Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 6 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 06.01.2010 !

Изрелска атака в Газа...

Израелската авиация бомбардира цели в Ивицата Газа...

Изпратена 06.01.2010 10:54:48 UTC

Обновена 06.01.2010 10:54:48 UTC

По време на израелското въздушно нападение срещу обекти в Ивицта Газа е загинал един и са ранени четирима палестинци.
Съобщено бе( че сред загиналите се намира командир на регоонална група на подчинената на Хамас организация Движение за Народна Съпротива.
Говорител на израелската армия съобщи( че въздушното нападение е било насочено срещу група готвеща се за ракетни атаки срещу обекти на израелска територия.
-
Бомбено нападение в пакистански Кашмир

3ма курсанти загинаха и 11 курсанти бяха ранени при бомбено нападение в областта Кашмир.

Изпратена 06.01.2010 11:43:15 UTC

Обновена 06.01.2010 11:43:15 UTC

Насилията в Пакистан продължават...

3ма курсанти загинаха и 11 курсанти бяха ранени при бомбено нападение в областта Кашмир.

В изявление от полицията се отбелязва, че нападението е било осъществено в близост до военното училище в град Равалакот.

В резултат на последното нападение в областта осъществено миналия месец по време на мероприятията по случай деня Ашуре бяха загинали 5ма души.
-
Последните доклади относно свинския грип...

Министерството на здравеопазването информира за последното положение относно вируса на свинския грип в света и Турция.

Изпратена 06.01.2010 11:50:23 UTC

Обновена 06.01.2010 11:50:23 UTC

Министерството на здравеопазването информира за последното положение относно вируса на свинския грип в света и Турция.

Според последните доклади през последните няколко седмици болестта е приключила своя възход в редица страни.

През месец Декември намаля броят на болните от грип постъпващи на лечение в болниците в Турция.

Вирусът на свинския грип, който през летните месеци се очаква да бъде в затишие се очаква отново да ескалира през есента на 2010 година.

Предполага се, че в Турция с вируса на свинския грип са били заразени 6 и половина милиона души.

Междувременно Турция намали количеството на поръчката от 43 милиона дози ваксини против свинския грип.

До днес Турция бе поръчала 8 милиона дози от ваксината, като близо половината от тях бяха използвани.
-
Акцентувана бе необходимостта от координирана дейност на държавните институции...

Вчера президентът на Турция Абдуллах Гюл организира Новогодишна Вечеря на която присъстваха лидерите на изпълнителната, законодателната и съдебната власти...

Изпратена 06.01.2010 10:46:57 UTC

Обновена 06.01.2010 10:46:57 UTC

Вчера президентът на Турция Абдуллах Гюл организира Новогодишна Вечеря на която присъстваха лидерите на изпълнителната, законодателната и съдебната власти.
В изявлението което бе направено от президентската рединция след вечерята продължила час и половина бе подчертано, че е била акцентувана необходимостта от осигуряването на пълноценна и координирана дейност на държавните институции.
На срещата бе отправено послание и във връзка с реформата в съдебната система. В изявлението бе отбелязано следното-"Споделена бе информация във връзка със заплануваната реформа в съдебната система, чиято цел е да се придаде ефикасност на дейността на съдебните органи. Постигната бе пълна съгласуваност над становището, че ще бъде от полза дейностите във връзка с реформата в съдебната система да се провеждат с участието на всички засегнати страни."
В изявлението на президентската резиденция се подчертава, че присъстващите на вечерята лидери на изпълнителната, законодателната и съдебната власти са подчертали, че намират за полезно провеждането на срещи от този род и че президентът Гюл е решил срещите от този род да се провеждат два пъти годишно.
-
Преглед на чуждия печат 06.01.2010

Обзор на публикации за Турция в чуждестранната преса

Изпратена 06.01.2010 08:08:25 UTC

Обновена 06.01.2010 08:08:25 UTC

...... В статия на американския вестник Ню Йорк Таймс се акцентува върху нарастващото влияние на Турция в Близкия изток като един от най- важните фактори ,появили се пред последните 10 години в региона. Вестникът сочи,че това ще допринесе и за прекратяването на крайно драматичен етап в Близкия изток.

......В интернет- страницата на вестник Гулф Нюз издаван в ОАЕ е поместена новина под заглавието”Турция представлява добър образец за региона си”,в която се изтъкват полаганите от Анкара усилия за ускоряване на мирния процес в Близкия изток.Според вестника Турция проявява голямо пристрастие към умиротворителния процес и играе важна посредническа роля между регионалните актьори Израел, Палестина и Сирия.Турция прилага политики,от които всички големи сили са се отказвали преди това поради голямата трудност, представляващи в мирния процес

.....Египетският вестник Ел Ахрам пише,че Турция е постигнала успех в усилията си за разрешаването на съществените регионални проблеми и този успех е свързан с големите и способности за учредяването на нови отношения между регионалните страни.

”В основата на новата политика на Турция лежи теорията на външния министър Ахмет Давутоглу за „Стратегическата дълбочина и международният статут на Турция”.Давутоглу играе активна роля в посредническите усилия на Турция между Израел и Сирия,той разшири обхвата на турската външна политика и заздрави сигурността в района,в който влизат страни като Армения Ирак и Иран”, пише вестникът.

.....Вестник Зюддойче Цайтунг в новина под заглавието „Добре дошли в клуба” напомня на читателите си, че Истанбул е избран за културна столица на Европа през 2010 година.Вестникът привлича вниманието върху оживения културен живот на Истанбул.

.....В новина по същия въпрос австрийският вестник Салцбургер Нахрихтен използва фразата :”Турският метрополис ще се представи като най- вдъхновяващият град в света”.

....А британският Гардиян пише,че обявеният за културна столица на Европа през 2010 година Истанбул е не само град на културата, но и град съчетаващ историята и модернизацията.Вестникът отбелязва, че Капалъ чаршъ в Истанбул е най- големият от сходните обекти в света и отправя похвали за великолепието на историческите паметници и вкусните турски ястия.

......Германският вестник Берлинер Цайтунг публикува новина относно интензивните търговски отношения между Турция и Русия.Изтъква се големият интерес на пристигащите многоройни групи руски туристи в Истанбул към турските стоки.Вестникът съобщава,че независимо от глобалната криза турската икономика заема 6-то място в Европа и 17-то място в света и в периода 2002-2007 година е регистрирала ръст от 6.8 %.

......Британският Дъ Дейли Телеграф се спира на дипломатическите контакти за разрешаване на Кипърския въпрос.Вестникът предава думите на президента на ТРСК Мехмет Али Талят, че преговорите напредват много бавно и в началото на 2010 година ще имат нужда от по- ускорен тур на преговорите и ако това не бъде постигнато,възможността за разрешение на въпроса ще бъде застрашена от провал.
-
Преглед на турския печат 06.01.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса...

Изпратена 06.01.2010 11:40:27 UTC

Обновена 06.01.2010 11:40:27 UTC

Вестник Заман съобщава, че държавното ръководство е отправило послание за постигането на синхрон между отделните институции. В новината се отбелязва, че президентът Абдуллах Гюл се е срещнал на новогодишна вечеря с представителите на законадетлната, изпълнителната и съдебната власти. На вечерята е било акцентувано на необходимостта от реформи в сферата на законодателството за да бъде утвърден принципа на върховенството на правото. Постигната е съгласуваност дейностите по този въпрос да бъдат реализирани с участието на всички заинтересовани страни, а така също е решено подобни срещи да бъдат оргинизирани два пъти в годината.

Вестник Йени Шафак съобщава, че конвоят в подкрепа на Палестина „Вива Палестина”, който бе потеглил на път на 15 Декември и планиращ да достигне в Газа през Сирия и Йордания е бил възпрепятстван. Вестникът сочи, че конвоят, който след 8 дневно пътуване е достигнал до египетското летище Ариш е бил нападнат от египетската полиция с камъни, палки и столове вследствие, на което са били ранени най-малко 30 доброволци единият от които тежко.

Вестник Сабах съобщава, че външния министър на Турция Ахмет Давутоглу е предупредил България, която иска от Турция обезщетение от 10 милиарда долара за имотите на бежанците от Тракия, които са се изселили от Турция в България след 1913 година отбелязвайки, че по време на този период от историята турците са пострадали колкото и българите. В новината пише, че Давутоглу е казал „През този период около два милиона турци са били принудени да се преселят от България в Турция и следователно този въпрос трябва да бъде обсъждан разширено и рационално на двустранни начала”.

Вестник Хюрриет пише, че след изявлението на външния министър на Иран Манучехр Мутаки, че може да се съгласят обогатения уран на страната да бъде складиран в Турция и че е било придадено ускорение на активната дипломация между Техеран и Вашингтон за намиране на „обща основа”. Вестникът отбелязва, че ако бъде намерена обща основа САЩ и Иран ще седнат за първи път на масата за преговори от 1979 година насам. Вестникът съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу по време на телефонен разговор през последната седмица на миналата година със съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност генерал от запаса Джим Джонс, а след това в разговор по телефона с Мутаки е била търсена обща основа относно техническите детайли за размяната на обогатен уран с ядрено гориво.

Вестник Хабер Тюрк предава, че президентът на САЩ Барак Обама е казал, че неуспешния опит за атентат срещу американски пътнически самолет е резултат от голяма грешка допусната от американското разузнаване и че вследствие на голям шанс страната се е разминала с голямо бедствие. В новината се отбелязва, че в Белия дом Обама е провел 2 часова среща със заинтересованите министри и председателите на някои учреждения, на която е бил обсъден неуспешния опит за атентат срещу самолета на американската авиокомпания „Делта” осъществен на Коледа, стъпките които ще бъдат предприети в сферата на сигурността и разузнаването и борбата срещу терора. Източник от Белия дом е съобщил че Обама е казал на шефовете по сигурността „Тази голяма грешка, можеше да доведе до голямо бедствие”.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2