 22ма бяха ранени в последните нападения осъществени в иракската столица Багдат.

Изпратена 06.04.2010 10:24:47 UTC

Обновена 06.04.2010 10:24:47 UTC

8 души загинаха и 22ма бяха ранени в последните нападения осъществени в иракската столица Багдат.

Компетентно лице от министерството на вътрешните работи каза, че в Багдат са станали 5 експлозии, едната от които е била предизвикана от атентатор самоубиец.

В нападенията от преди два дни взели на прицел чуждестранните посолства в Багдат бяха загинали 42ма души.
-
Абдюлмехди проведе контакти в Анкара

Зачести трафика на посещения на високо равнище от Ирак в Турция. За последно контакти в Анкара проведе вицепрезидентът на Ирак Адил Абдюлмехди.

Изпратена 06.04.2010 10:21:52 UTC

Обновена 06.04.2010 10:21:52 UTC

Продължават дейностите за сформиране на новото правителство в Ирак след общите парламентарни избори от 7ми март.

През този период зачести трафика на посещения на високо равнище от Ирак в Турция.

За последно контакти в Анкара проведе вицепрезидентът на Ирак Адил Абдюлмехди.

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу каза „Очакването ни е съставянето на правителство, което да представя всички етнически и религиозни групи в Ирак”.

Давутоглу отбеляза „За Турция стабилитета на Ирак е не по-маловажен от стабилитета на Турция”.

Абдюлмехди направи преценка на процеса на сформиране на новото правителство и каза дословно „Ние иракчаните сме тези, които ще съставят новото правителство, но същевременно имаме нужда от подкрепата и сътрудничество на съседите ни”.
-
Премиерът Ердоган продължава

контактите в Босна и Херцеговина...
Вчера премиерът Eрдоган произнесе слово в Босненския Институт...

Изпратена 06.04.2010 09:32:00 UTC

Обновена 06.04.2010 09:32:00 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на официално посещение в Босна и Херцеговина. Вчера премиерът Eрдоган произнесе слово в Босненския Институт. В словото си той подчерта, че ако не бъде установен мир и стабилитет в Босна и Херцеговина, няма да може да бъде установен мир и на Балканския полуостров. Отговаряйки на въпроси премиерът Ердоган подчерта, че по всяка вероятност през месец май Русия и Турция взаимно ще отменят визовите режими за гражданите на двете страни.
Премиерът Ердоган отправи и критики в рязък тон по адрес на ЕС, който се старае да забави всячески процеса на членство на Турция и каза, че рано или късно ще станат член на ЕС и че ако не бъдат приети, с това съюзът ще потвърди пред целия свят че е християнски клуб. Ердоган каза че съюзът се е превърнал в мариотка на кипърската гръцка част и изпълнява нейните искания за възпрепятстване на членството на Турция.
След срещата премиерът Ердоган участва в церемонията по откриването на новите комплекси на международния университет Босна и Херцеговина, чийто ректор е професор от Турция.
-
Преглед на турския печат 06.04.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 6ти април 2010тагодина...

Изпратена 06.04.2010 06:51:46 UTC

Обновена 06.04.2010 06:51:46 UTC

Основните новини намерили отражение по страниците на днешната турска преса засягат посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Босна и Херцеговина.
Вестник Хабертюрк съобщава, че в изявление направено на летището, преди да отлети за Сараево, Ердоган е подчертал, че отдават много голямо значение на запазването на териториалната цялост, международните граници и суверенитета на Босна и Херцеговина. Вестникът пише, че премиерът Ердоган е произнесъл слово в Босненския Институт и тук е бил награден с грамота на почетен член н Управителния Съвет на института.
Вестник Заман пише, че вице-президентът на Ирак Адил Абдулмехди е бил приет вчера в Анкара от президента Абдуллах Гюл и е разговарял с премиера Ердоган и министъра на външните работи Ахмед Давутоглу. В новината се отбелязва, че президентът Гюл е подчертал, че Турция се отнася равноправно към всички групи в Ирак.
В новината озаглавена "Всеки трябва да се присъедини към процеса" същият вестник пише че министърът на външните работи Ахмед Давутоглу е заявил на срещата си с иракския вице-президент Абдулмехди че новото иракско правителство трябва да се сформира не по етнически признаци, а с широко участие и да представя всички слоеве в Ирак. Вестникът пише, че Абдулмехди е един от важните ръководители на Иракския Национален Съюз, който е третата партия на проведените преди известно време избори, след коалицията Иракийе водена от Йяд Алави и коалицията Законна Държава водена от Нури Ел Малики.
Вестник Сабах съобщава, че по време на посещението си в САЩ в периода 11-14ти април, премиерът Ердоган ще разговаря с президента на САЩ Барак Обама и президента на Армения Серж Саркисян. В новината пише, че Ердоган ще предаде на Саркисян три послания-за успеха на процеса е необходимо ние двамата да проявим силни лидерски качества, възпрепятствайте инициативите на диаспората за да може да бъдат подписани протоколите, съвместно да обсъдим процеса от Минск.
Вестник Миллийет съобщава, че директорът на секцията за Турция към Световната Банка Захау е казал, че ако не възникнат някои непредвидени пречки и проблеми, е възможно през настоящата година турската икономика да реализира ръст от 6 процента.
Същият вестник съобщава че според анкета на Международната федерация по футболна статистика и история обхващаща срещите изиграни в периода 1ви април 2009та година-31ви март 2010та година, турският футболен обор Галатасарай е на 18то, а Фнербахче е на 20то място.
Вестник Джумхурийет се е спрял на успехите постигнати от турските щангистки на 23тото европейско първенство по вдигане на тежести за жени. В новината пише, че щангистката Нурджан Тайлан е спечелила три златни медала в категорията 48 килограма.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2