Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 6 януари 2010 г.

”Заман”: Външният министър на Турция предупреди България относно искането за компенсации !

„Заман”: Въпросът с компенсациите не трябва да се обвързва с разширяването на ЕС, каза Марин Райков !

06 януари 2010

София/Анкара. Заместник-министърът на външните работи на България Марин Райков даде сигнал, че няма да използват картата за вето за членството на Турция в ЕС заради исканите компенсации от Турция, пише вестник „Заман”. В брифинг за журналисти Райков посочи, че отношенията с Турция преживяват най-добрия си период от много време насам. На въпрос за исканите компенсации, което бе повдигнато от министър Божидар Димитров, Райков каза, че той не може да дава отговор за думите на почитания министър, но нерешените въпроси в турско-българските отношения не трябва да се обвързват с процеса на разширяване на ЕС. Той припомни, че страната му подкрепя интеграцията на Турция в ЕС и посочи, че въпросите между двете страни не са нерешими и този с компенсациите на бежанците от Тракия е един от тях.

Марин Райков: Между България и Турция няма открити тежки политически проблеми, а нерешени въпроси !

06 януари 2010

София. Отношенията на България с Република Турция по настоящем са в състояние, което вероятно е най-доброто от десетилетия насам. Това каза пред журналисти зам.-министърът на външните работи Марин Райков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Райков бе помолен да коментира думи на министъра отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров за искане на компенсации за тракийските бежанци. Зам.-външният министър посочи, че Божидар Димитров е един от дълбоко уважаваните министри в правителството и не може да коментира неговите думи, но позицията на страната ни е, че няма пряка връзка между нерешените въпроси България – Турция и разширяването на Европейския съюз. Райков припомни, че България подкрепя реформите в Турция и всички решения на Европейския съюз свързани с диалога между Брюксел и Анкара. Той посочи, че между двете страни няма открити тежки политически проблеми, а нерешени въпроси, които са предмет на диалог. Сред тях е този за компенсации на имотите на тракийските бежанци.
Веселина ЙОРДАНОВА

Турски печат: Не искаме да се разваля турско-българското приятелство, каза Ахмет Давутоглу !

06 януари 2010

Анкара/София. Изявлението, направено от представители на България за искане на обезщетение в размер на 20 милиарда долара за имуществото на тракийските бежанци от Турция през 1913 година, както и вътрешнополитически събития като приема, даден от президента Абдуллах Гюл за представителите на трите власти и изказването на премиера Реджеп Тайип Ердоган пред парламентарната група са водещите теми в турските вестници днес. Всички вестници обръщат внимание на казаното от турския външен министър Ахмет Давутоглу в тази връзка и на интервюто на министър Божидар Димитров пред Ройтерс. Вестник „Хюриет” пише, че външният министър Ахмет Давутоглу е реагирал срещу изявлението на министър Божидар Димитров, че ще възпрепятстват членството на Турция в ЕС, ако не бъдат изплатени 10 милиарда долара компенсации на българите, принудени насила да напуснат Турция. На пресконференция след срещата с бразилския външен министър Челсо Аморим Давутоглу e изтъкнал, че искат да поддържат близки отношения с всичките си съседи и отношенията между България и Турция след края на Студената война могат да се посочат като модел за това. Той е посочил, че турско-българското приятелство е от полза и за двете страни и е добавил, че очакват визитата на новия българския премиер в близко време. В същото време той е обърнал внимание на факта, че в историята принудителните миграции не са били еднопосочни. За периода, за който се говори, близо 2 милиона турци са напуснали принудително България и отварянето на тези исторически въпроси за разискване трябва да става във всички техни аспекти и да се поставя на рационална основа. Давутоглу е посочил, че няма официално постъпило искане в тази насока и не счита за полезно да се правят изявления за медиите преждевременно.
В публикация, озаглавена „Искането на обезщетение от страна на България се превръща в криза”, вестник „Сабах” пише, че външният министър Давутоглу е предупредил България, която иска компенсации от 10 милиарда долара за напусналите Турция в 1913 година българи, че принудителните миграции не са едностранни. Твърди се, че българският премиер Бойко Борисов при планираното посещение през този или другия месец в Турция ще отправи искане за компенсации, отбелязва изданието.
Вестник „Йени шафак” също помества изявлението на турския външен министър, който призовава да не се разваля приятелството между двете страни. Вестникът пита какво ще стане с имуществото на принудително емигриралите от България турци в тази ситуация.
Вестник „Заман” също обръща внимание на темата и отбелязва, че в изявление шефът на правителствения пресцентър в България Веселин Нинов е посочил, че при предстоящото си посещение в Анкара премиерът Бойко борисов ще постави този въпрос на дневен ред.
Вестник „Радикал” пише, че България се готви да отправи официално искане към Турция за обезщетение в размер на 10 милиарда долара за имотите на българските бежанци от Турция от 1913 година, като обръща внимание на изявлението на българския министър Божидар Димитров, че това е условие за членство в ЕС. Божидар Димитров посочва, че очакват от Турция да изпълни ангажиментите си по Анкарското споразумение от 1925 година, което урежда имотните въпроси на бежанците от двете страни.

Си Ен Ен Тюрк: България иска обезщетение от 20 милиарда долара !

06 януари 2010

София/Анкара. България обяви, че размерът на обезщетенията за бежанците от Турция в България през 1913 година може да надмине 20 милиарда долара, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Министърът за българите в чужбина в българското правителство Божидар Димитров заяви в интервю за Ройтерс, че размерът на обезщетенията, които възнамерява да поиска България за имуществото на бежанците, напуснали принудително Турция през 1913 година, може да надхвърли сумата от 20 милиарда долара според документите за собственост, които постъпват при тях.
От друга страна според данни, събрани от представители на изселнически организации на турци, напуснали принудително България, стойността на имуществото на турски фондации и лични имоти, възлиза към 200 милиарда долара.
Българската страна, която първоначално обяви, че ще искат обезщетение от 10 милиарда долара, вчера посочи, че тази сума може да достигне 20 милиарда долара. Министър Димитров в интервюто за Ройтерс посочи, че ще засилят темпа на събиране на документи и до края на годината ще представят официално искане към Турция. Той посочи, че Турция не е отхвърляла съществуването на подобен проблем и определянето на точния паричен размер е много важно, след което ще се събере турско-българска комисия. Според Димитров досега са събрани към 2300 документи и очаква наследниците и близките на бежанците да донесат още хиляди такива. Когато те се анализират и се установи тяхната оригиналност, те ще бъдат представени на турската страна и ще започнат разговори за решаването на проблема, добави Димитров.

”Заман”: Външният министър на Турция предупреди България относно искането за компенсации !


06 януари 2010

Анкара. Турция предупреди, че съобщеното от медиите искане на България за компенсации за изселниците в началото на 20-и век, може да навреди на двустранните отношения и постави под въпрос законността на българските претенции, отбелязвайки, че турците са пострадали колкото и българите по време на този период от историята, пише вестник ”Заман”.
„Продължаването на турско-българското приятелство е в интерес и на двете страни. От най-голяма полза би било въздържането от изказвания, които биха навредили на това приятелство”, каза външният министър на страната Ахмет Давутоглу по време на съвместна пресконференция с намиращия се на посещение в Анкара външен министър на Бразилия Селсу Аморим. Давутоглу подчерта, че Турция и България са обсъждали въпроси, свързани с масовото преселване на българи и турци по време на последните дни на Османската империя.
Турският министър оспорва българските претенции, заявявайки, че живеещите в днешна България турци също трябвало да изоставят домовете и имотите си при мигриране в Турция. Давутоглу изтъква, че въпросът трябва да бъде обсъждан разширено и рационално.
Външният министър на Турция пояснява, че няма официално искане на България са изплащане на компенсациите според договора от 1925 г.

аф
/ Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2