Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 22 септември 2009 г.

България 20 години след изселването на българските турци !

НАД 250 ХИЛЯДИ ТУРЦИ СА ПРОГОНЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ НА ТОДОР ЖИВКОВ !

ВИДЕО

>>>

Фашизмът е радикална, авторитарна, и националистическа политическа идеология.Фашистите изповядват идеята за еднопартийна държава.Продължение ТУК

>>>





















20 години по-късно изолацията продължава !
България и българите - как ги видяха медиите отвън
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: България и българите - как ги видяха медиите отвън

България 20 години след изселването на българските турци, поредният случай на ограбени туристи по българското Черноморие, България е трета в ЕС по брой на абортите - това са някои от българските теми в медиите днес.

На сайта си БиБиСи помества фоторепортаж за "най-голямата миграция в Европа след Втората световна война". Медията припомня, че през лятото на 1989 година над четвърт милион български турци са напуснали домовете си, за да търсят нов живот в съседна Турция. "Изселването често е сочено като фактор, който допринесе за падането на комунистическия режим по-късно същата година", посочва БиБиСи.

Изселването на българските турци е повод за обширен репортаж на сайта на БиБиСиBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Изселването на българските турци е повод за обширен репортаж на сайта на БиБиСи

На фона на поредица от снимки на безкрайни потоци от хора и коли, натоварени с покъщнина, се чува гласът на Серкан. Той разказва как 14-годишен е трябвало да напусне родната Силистра и да замине за Истанбул. През 1991 година Серкан се връща със семейството си в България, но казва, че за участниците в тогавашните събития раните още не са заздравели. "Още има недоверие между българи и турци. Баща ми все още се страхува - вече не от комунистите, а от крайно-десни групи. Българското общество тепърва трябва да разгледа въпроса за своята отговорност. Голяма част от турското малцинство в България е все така изолирано, както беше и преди 1989 година", раказва Серкан.

Отново БиБиСи, както и шотландският телевизионен канал ЕсТиВи, вестник Сън и излизащото в Абърдийн издание Дъ Прес енд Джърнъл пишат за възрастна двойка шотландци, които са били ограбени и пребити в Слънчев бряг. Хелен и Айвър Томас са били нападнати близо до техния хотел. Семейството е за трета поредна година в България, но казва, че това е последното им идване в тази страна, отбелязва ЕсТиВи. Сън припомня, че наскоро друго шотландско семейство, Алън и Силвия Кантуел, са напуснали дома си в България, след като също са били бити и обрани.

Онлайн-изданието на испанския ABC споменава България във връзка с проучване за броя на абортите в страните от ЕС. България застава на трето място след Румъния и Естония със средно 20.39 аборта на 1 000 жени.

Интернет-порталът Frankfurt-live.com съобщава за организираните събития в младежкия център Бибрих, който планира т. нар. "момичешки дни". Програмата на центъра включва български културен следобед, който ще се проведе в петък, 30 октомври. Идеята е всички посетители да научат повече за България.

Юли Це и Илия Троянов представят общата си книгаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Юли Це и Илия Троянов представят общата си книга

Франкфуртер Алгемайне Цайтунг помества материал за златарския бранш, като съобщава за оптимизъм в редиците на бизнесмените. Става дума за надеждата, че в бъдеще цените за скъпоценния метал ще скочат още повече. България се споменава във връзка с предприятието "Дънди Прешъс Металс", за което се допуска, че след смяната на правителството в София ще може да изпълни по-бързо и безпроблемно двата си планирани проекта за добив на злато в страната.

Електронният вестник altona.info съобщава за литературното четене на писателя от български произход Илия Троянов и германската авторка Юли Це, което ще се състои на 23 септември от 20 часа в Талия в Хамбург. Двамата ще представят пасажи от общата им книга "Нападение срещу свободата", в която защитават тезата, че модерният свят ограничава духовната свобода на човека и манипулира съзнанието му чрез множество технически средства.

DW/Портал Турция

>>>

Audio slideshow: The exodus of Bulgaria's Turks !

In the summer of 1989, more than a quarter of a million Bulgarian Turks abandoned their homes to start a new life in Turkey.

It was the biggest migration seen in Europe since World War II - a response to years of often brutal forced assimilation of the country's largest minority.

By voting with their feet, the Bulgarian Turks inspired and galvanised the forces opposed to communism. The exodus is often cited as a factor contributing to the fall of the communist regime later in the year.

Serkan was a young boy when his family made the journey. He recalls the painful events of 1989, and the difficulties his family faced when they returned two years later.


BBC


http://thebigexcursion.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2