Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 9 декември 2009 г.

ТРТ - 09.12.2009 !

„Визулeн архив на турското изукство”

Професор Нурхан Атайсой в резултат на 57 годишен труд подготви онлайн архив на паметниците и предметите на турската култура и изкуство намиращи се в различни страни по света.

Изпратена 09.12.2009 12:27:11 UTC

Обновена 09.12.2009 12:27:11 UTC

Професор Нурхан Атайсой в резултат на 57 годишен труд подготви онлайн архив на паметниците и предметите на турската култура и изкуство намиращи се в различни страни по света.

Презентацията на „Визулния архив на турското изукство” подготвен от професор Нурхан Атайсой бе осъществена в Истанбул.

Архива е съставен от диапозитиви заснети от професор Нурхан Атайсой от 1952ра година насам в 21 страни и 71 музея.

В архивът обхващащ периода от 8 и 19 век са включени образци на турското миниатюрно изкуство, архитектура, керамика, облекло и други.

Желаещите може да посетят архива с интернет адреса www.turkishculture.org/dia.
-
Муттаки направи преценка на инициативите на САЩ

Външният министър на Иран Манучехр Муттаки направи преценка на инициативите на САЩ за изключването на Иран от списъка на страните, които ще участват в проекта „Набуко”.

Изпратена 09.12.2009 11:48:41 UTC

Обновена 09.12.2009 11:48:41 UTC

Външният министър на Иран Манучехр Муттаки направи преценка на инициативите на САЩ за изключването на Иран от списъка на страните, които ще участват в проекта „Набуко”.

Муттеки, който окачестви Русия и Иран като двата основни елемента на проекта „Набуко” каза, че ако Иран не бъде включен в проекта „Набуко” той няма да бъде реализиран напълно.
-
Световната общественост си затваря очите за тероризма...

Джемил Чичек заяви че тероризмът не може да се превръща в средство за политическо разрешение...

Изпратена 09.12.2009 10:58:12 UTC

Обновена 09.12.2009 10:58:12 UTC

Вице-премиерът Джемил Чичек каза, че тези които постaвят тероризма на преден план като политическо средство, носят еднаква с терористите и техните привърженици организиращи нападения с коктейли молотоф, отговорност за кървавите събития. Чичек подчерта, че решителността им за борба с тероризма е непоколебима и обвини международната общественост в приютяване на терористите и проявяване на пълна безотговорност.
Джемил Чичек каза, че на международната арена няма лоялни връзки на сътрудничество в сферата на борбата с тероризма.
-
Турция се сбогува със сълзи и гневни лозунги със своите седем сина...

Стотици хиляди изпроводиха със сълзи и гневни лозунги военнослужещите, които загинаха по време на терористичното нападение на терористи от ПКК в границите на община Решадийе окръг Токат...

Изпратена 09.12.2009 10:50:44 UTC

Обновена 09.12.2009 10:54:51 UTC

Стотици хиляди изпроводиха със сълзи и гневни лозунги военнослужещите, които загинаха по време на терористичното нападение на терористи от ПКК в границите на община Решадийе окръг Токат.
Днес ще бъдат организирани погребалните церемонии на четирима от седемте загинали турски военнослужещи.
На церемонията организирана вчера в командването на полка в Токат присъстваха стотици хиляди граждани от града и околните общини. След церемонията ковчезите с телата на загиналите бяха изпратени по родните им места. В много градове в страната десетки хиляди се стекоха на улиците и площадите и бяха организирани спонтанни демонстрации( по време на които бяха отправени проклятия по адрес на терористичната организация ПКК.
По време на погребалната церемония в град Адана, ескадрила Ф-16 на турските военно-въздушни сили ескортира ковчега с турското знаме.
Днес също така се състоя погребалната церемония и на 17 годишната Серап Есер, която стана жертва на нападение с коктейл молотоф на привърженици на терористичната организация ПКК срещу градски автобус в Истанбул.
На церемонията присъстваха стотици разгневени граждани.
-
Преглед на чуждия печат 08.12.2009

Преглед на публикувани новини и анализи във връзка с Турция в чуждестранната преса.

Изпратена 09.12.2009 08:44:01 UTC

Обновена 09.12.2009 08:44:01 UTC

…… Английският вестник Дейли Телеграф коментира, че в отношенията си на международната платформа пред последния период Турция е показала че не е „в кърпа вързана” и трябва да се съобразяват с нейното становище.Вестникът подчертава че в центъра на външната си политика през последните 45 години Турция е поставила интеграцията с Европа, но че тази цел е била непрекъснато възпрепятствана.Според вестника Турция е доказала, че играе ключова роля в един нестабилен регион от Северна Африка до Индия, и посредством външната си политика през последния период е отправила един вид предупреждение към света да не бъде възприемана като „вързана в кърпа”. Дейли Телеграф подчертава, че макар Вашингтон да осъзнава тази реалност, голяма част от Европа е далеч от истината.

….Агенция Асошейтед прес предаде,че народният представител от Свободната Демократична партия в Германия и съветник към външното министерство Венер Хойер ,по време на разговорите в навечерието на Срещата на върха на ЕС в Брюксел е заявил, че дори Турция да не отвори пристанищата си за Кипърската гръцка част, те поддържат становището за продължаване на присъединителните преговори в ЕС.

Хойер е казал, че няма смисъл от проява на негативни действия като проточването на преговорните глави и е напомнил за необходимостта от спазването на споразумението от Анкара. Агенцията посочи,че според изявленията на дипломатическите среди само кипърската гръцка част иска да се замразят присъединителните преговори на Турция с ЕС.

…..Под заглавието „Турция не гледа само Европа” испанският вестник Ел Периодико пише,че Турция е кандидатствала за пълноправно членство още през 1959 година в тогавашната Европейска икономическа общност/ЕИО/ и все още чака за това членство.Според вестника това чакане е довело вече до равнодушието на Турция към пълноправното членство и подкрепата от 66% през 2005 година в турската общественост ,в момента е намаляла на 44%.

…..Друг испански вестник Ел Пайс в новината си озаглавена „Турция видя светлина” пише,че икономиката на Турция след глобалната криза е видяла светлината в края на тъмния тунел.Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Европейската комисия са единодушни в мнението,че с прогнозата от 3.7 % икономически ръст през 2010 година Турция е сред страните които ще преодолеят кризата,отбелязва вестникът.

….Вестник Файненшъл Таймс коментира повишаването на кредитния рейтинг на Турция от Международната кредитна агенция Фич с два пункта наведнъж като „закъсняващо от дълго време увеличение”. Вестникът сочи,че повишаването на кредитната оценка ще доведе до поощряване на чуждите инвестиции и ще помогне на турските компании да си осигурят кредити.

Вестникът посочва и изявлението направено от агенция Фич след увеличаването на кредитната оценка на Турция от ВВ /-/ на ВВ /+/: „За разлика от предишните шокове Турция успя да запази паричната си и финансова политика без да се повлияе от кризата с валутните курсове и дори успя да намали лихвените проценти.” Вестникът изтъква също така обстоятелството,че Турция е преодоляла кризата без да прибягва да спешния помощен пакет на МВФ и без да дава подкрепа на банките.
-
Преглед на турския печат 09.12.2009 г.

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с погребалните церемонии на 7те военнослужещи, които загинаха в община Решадие, окръг Токат.

Изпратена 09.12.2009 11:33:21 UTC

Обновена 09.12.2009 11:33:21 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с погребалните церемонии на 7те военнослужещи, които загинаха в община Решадие, окръг Токат.

Вестник Хюрриет пише, че вчера пред щаба на жандармерийското поделение в Токат е била организирана военна церемония в памет на 7те военнослужещи загинали при засада на терористичната организация ПКК в Решадие, окръг Токат. В новината се отбелязва, че след края на церемонията, когато ковчезите с тленните останки на 7те жертви на терора са били изпратени по родните им места за погребението им, населението е апелирало „Героите не умират, родината е неделима” и са били отправени проклятия към терористичната организация ПКК.

Вестник Йени Шафак предава, че хиляди граждани в Токат са се сбогували както подобава с героите загинали в борбата с терора.

Вестник Заман съобщава, че това грозно нападение е било порицано от всяко едно съсловие на обществото.

Вестник Ватан предава, че не само в родните градове на загиналите военнослужещи, но в цяла Турция е имало гняв и сълзи. В новината се отбелязва, че в редица градове и главно в Токат, Измир, Маниса, Сивас, Едирне, Истанбул, Адана, Хатай, Адъяман и Муш са били осъществени протестни демонстрации срещу тероризма...

Вестник Сабах съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган след като е приключил контактите си във Вашингтон е преминал в Мексико. Вестникът пише, че турската делегация е отпътувала от вашингтон доволна от срещата между премиера Реджеп Тайип Ердоган и президента на САЩ Барак Обама, която се състоя в Белия Дом. В новината се отбелязва, че източници от Министерския съвет са изразили задоволство от топлото посрещане на турската делегация от президента Обама и американците и са посочили, че са били обсъдени редица важни въпроси и че Белия дом е одобрил успешната външна политика на Турция.

Вестник Миллиет съобщава, че вчера иракската столица Багдат е бил сцена на едни от най-кървавите нападения от последните седмици. Вестникът предава, че в 5те нападения осъществени в сутрешните часове в 5 отделни области, 4 от които са били осъществени с коли-бомби, а едно от атентатор самоубиец, са загинали 127 души и са били ранени над 500 души.

Вестник Джумхуриет съобщава, че изявлението на външното министерство на Турция публикувано по повод серията от нападения, отнели живота на над 120 души се казва „Много сме огорчени от смъртта на толкова голям брой души. Терористичните инциденти, които отново ескалираха имат за цел да пречупят волята на иракския народ за изграждането на демократично стабилно и благоденстващо бъдеще”.

Вестник Хюрриет сочи, че индексът на индустриалното производство за месец Октомври 2009 година, който бе оповестен от Турския статистически институт, е предизвикал изненадата. В новината пише, че през месец Октомври в сферата на индустриалното произвоство е бил осъществен ръст от 6,5 %. Вестникът предава, че за първи път от последните 14 месеца обхващащи периода на кризата е бил отбелязан ръст и че ръстът осъществен в индустриалното производство през месец октомври в сравнение с предходния месец е 13,7%.
-
Новини 09.12.2009 Hовини 1400
-
Емисии 09.12.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2