Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 6 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 06.01.2010 !

Ако в Близкия изток се установи мир, ще намалее напрежението в света, каза Махмуд Аббас
06 януари 2010 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Палестинският президент Махмуд Аббас каза, че Палестинската автономия е готова да поднови преговорите с Израел, ако тази страна признае законността на мирния процес от Анаполис, предаде Анадолската агенция. Аббас говори днес в Анкара на годишната конференция на турските посланици в чужбина.
Махмуд Аббас изтъкна значението на процеса, започнал на близкоизточната мирна конференция в Анаполис, САЩ, през ноември 2007 г., в която участваха представители на 44 страни. В Анаполис бе договорено незабавно започване на преговори за мир в Близкия изток, но споразумението за това остана неподписано.
По думите на Аббас Палестинската автономия иска мир и „мирният избор се основава на международното легитимиране на палестинската държава”, отбелязва агенцията. Ако в Близкия изток се установи мир, ще намалее напрежението в света, посочи президентът.
Махмуд Аббас се срещна днес с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. На срещата присъства външният министър Ахмет Давутоглу.

Срещата между президентите на Турция и Палестинската автономия бе отменена
06 януари 2010 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Срещата между турския президент Абдуллах Гюл и палестинския му колега Махмуд Аббас бе отменена, заради настинката, от която страда Гюл, предаде АФП. От офиса на турския държавен глава поясниха, че той страда от простуда и затова планираните срещи с Аббас ще бъдат отменени, като двамата ще проведат само вечеря.
Гюл и Аббас трябваше да се срещнат днес в Анкара, след което да дадат обща пресконференция.

Наситена приватизационна програма чака Турция през 2010 година
06 януари 2010 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. 2010 година ще бъде историческа в изпълнението на приватизационната програма в Турция, заяви заместник-директорът на Управлението за приватизация Ахмет Аксу, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Аксу посочи, че през 2010 година ще бъдат осъществени приватизационни сделки на стойност 10,4 милиарда лири.
Той каза, че е приключил търгът за приватизацията на електроразпределителните компании за областите Чорум, Османгази и Йешилърмак и за още 4 области. Той посочи, че са си поставили 20-30 годишна перспектива в производството и разпределението на електроенергия. Сред компаниите, които ще бъдат приватизирани, са компанията за разпределение на природен газ в Анкара, пристанищата в Измир, Самсун, Бандърма и Дериндже.

Си Ен Ен Тюрк: Продължават споровете за излъчванията на новини на турски език по БНТ в България
06 януари 2010 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Продължават споровете за излъчванията на 10-минутни новини на турски език по Българската национална телевизия, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Лидерът на расистката и крайно националистическа партия АТАКА Волен Сидеров в интервю в сутрешно предаване за частната телевизия „Нова” в България посочи с категоричност, че новините на турски език ще бъдат свалени, отбелязва медията.
„Дали ще има референдум или не, новините на турски език ще бъдат спрени. Няма друг път за това”, каза Волен Сидеров. По въпроса за заявената първоначално подкрепа от премиера Бойко Борисов за референдум за новините на турски език и оттеглянето след това на тази подкрепа Сидеров каза, че премиерът може да е останал под въздействието на много кръгове, "но аз разтълкувах тази промяна в поведението на премиера, че идеята е добра, но сега не е времето".
Партия АТАКА води кампания за спиране на новините на турски език от 2000 година. Последно тя внесе предложение за референдум за новините на турски език и беше получила подкрепата на Бойко Борисов за това. След това обаче поради реакции от ЕС и Турция оттегли Борисов оттегли подкрепата си, се казва в текста на Си Ен Ен Тюрк.

„Заман”: Въпросът с компенсациите не трябва да се обвързва с разширяването на ЕС, каза Марин Райков
06 януари 2010 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Заместник-министърът на външните работи на България Марин Райков даде сигнал, че няма да използват картата за вето за членството на Турция в ЕС заради исканите компенсации от Турция, пише вестник „Заман”. В брифинг за журналисти Райков посочи, че отношенията с Турция преживяват най-добрия си период от много време насам. На въпрос за исканите компенсации, което бе повдигнато от министър Божидар Димитров, Райков каза, че той не може да дава отговор за думите на почитания министър, но нерешените въпроси в турско-българските отношения не трябва да се обвързват с процеса на разширяване на ЕС. Той припомни, че страната му подкрепя интеграцията на Турция в ЕС и посочи, че въпросите между двете страни не са нерешими и този с компенсациите на бежанците от Тракия е един от тях.

Турски гражданин, пътуващ за САЩ, е бил арестуван в Истанбул
06 януари 2010 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турски гражданин, пътуващ за САЩ, е бил арестуван на международното летище в Истанбул, след като в куфара му са били открити 34 куршума, предаде АФП.
Мъжът е задържан на летище „Ататюрк” в Истанбул. С полет BA 675 на „Бритиш Еъруейз” той е трябвало да пристигне в Лондон, откъдето е щял да продължи за САЩ. Полицията е открила 6,35-милимитровите куршуми при последната проверка на пътниците.
Арестуваният е заявил, че намерените куршуми са били поставени в багажа погрешка от неговата съпруга.

Турция е на 65-то място в света по индекс на качество на живота, сочи изследване
06 януари 2010 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е на 65-то място в света по индекс на качество на живота, пише турският вестник „Дюня”. Според изследване на американското списание „Интернешънъл ливинг” на първо място в класацията е Франция, а последна е Сомалия.

„Ватан”: Капиталовият дял на чуждите инвеститори и вложители в турския банков сектор е 39,8 %
06 януари 2010 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Капиталовият дял на чуждите инвеститори и вложители в турския банков сектор вече е достигнал 39,8 %, заяви вицепремиерът на Турция Али Бабаджан, пише вестник „Ватан”. В сравнение с 2008 година това е увеличение с 2,5 %. Бабаджан посочи, че публичният дял в турския банков сектор е 27,3 %, а частният 32,9 %, пише вестникът.

„Милиет”: САЩ губят подкрепата на ключови свои съюзници като Турция, посочва „Файненшъл таймс”
06 януари 2010 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. САЩ от ден на ден губят подкрепата на ключови свои съюзници като Турция, посочва в своя публикация британският вестник „Файненшъл таймс”, пише турският вестник „Милиет”. САЩ, които виждаха себе си като лидер на свободния свят, все повече губят подкрепата на четири важни демокрации като Турция, Южна Африка, Индия и Бразилия. Британският вестник отбелязва, че Турция поддържа връзки с враговете на САЩ в Близкия изток - Хамас, Хизбулла и Иран и заключава, че външната политика на посочените четири страни все повече не съответства на тази на САЩ и вместо да застава на страната на САЩ, тя се приближава до авторитарни държави като Китай и Иран. Според вестника Турция вече не е сигурен западен съюзник както по времето на Студената война и антиамериканизмът печели все по-големи позиции сред турското общество. Според публикацията правителството на Партията на справедливостта и развитието плаши САЩ заради връзките, които установява с Иран и други страни от Близкия изток, като обтяга отношенията си с Израел, пише вестникът.

„Хюриет”: 30 души са задържани при операция срещу разпространение на дрога в турския град Чанаккале
06 януари 2010 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Чанаккале. 30 души са задържани при операция срещу разпространение на дрога в турския град Чанаккале, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Екипи на отдела за борба срещу организираната престъпност и нелегалния трафик към полицията в Чанаккале са организирали едновременни операции на адреси в три централни квартала. Наред със задържаните лица са били иззети също пакети с дрога, готова за продажба. Започнал е разпит на задържаните, пише вестникът.

Бешир Аталай поиска от турските посланици да разясняват по света политиката по демократизация
06 януари 2010 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай поиска от посланиците на Турция по света да разясняват в страните, където изпълняват своите мисии, политиката по демократично отваряне, насочена към демократично решаване на кюрдския въпрос, пише турският вестник „Йени шафак”. На конференцията на посланиците вчера в Анкара се включиха вътрешният министър Аталай и директорът на Националната разузнавателна организация на Турция /МИТ/ Емре Танер.
Пред групата, която обсъждаше борбата с тероризма, политиката по демократизация и външните реакции по този въпрос, Аталай даде информация за стъпките по пътя на демократизация. Посланиците на заседанието от своя страна посочиха, че политиката по демократизация, наричана още „кюрдско отваряне” се следи внимателно в другите страни и среща положителна оценка.

„Заман”: Цивилната структура на ПКК в Турция се обяви срещу обиските в Мобилизационния център в Анкара
06 януари 2010 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Политическата структура на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Турция – Съюз на общностите на Кюрдистан, е обезпокоена от обиските в мобилизационния център в Анкара, пише турският вестник „Заман”. Според високопоставения представител на тази организация Джемил Байък целта е в най-секретната структура към Генералния щаб да се настани политически ислямисткото крило. Според него не могат да бъдат извадени наяве документи за истинската демократизация на Турция и документи, които посочват пътищата за истинско и трайно решаване на кюрдския въпрос. Той заяви, че са против изваждането в публичното пространство от секретния сектор на генералния щаб на най-секретни документи, които са държавна тайна.

„Заман”: Премиерът на Турция Ердоган заминава на посещение в Москва
06 януари 2010 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заминава на посещение в Москва на 12 януари, вторник, пише турският вестник „Заман”. Визитата е по покана на премиера Владимир Путин и ще продължи два дни. Ердоган ще бъде съпровождан от много министри, които ще участват в заседанието на общата министерска комисия между двете страни. Ще бъдат обсъдени енергийни проекти, въпроси в областта на търговията, съвместните инвестиции, регионални глобални проблеми. При визитата на премиера Владимир Путин в Анкара през август бяха подписани повече от 20 споразумения. Сега ще бъде обсъдено активизирането на действията по реализирането на проекта за петролопровода Самсун-Джейхан, както и въпроса за създаването на комисия между Русия, Турция и Израел за транзит на природен газ до Близкия изток. В дневния ред на срещата ще бъдат осигуряването на мир в Кавказ и проблема за Нагорни Карабах.

Турският министър на енергетиката е на посещение в Туркменистан
06 януари 2010 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Aнкара/Ашхабад. Турският министър на енергетиката Танер Йълдъз е на посещение в столицата на Туркменистан Ашхабад, предаде Анадолската агенция. Днес той ще участва в церемонията по откриване на нов газопровод, свързващ Туркменистан с Иран. В рамките на визитата си Йълдъз ще се срещне с туркменския президент Гурбангули Бердимухамедов и с иранския държавен глава Махмуд Ахмадинеджад, който също ще вземе участие в церемонията.

Марин Райков: Между България и Турция няма открити тежки политически проблеми, а нерешени въпроси
06 януари 2010 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Отношенията на България с Република Турция по настоящем са в състояние, което вероятно е най-доброто от десетилетия насам. Това каза пред журналисти зам.-министърът на външните работи Марин Райков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Райков бе помолен да коментира думи на министъра отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров за искане на компенсации за тракийските бежанци. Зам.-външният министър посочи, че Божидар Димитров е един от дълбоко уважаваните министри в правителството и не може да коментира неговите думи, но позицията на страната ни е, че няма пряка връзка между нерешените въпроси България – Турция и разширяването на Европейския съюз. Райков припомни, че България подкрепя реформите в Турция и всички решения на Европейския съюз свързани с диалога между Брюксел и Анкара. Той посочи, че между двете страни няма открити тежки политически проблеми, а нерешени въпроси, които са предмет на диалог. Сред тях е този за компенсации на имотите на тракийските бежанци.
Веселина ЙОРДАНОВА

Турски печат: Не искаме да се разваля турско-българското приятелство, каза Ахмет Давутоглу
06 януари 2010 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Анкара/София. Изявлението, направено от представители на България за искане на обезщетение в размер на 20 милиарда долара за имуществото на тракийските бежанци от Турция през 1913 година, както и вътрешнополитически събития като приема, даден от президента Абдуллах Гюл за представителите на трите власти и изказването на премиера Реджеп Тайип Ердоган пред парламентарната група са водещите теми в турските вестници днес. Всички вестници обръщат внимание на казаното от турския външен министър Ахмет Давутоглу в тази връзка и на интервюто на министър Божидар Димитров пред Ройтерс. Вестник „Хюриет” пише, че външният министър Ахмет Давутоглу е реагирал срещу изявлението на министър Божидар Димитров, че ще възпрепятстват членството на Турция в ЕС, ако не бъдат изплатени 10 милиарда долара компенсации на българите, принудени насила да напуснат Турция. На пресконференция след срещата с бразилския външен министър Челсо Аморим Давутоглу e изтъкнал, че искат да поддържат близки отношения с всичките си съседи и отношенията между България и Турция след края на Студената война могат да се посочат като модел за това. Той е посочил, че турско-българското приятелство е от полза и за двете страни и е добавил, че очакват визитата на новия българския премиер в близко време. В същото време той е обърнал внимание на факта, че в историята принудителните миграции не са били еднопосочни. За периода, за който се говори, близо 2 милиона турци са напуснали принудително България и отварянето на тези исторически въпроси за разискване трябва да става във всички техни аспекти и да се поставя на рационална основа. Давутоглу е посочил, че няма официално постъпило искане в тази насока и не счита за полезно да се правят изявления за медиите преждевременно.
В публикация, озаглавена „Искането на обезщетение от страна на България се превръща в криза”, вестник „Сабах” пише, че външният министър Давутоглу е предупредил България, която иска компенсации от 10 милиарда долара за напусналите Турция в 1913 година българи, че принудителните миграции не са едностранни. Твърди се, че българският премиер Бойко Борисов при планираното посещение през този или другия месец в Турция ще отправи искане за компенсации, отбелязва изданието.
Вестник „Йени шафак” също помества изявлението на турския външен министър, който призовава да не се разваля приятелството между двете страни. Вестникът пита какво ще стане с имуществото на принудително емигриралите от България турци в тази ситуация.
Вестник „Заман” също обръща внимание на темата и отбелязва, че в изявление шефът на правителствения пресцентър в България Веселин Нинов е посочил, че при предстоящото си посещение в Анкара премиерът Бойко борисов ще постави този въпрос на дневен ред.
Вестник „Радикал” пише, че България се готви да отправи официално искане към Турция за обезщетение в размер на 10 милиарда долара за имотите на българските бежанци от Турция от 1913 година, като обръща внимание на изявлението на българския министър Божидар Димитров, че това е условие за членство в ЕС. Божидар Димитров посочва, че очакват от Турция да изпълни ангажиментите си по Анкарското споразумение от 1925 година, което урежда имотните въпроси на бежанците от двете страни.

Си Ен Ен Тюрк: България иска обезщетение от 20 милиарда долара
06 януари 2010 | 08:39 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. България обяви, че размерът на обезщетенията за бежанците от Турция в България през 1913 година може да надмине 20 милиарда долара, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Министърът за българите в чужбина в българското правителство Божидар Димитров заяви в интервю за Ройтерс, че размерът на обезщетенията, които възнамерява да поиска България за имуществото на бежанците, напуснали принудително Турция през 1913 година, може да надхвърли сумата от 20 милиарда долара според документите за собственост, които постъпват при тях.
От друга страна според данни, събрани от представители на изселнически организации на турци, напуснали принудително България, стойността на имуществото на турски фондации и лични имоти, възлиза към 200 милиарда долара.
Българската страна, която първоначално обяви, че ще искат обезщетение от 10 милиарда долара, вчера посочи, че тази сума може да достигне 20 милиарда долара. Министър Димитров в интервюто за Ройтерс посочи, че ще засилят темпа на събиране на документи и до края на годината ще представят официално искане към Турция. Той посочи, че Турция не е отхвърляла съществуването на подобен проблем и определянето на точния паричен размер е много важно, след което ще се събере турско-българска комисия. Според Димитров досега са събрани към 2300 документи и очаква наследниците и близките на бежанците да донесат още хиляди такива. Когато те се анализират и се установи тяхната оригиналност, те ще бъдат представени на турската страна и ще започнат разговори за решаването на проблема, добави Димитров.

„Сабах”: Турски опозиционнен лидер призова за предсрочни парламентарни избори
06 януари 2010 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение в Турция Девлет Бахчели призова за предсрочни парламентарни избори заради неизпълнени обещания от страна на правителството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, пише турският вестник „Сабах”. „Дошло е време ПСР да излезе на изпит пред народа за това дали е изпълнила или не обещанията си”, каза опозиционният лидер. Бахчели определи като престъпление спрямо конституцията внасянето на закони, засягащи политиката по демократично „отваряне” към кюрдите, за обсъждане в парламента. Според него това е нарушение на принципа за неделимост на страната, отбелязва вестникът.

„Хюриет”: Турският премиер Ердоган разкритикува опозицията заради призивите й за предсрочни избори
06 януари 2010 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган атакува опозицията, която отправи призив за предсрочни парламентарни избори, пише турският вестник „Хюриет”. „Няма правителство, което да започва работа за 5 години и да бяга на третата година. Ще изпълним докрай волята и пълномощията, дадени ни от народа”, каза турският премиер на заседание на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието вчера. Той защити завоалирано турските въоръжени сили и посочи, че няма сблъсък между институциите и престъпленията, извършени от отделни служители, не обвързват цялата институция.
Ердоган изтъкна също, че призивите за предсрочни избори, отправени от опозицията, са неоснователни и са капан срещу страната. Той отхвърли твърденията, че 2010 година ще бъде по-трудна от изтеклата 2009-та заради кризата и призова да не се правят апокалиптични прогнози.



”Заман”: Външният министър на Турция предупреди България относно искането за компенсации

06 януари 2010 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция предупреди, че съобщеното от медиите искане на България за компенсации за изселниците в началото на 20-и век, може да навреди на двустранните отношения и постави под въпрос законността на българските претенции, отбелязвайки, че турците са пострадали колкото и българите по време на този период от историята, пише вестник ”Заман”.
„Продължаването на турско-българското приятелство е в интерес и на двете страни. От най-голяма полза би било въздържането от изказвания, които биха навредили на това приятелство”, каза външният министър на страната Ахмет Давутоглу по време на съвместна пресконференция с намиращия се на посещение в Анкара външен министър на Бразилия Селсу Аморим. Давутоглу подчерта, че Турция и България са обсъждали въпроси, свързани с масовото преселване на българи и турци по време на последните дни на Османската империя.
Турският министър оспорва българските претенции, заявявайки, че живеещите в днешна България турци също трябвало да изоставят домовете и имотите си при мигриране в Турция. Давутоглу изтъква, че въпросът трябва да бъде обсъждан разширено и рационално.
Външният министър на Турция пояснява, че няма официално искане на България са изплащане на компенсациите според договора от 1925 г.

Външният министър на Германия ще бъде на посещение в Турция
06 януари 2010 | 00:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Германският външен министър Гидо Вестервеле пристига днес на тридневно официално посещение в Турция по покана на колегата си Ахмет Давутоглу, съобщават медиите. Министърът ще има срещи в Анкара и в Истанбул и ще бъде приет от държавния глава Абдуллах Гюли от министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган.
В разговорите на Вестервеле с турските домакини ще бъдат разгледани въпроси на двустранните отношения, преговорният процес с ЕС и други.

Махмуд Аббас пристига на работно посещение в Турция
06 януари 2010 | 00:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Палестинският президент Махмуд Аббас пристига днес е в Турция на двудневно работно посещение, съобщава Анадолската агенция. Турският държавен глава Абдуллах Гюл и Аббас ще разговарят за двустранните отношения, ситуацията в Палестинската автономия и най-новото развитие в Близкия изток, се казва в съобщение на пресслужбата на турския президент.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2