Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 28 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 28.02.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 28.02.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 28.02.2011 11:33:29 UTC

Обновена 28.02.2011 11:33:29 UTC

Вестник Заман съобщава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който замина за Германия за участието в церемонията по откриването на Международно изложение за информационни и комуникационни технологии CeBit, е произнесъл реч пред турските граждани в град Дюселдорф. Вестникът отбелязва, че салонът, в който премиерът Ердоган е произнесъл слово пред 13 хиляди души е бил препълнен. Вестникът предава, че Ердоган е разказал за скоковете в развитието на Турция и е посочил, че Турция вече е напълно различаваща се страна не само с бързо развиващата си икономика и активната външна политика която води, но и с разгръщането на демократични стандарти. Вестникът акцентува, че в речта си Ердоган е акцентувал, че Турция следи с безпокойство нарастващата ксенофобия в Европа и главно в Германия и е предупредил европейските политици да не подстрекават ксенофобията съблюдавайки политически придобивки.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Завърнаха се 18 хиляди души” съобщава, че след избухването на размириците в Либия, в Турция са се завърнали 18 хиляди и 360 турски граждани живещи в тази страна. Вестникът предава, че тленните останки на двамата турски граждани Емри Челик и Шабан Дурмуш, които загинаха по време на размириците в Либия са били докарани в Турция. Вестникът сочи, че фрегатата „Оручрейс” отплавала от пристанището в Бенгази е пристигнала на пристанището Мармарис и че на борда на фрегата е имало 212 пътници, 90 от които чуждестранни граждани. Вестникът пише, че фрегатата „Искендерун” е пристигнала вчера във вечерните часове в Мармарис с 1526 пътници на борда, от които 460 чуждестранни граждани. Вестникът предава, че 6 самолета на Турските авиолинии и два морски рейса са потеглили на път за Либия за евакуирането на останалите турски граждани в тази страна.

Вестник Хабер Тюрк в новина по същата тема съобщава, че вчера между демонстрантите в либийската столица Триполи и силите свързани към държавния лидер Муамер Кадафи са избухнали ожесточени сблъсъци по време, на които са били убити десетки души.

Вестник Сабах предава, че лидерът на Партията на щастието и бивш премиер на Турция професор доктор Неджметтин Ербакан е починал вчера в болницата в Анкара, в която бе на лечение. Вестникът отбелязва, че Ербакан е починал на 85 годишна възраст от сърдечна недостатъчност. Вестникът пише, че смъртта на Ербакан е покрусила както политиците така и деловия свят.

Вестник Стар в новината със заглавие „Американските туристи се насочиха към Турция” съобщава, че Турция, която е взела участие в престижното туристическо изложение „Ню Йорк Таймс Травел шоу” е предизвикала голям интерес. Вестникът отбелязва, че културното атеше на Турция в Ню Йорк Ебру Еждер е казала, че Турция се е превърнала в много важна дестинация за САЩ. Вестникът акцентува, че компетентно лице на туристическа агенция е казал, че американските туристи проявяват голям интерес към Турция.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2