Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 6 януари 2010 г.

Палестинският президант Махмуд Аббас участва на втората конференция на турските посланици в Анкара !

Палестинският президант Махмуд Аббас участва на втората конференция на турските посланици в Анкара !

Автор: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

Махмуд Аббас, който в рамките на една година прави третото си посещение в Анкара, похвали новия курс на турската външна политика, начело с първия дипломат Ахмед Давутоглу. Пред турските посланици той подчерта задоволството си от активните усилия на турските лидери за съживяването на близкоизточния мирен процес и заяви, че подкрепя посредническата роля на Турция.

„Ако и Израел се съгласи, ние сме готови веднага да седнем на масата за преговори” – каза палестинският държавен глава, който преди време беше съобщил, че не смята повече да се кандидатира за президент.

Двустранните отношения, междупалестинският диалог, ситуацията в Газа и региона са сред основните теми, които Аббас ще обсъди днес и утре с колегата си Гюл и премиера Ердоган в Анкара. Поради настинката на турския президент, срещата насаме и пресконференцията бяха отменени. Двамата ще разговарят само в рамките на официалната вечеря.

В края на този месец в турската столица се очаква и израелският министър на отбраната Ехуд Барак, с когото освен палестинско-израелския конфликт, турските представители ще обсъдят и въпроса за възобновяването на индиректните мирни преговори със Сирия.

Междувременно проблемът с недопускането на международния мирен конвой в Газа от страна на египетските власти, беше преодолян след горещата телефонна дипломация между Анкара и Кайро. Заради сблъсъците между египетските сили на реда и пацифистите, сред които много правозащитници, журналисти и турски депутати, конвой с 150 коли хуманитарна помощ от 17 страни беше блокиран в продължение на 48 часа на пункта Рафах.

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2