Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 9 декември 2009 г.

Turkiye Haberler - 09.12.2009 !

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е на посещение в Мексико
09 декември 2009 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Мексико сити. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган е на посещение в Мексико, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. След приключване на визитата си в САЩ Ердоган отлетя за Мексико сити със специалния самолет „АНА”. Той е съпровождан от министрите Егемен Багъш, Ахмет Давутоглу, Мустафа Демир и Кюршад Тюзмен. Официалната програма на турския премиер ще започне довечера с полагане на националния паметник. Той ще бъде приет от президента Фелипе Калдерон, като двамата ще разговарят на четири очи и в присъствието на екипите си.

Арменската патриаршия в Турция ще избере съпатриарх заради здравословното състояние на арменския патриарх
09 декември 2009 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Арменската патриаршия в Турция отправи официално искане за избиране на съпатриарх заради здравословното състояние на арменския патриарх Месроб Мутафян, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В изявление в интернет сайта на арменската патриаршия се посочва, че те ще продължат да считат патриарх Месроб за свой главен духомвен водач до края на живота му, но въз основа на решение на висшия духовен съвет внасят молба, опирайки се на законодателството на Турция, за избор на съпатриарх. В тази връзка тримата архиепископи Арам Атешян, Крикор даматян и Шахан Съваджян са се срещнали онзи ден с валията на Истанбул Муамер Гюлер, който отблизо следи здравословното състояние на арменския патриарх в Турция.

67 привърженици на ПКК са задържани в Истанбул за нападения с коктейли „Молотов” и участие в демонстрации
09 декември 2009 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 67 привърженици на Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били задържани в Истанбул за участие в нападения срещу сгради с коктейли „Молотов” и участие в неразрешени демонстрации, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Екипи на отдела за борба срещу тероризма към полицията в Истанбул са организирали операции срещу лица, свързани с ПКК, в районите Аташехир, Бааджълар, Бейоглу, Газиосманпаша, Султангази и Юмрание. Задържани са били 67 души за участие в различни прояви в подкрепа на ПКК и е било иззето голямо количество оръжие – вещества за направа на коктейли „Молотов”, пистолети, патрони, както и плакати и документи на организацията.

Най-големият проблем на Турция е бюрократичната олигархия, според правозащитници
09 декември 2009 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Най-големият проблем на Турция е бюрократичната олигархия, заявиха от Дружеството за правата на човека и подкрепа на потиснатите /Мазлумдер/, пише турският вестник „Заман”. Председателят на дружеството Ахмет Юнсал анализира 2009 година в контекста на защитата на човешките права в Турция. Той разкритикува решенията на Висшия военен съвет, Конституционния съд и Касационния съд и посочи, че вместо правова държава в Турция се налага държава на съдиите и юристите и военните от висшия ешалон. По думите му висшата бюрократична олигархия е най-големият проблем за страната и организацията „Ергенекон” не е нищо по-различно освен рафиниране на тази бюрокрация. Според него една ццивилна конституция ще реши и етническите, и религиозните проблеми в страната и ще изразява волятна на народа в държавата.

Ще продължим решителните си стъпки за продължаване на преговорния процес, каза турското външно министерство
09 декември 2009 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорителят на външното министерство на Турция Бурак Йозюгергин заяви, че страната ще продължи да прави решителни и необходими стъпки по преговорния процес с ЕС, пише турският вестник „Дюня”. Йозюгергин посочи, че Европейската комисия не е взела някакво решение след изявленията на външния министър на Кипър за отварянето на преговорни глави с ЕС и Турция ще продължи усилията си за продължаване на процеса като ще се опита до края на шведското председателство да работи за отварянето на глава „Екология”.

Анадолската агенция: Полицията в централен район на Истанбул разпръсна група маскирани демонстранти
09 декември 2009 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Полицията в централния район на Истанбул Бейоглу разпръсна група демонстранти, предаде Анадолската агенция. Демонстрантите са били с маски на лицата и са замервали с камъни полицаите. Полицаите са предприели преследване за задържането им, посочва агенцията.

Ахмет Давутоглу определи като необективни и пристрастни коментарите, че Турция е сменила своята ос
09 декември 2009 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турският външен министър Ахмет Давутоглу определи като необективни и пристрастни твърденията и коментарите, че Турция е сменила своята ос, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На конференция, посветена на принципите на турската политика, организирана от Фондацията за политически, икономически и социални проучвания /СЕТА/ във Вашингтон, Давутоглу изтъкна, че оста е в Анкара, а онази, които в действителност сменя оста на политиката си, е Европа, защото се опитва да смени правилата на играта и концепциите за справедливост.
Давутоглу разкритикува квалифицирането на турската външна политика от последно време като „неоосманска” и с променена ос. Той посочи, че страните трябва да се съобразяват с променящите се условия на международната арена. Той посочи, че трябва да има баланс между сигурността и свободата и припомни, че ще продължат да следват основния принцип във външната политика, прогласен от Ататюрк „Мир в страната, мир в света”. Турският пръв дипломат категорично се противопостави на твърденията, че водят проислямска или ислямистка политика и посочи, че онези, които твърдят подонбо нещо, нямат представа от географските и културните особености на региона, в който се намира Турция.

„Сабах”: 503 000 евро трябва да изплати Турция по дела, по които я осъди Европейският съд за правата на човека
09 декември 2009 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Обезщетение в размер 503 000 евро трябва да изплати Турция по три дела, по които я осъди Европейският съд за правата на човека, пише турският вестник „Сабах”. Турция, която беше осъждана основно за нарушаване на човешките права и насилия над невинни хора, вече става подсъдима страна и по друг тип дела – за неправомерно изземване на частни имоти от страна на държавата без изплащане на обезщетение, за неизплащане на обезщетение при пътна катастрофа, за лошо третиране на студенти, задържани заради участие в протест срещу решения на висшия учебен съвет и др. Над половин милион евро тя трябва да плати по последните три дела, по които я осъди Европейският съд от този характер.

„Заман”: Офиси на прокюрдската ПДО област Хатай са били нападнати с коктейли „Молотов”
09 декември 2009 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Антакия. Нападение с коктейли „Молотов” са били извършени срещу офиси на прокюрдската Партия на демократичното общество в центъра на област Хатай град Антакия, пише турският вестник „Заман”. Нападенията са извършени от неизвестни лица. На мястото са пристигнали полицейски екипи. Председателката на областната централа на ПДО в Антакия Фатош Йенер, която пристигна на мястото на инцидента осъди нападението и посочи, че ще продължат борбата си, пише вестникът.

Продължаването на политиката по демократизация след нападенията на ПКК ще бъде предателство, каза Дениз Байкал
09 декември 2009 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължаването на политиката по отваряне /политика на демократизация, насочена към решаване на кюрдския въпрос/ ще бъде предателство и коварство спрямо страната, заяви лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Дениз Байкал, пише турският вестник „Милиет”. Според него да се продължава по този път след терористичното нападение с коктейл „Молотов” в Истанбул, което рани много тежко 17-годишната Серап Есер и нападението в Токат, причинило смъртта на 7 войници се превръща от невнимателност и заблуда в предателство и вероломство. Той разкритикува също изявлението на депутатка от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, че могат да извадят израза „турска нация” от конституцията. Байкал направи сравнение с Франция и посочи, че там всички, включително и съпругата на президента Карла Бруни и футболистът Зидан се чувстват французи, а тук се създава проблем.

Турски печат: Конституционният съд не взе решение по делото за забрана на прокюрдската ПДО
09 декември 2009 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Първото заседание на Конституционния съд за забрана на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/, реакциите на управляващи, опозиция и граждани за терористичните нападения на симпатизанти на ПКК от последните дни и решението на външните министри на ЕС да анализира в следващ доклад изпълнението на ангажимента на Турция за отваряне на пристанищата и летищата за Република Кипър са водещите теми в турския печат. Вестник „Заман” пише, че вчера не е било взето решение от Конституционния съд дали прокюрдската ПДО да бъде забранена или не. Заседанието е продължило 12 часа, като е започнало с изчитане на резюмето на доклада от 500 страници. Тяхното заключение е, че ПДО трябва да бъде забранена заради проповядване и защита на сепаратизъм и участие и защита на терористични действия. След заседанието председателят на съда Хашим Кълъч заяви, че до петък няма да бъде взето решение, защото е необходимо проучването на всички аргументи.
Вестник „Радикал” помества публикация, в която представя позицията на лидера на ПДО Ахмет Тюрк за терористичното нападение, отнело живота на 7 турски войници. Според него нападението е провокация и е твърде любопитно, че става ден преди гледането на делото срещу ПДО. По думите му това дело е изпит за демокрацията и една забрана на ПДО ще отведе кюрдския въпрос към невъзможност за решение и задънена улица.
Вестник „Сабах” пише, че в започнал период на демократизация, насочена към решаване на кюрдския въпрос, и в обстановка на надежди, отново огън е „изгорил” Турция. Терористичното нападание в провинция Токат, отнело живота на 7 войници, е разтресло и отново е обвило в мъка страната. Изданието посочва, че двама от загиналите войници са от семейства на привърженици на ПДО.
В публикация на вестник „Милиет” се посочва, че президентът Абдуллах Гюл е сериозно притеснен от последните събития и след всичко това е силно разколебан в надеждата си, че ще възтържествува разумът.
На реакциите и призивите на опозиционните лидери Дениз Байкал и Девлет Бахчели към премиера Ердоган обръща внимание вестник „Хюриет”. Те призовават премиера да прекрати визитата си в САЩ и да отложи планираната визита в Мексико и да се завърне в страната.

„Дюня”: Външните министри на ЕС ще разискват през следваща година ангажимента на Турция към Кипър
09 декември 2009 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Външните министри на ЕС взеха решение да разискват отново през следваща година ангажимента на Турция да отвори пристанищата и летищата си за Кипър, пише турският вестник „Дюня”. Външните министри на ЕС, които обсъждаха вчера в Брюксел решенията за разширяване на съюза, изразиха съжаление, че Турция не е изпълнила ангажимента си, записан в съпътстващия протокол, за осигуряване на достъп до пристанищата и летищата си за кипърската гръцка част и така замразяването на 8 от отворените преговорни глави остава в сила. Призовава се Турция да направи стъпки за подобряване на отношенията си с Кипър и действията в тази насока ще бъдат анализирани в един следващ доклад.
От своя страна кипърският външен министър Маркус Киприану заяви, че ще обвържат с условия отварянето на следващи преговорни глави с Турция, пише вестникът.

„Заман”: 29 неправителствени организации в Диарбекир призоваха към разум и спиране на тероризма
09 декември 2009 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. 29 неправителствени и граждански организации в Диарбекир осъдиха терористичните действия, организирани от симпатизанти на Кюрдската работническа партия /ПКК/, призоваха към разум и спиране на тероризма, пише турският вестник „Заман”. В изявление, подписано от организациите, се изтъква, че насилието не е начин за търсене на права. Според тях времето, в което бяха убити войниците, навежда към размисли, че това е съзнателна провокация. Председателят на Съюза на адвокатите Емин Актар припомни, че са нараснали надеждите, че кюрдският въпрос може да бъде решен справедливо и по демократичен път и този шанс не трябва да се изпуска.

Турция не може да загуби Запада докато гледа на изток, не може да загуби Изтока докато гледа на запад, каза Ердоган
09 декември 2009 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турция не може да загуби Запада докато гледа на изток, не може да загуби Изтока докато гледа на запад. Затова гледа на света на 360 градуса и има сили да прави това, заяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган на лекция в университета „Джон Хопкинс” в САЩ. Това пише турският вестник „Милиет”. След пресконференцията след срещата с Барак Обама в Белия дом вчера Ердоган изнесе лекция в университета „Джон Хопкинс”, в която коментира посоките и целите на турската външна политика. Във връзка със свободата на словото и печата, за което Турция беше критикувана в доклад на американския конгрес от миналата седмица, Ердоган каза, че в страната му свободата на печата и словото е толкова голяма и той и президентът и управляващите могат да бъдат сравнени със земята и направени на пух и прах. Той подчерта, че в посоката на турската външна политика няма промяна и тя гледа и на запад, и на изток от 360 градуса. По отношение на стремежа към влизане в ЕС турският премиер каза, че Турция не гледа на това „Ако стане” и призова европейските политици да заявят ясно ако изобщо не смятат да я приемат.
В лекцията си той посочи също, че са против притежаването на атомно оръжие от страни в региона и са против Иран да се опитва да се сдобие с такова, но от друга страна Израел също трябва да унищожи своето атомно оръжие.

Си Ен Ен Тюрк: Конституционният съд в Турция не взе решение по делото за забрана на прокюрдската ПДО
09 декември 2009 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд в Турция не взе решение по делото за забрана на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Късно снощи след 12-часово заседание председателят на съда Хашим Кълъч обяви, че преди петък решение по делото няма да има, защото трябва да се проучат всички аргументи за и против. Съдът ще заседава всеки ден до вземането на решение. По делото се иска освен забрана на партията, същевременно и забрана за политическа дейност на 221 нейни членове.
Делото беше повдигнато от Републиканската касационна прокуратура на 16 ноември 2007 година за участие в действия, насочени към разделение на държавата и за участие в терористична дейност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2