Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 6 януари 2010 г.

Божидар Димитров получава последно предупреждение заради искането му за компенсации от Турция !

Божидар Димитров на косъм да изгори заради турските компенсации !

Последно предупреждение към историка заради непремерени изказвания !

Премиерът Бойко Борисов направи остра забележка и последно предупреждение на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров, съобщава bTV.

Причината - непремерени изказвания на Димитров, свързани с българо-турските отношения.

Историкът – министър твърдеше, че София ще поиска от Турция 20 милиарда долара компенсации за имотите на тракийските бежанци, като условия да подкрепи кандидатурата и за ЕС.

Премиерът категорично заяви, че такова условие на Турция не е поставено:

А господин Божидар Димитров съм го предупредил, че при следващ случай просто се разделяме. Когато излизаш и обявяваш подобни неща без нито премиера, нито кабинета, нито в парламента това да е обсъждано - не го правиш нито в качеството си нито на историк, нито на шеф на музей - ангажираш пряко министър-председателя и създаваш проблем - каза Борисов.

Реакцията на премиера идва ден след като турският външен министър Ахмед Давутоглу направи изявление във връзка с новините, че България се готви да поиска от Турция да изплати обезщетение в размер на 10 милиарда долара за имотите на тракийските българи и че е поставила този въпрос като условие за одобряване на членството й в ЕС.
Още по темата
Външно призна: Искаме компенсации от Турция
Турският външен министър реагира по казуса с компенсациите

Давутоглу е казал, че не намира за правилно турско-българските отношения да се поставят на дискусии въз основа на новини в пресата и съобщи, че до момента не са получили от София официално изявление по въпроса. Това съобщи във вторник радио Гласът на Турция.

Давутоглу подчертал също така, че събитията не са протекли под формата на едностранно преселване и че от България в Турция са се преселили над 2 милиона души.

Давутоглу каза, че Турция винаги е проявявала готовност за сътрудничество по този въпрос и че трябва да се избягват изявления, които ще навредят на двустранните отношения.

По-рано в сряда пред журналисти зам.-министърът на външните работи Марин Райков коментира, че „отношенията на България с Турция са, вероятно, в най-доброто от десетилетия насам състояние“.

Божидар Димитров е един от дълбоко уважаваните министри в правителството и не мога да коментирам неговите думи, но позицията на страната ни е, че няма пряка връзка между нерешените въпроси България - Турция и разширяването на Европейския съюз, каза Марин Райков.

Той посочи, че България подкрепя реформите в Турция и всички решения на Европейския съюз, свързани с диалога между Брюксел и Анкара.

Между двете страни няма открити тежки политически проблеми, а нерешени въпроси, които са предмет на диалог.

Сред тях е този за компенсации на имотите на тракийските бежанци, допълни Марин Райков.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2